5 Petua Menahan Pee Anda dalam Lalu Lintas - guesehat.com

Memegang kencing anda terlalu kerap bukanlah kebiasaan yang baik. Terutama jika anda menahan kencing atau kencing dalam jangka masa yang lama, anda lebih cenderung berisiko terkena penyakit buah pinggang, prostat yang membesar, jangkitan saluran kencing (UTI), dan masalah pundi kencing yang lain. Namun, bagaimana jika anda perlu kencing ketika anda mengalami kesesakan lalu lintas seperti dalam perjalanan pulang? Adakah anda berfikir untuk kencing dalam botol?

Tenang, geng, dipetik dari healthadel.com Ternyata anda sebenarnya dibenarkan memegang kencing anda sekali-sekala dan dengan beberapa syarat. Sebabnya, dengan menahan kencing secara tidak langsung kita dapat mengawal otot di saluran kencing menjadi lebih baik.

Dan, salah satunya adalah untuk mengelakkan masalah kencing. Keadaan ini adalah masalah kesihatan, terutamanya apabila seseorang tidak dapat mengawal kencing atau kehilangan kawalan otot pada pundi kencingnya. Kesannya, seseorang yang menghidap penyakit ini mesti menggunakan lampin seperti bayi.

Berapa banyak air kencing yang boleh ditampung di pundi kencing?

Soalan ini cukup penting untuk mengetahui jawapannya, terutama bagi anda yang akan menempuh jarak jauh seperti pulang ke rumah. Sebaiknya elakkan minum minuman bergula atau bergula, kerana anda cenderung meminumnya dalam jumlah banyak. Sebaliknya, minum air yang jauh lebih sihat, kerana semasa perjalanan anda hanya melakukan aktiviti ringan seperti duduk dan tidur. Ini sangat baik, anda tahu, geng untuk mencegah kenaikan berat badan!

Dilaporkan dari healthline.com, Biasanya pundi kencing orang dewasa yang sihat boleh menahan hingga 16 ons atau setara dengan 2 cawan air kencing. Manakala pada kanak-kanak di bawah 2 tahun hanya dapat menampung 4 ons atau secawan air kencing.

Untuk usia yang lain, seperti kanak-kanak berusia lebih dari 2 tahun, kita dapat mengira kapasiti pundi kencing secara manual dengan membahagikan usia anak dengan 2, kemudian menambahkan 6. Jadi, jika seorang anak berusia 10 tahun, kapasiti pundi kencing adalah 10/2. + 6 = 11 auns atau kira-kira 1.5 cawan air kencing.

Petua untuk mengekalkan kencing yang sihat

  • Latih otot lantai pelvis anda. Anda boleh mempraktikkannya pada bila-bila masa kerana aktiviti ini termasuk dalam bentuk latihan. Latihan ini harus dilakukan secara teratur, terutama bagi ibu-ibu yang baru melahirkan atau bagi anda yang mengalami masalah seperti pundi kencing.

  • Duduk dan berdiri di kedudukan yang betul. Semasa duduk, anda boleh menyilangkan kaki untuk memberi tekanan pada pundi kencing. Begitu juga, ketika berdiri dan dalam keadaan pegun atau semasa menunggu di tandas, silangkan kaki anda sehingga terdapat tekanan belakang pada pundi kencing anda.

  • Tetap santai. Tahukah anda, keinginan untuk kencing juga boleh berlaku kerana tekanan. Untuk itu, sementara menunggu untuk pergi ke tandas, anda boleh memastikan anda tidak mahu kencing atau pundi kencing anda sudah penuh. Sebaiknya jangan minum lagi semasa anda menunggu, dan kemudian seboleh-bolehnya jangan mendengarkan suara air mengalir agar fikiran anda tetap santai.

  • Pastikan badan anda sentiasa panas. Salah satu pencetus bagi seseorang yang ingin membuang air kecil adalah suhu sejuk, terutama di kaki dan pelvis. Untuk itu, anda mesti memastikan badan anda tetap hangat, misalnya dengan menggunakan selimut atau mengelakkan pendingin hawa sementara menunggu untuk pergi ke tandas.

  • Lakukan perkara lain untuk mengalihkan perhatian anda. Kaedah ini terbukti sangat berkesan untuk menahan kencing dalam jangka masa yang lama. Anda boleh melakukan perkara lain di mana fikiran anda pada dasarnya melupakan perasaan ingin kencing. Dimainkan permainan dalam telefon pintar terutamanya untuk permainan yang melibatkan otak, mendengar muzik kegemaran anda, membaca buku, bermain media sosial, atau berbual dengan orang di sekitar anda.

Lima petua di atas hanya boleh dilakukan semasa kecemasan, geng, seperti tersekat lalu lintas, tidak mencari tandas di tempat awam, atau berada di dalam kenderaan yang tidak mempunyai tandas. Walaupun dalam keadaan sehari-hari, anda masih perlu mengutamakan kencing agar tidak mengalami komplikasi pada pundi kencing anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat menahan kencing atau mengalami masalah kencing, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan segera. (BD / WK)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found