Gejala Kolesterol Tinggi dan Asid Urik - GueSehat

Tahap kolesterol dan asid urik yang tinggi pastinya membimbangkan terutamanya jika tidak dikawal dengan betul. Kemudian, adakah anda tahu apakah gejala kolesterol tinggi dan asid urik yang perlu diperhatikan? Jangan biarkan anda tidak menyedari bahawa anda mempunyai kadar kolesterol dan asid urik yang tinggi, anda tahu, geng!

Apa itu Kolesterol dan Asid Urik?

Kolesterol adalah lemak yang dihasilkan di hati dan berperanan dalam membentuk membran sel, vitamin D, dan hormon tertentu. Kolesterol adalah bahan lilin yang tidak larut dalam air. Ia tidak dapat bergerak dengan bebas dalam darah dengan sendirinya, jadi ia memerlukan beberapa jenis kenderaan. Nah, zarah yang mengangkut kolesterol disebut lipoprotein.

Terdapat dua jenis lipoprotein, iaitu: Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) atau dikenali sebagai kolesterol jahat Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) atau kolesterol baik. Sekiranya tahap dalam darah sangat tinggi, LDL dapat menyumbat arteri dan menyebabkan serangan jantung atau strok. Sementara itu, HDL adalah sebaliknya. Ia membantu membawa LDL ke hati untuk dimusnahkan.

Makan makanan berlemak akan meningkatkan kadar kolesterol LDL dalam darah. Ini disebut kolesterol tinggi atau hiperkolesterolemia, atau hiperlipidemia.

Bagaimana ia berbeza dengan gout? Sementara itu, gout adalah gangguan kesihatan yang menyerang sendi dan boleh berlaku secara tiba-tiba. Biasanya, asid urik larut dalam darah dan melewati buah pinggang ke dalam air kencing. Walau bagaimanapun, kadang-kadang badan menghasilkan terlalu banyak asid urik atau buah pinggang mengeluarkan asid urik terlalu sedikit.

Apabila ini berlaku, asid urik dapat menumpuk, membentuk kristal urat yang tajam, seperti jarum di dalam tisu sendi atau sekitarnya. Ini boleh menyebabkan kesakitan, keradangan, dan pembengkakan.

Penyebab Kolesterol Tinggi

Sebelum mengetahui simptom kolesterol tinggi dan gout, anda perlu mengetahui puncanya terlebih dahulu. Tahap kolesterol total normal kurang dari 200 mg / dL. Sekiranya tahap kolesterol 200-239 mg / dL, jumlah itu sudah berada di ambang tinggi. Sekiranya melebihi 240 mg / dL, maka termasuk tahap kolesterol tinggi.

Tahap kolesterol baik (HDL) normal sekurang-kurangnya 60 mg / dL atau lebih. Sekiranya kurang daripada itu, ia akan meningkatkan risiko penyakit jantung. Sementara itu, tahap normal kolesterol jahat (LDL) kurang dari 100 mg / dL. Sekiranya tahap LDL mencapai 130-159 mg / dL, ia sudah berada di ambang tinggi.

Tahap kolesterol tinggi boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Berikut adalah pelbagai faktor yang dapat meningkatkan kolesterol!

 • Makanan yang buruk. Makan makanan dengan lemak jenuh dan lemak trans dapat meningkatkan kadar kolesterol. Makanan yang tinggi kolesterol, seperti daging merah atau produk tenusu tinggi lemak.
 • Obesiti. Seseorang yang mempunyai indeks jisim badan 30 atau lebih tinggi berisiko mengalami tahap kolesterol tinggi.
 • Kurang bersenam dan merokok. Senaman dapat meningkatkan HDL atau kolesterol baik dalam badan. Sementara itu, merokok boleh merosakkan dinding saluran darah dan menjadikan tubuh lebih mudah terkumpul lemak. Selain itu, merokok juga dapat menurunkan kadar HDL atau kolesterol baik.
 • Umur. Seiring bertambahnya usia, hati menjadi kurang mampu menurunkan kolesterol LDL.
 • Diabetes. Orang yang mempunyai kadar gula darah tinggi umumnya juga mempunyai kolesterol tinggi dan berisiko merosakkan dinding arteri.

Punca Asid Urik Tinggi

Anda lebih cenderung mendapat gout jika anda mempunyai tahap asid urik yang tinggi di dalam badan anda. Tahap asid urik normal pada wanita adalah 2.4-6.0 mg / dL, pada lelaki adalah 3.4-7.0 mg / dL. Lalu, apakah faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko gout?

 • Tabiat pemakanan. Makan daging, makanan laut, dan minuman yang mengandungi fruktosa dapat meningkatkan risiko kadar asam urat dan asid urik. Selain itu, pengambilan minuman beralkohol, seperti bir juga meningkatkan risiko gout.
 • Obesiti. Sekiranya anda berlebihan berat badan atau gemuk, badan anda akan menghasilkan lebih banyak asid urik dan lebih sukar bagi buah pinggang anda untuk membuang asid urik.
 • Keadaan perubatan tertentu. Penyakit dan keadaan perubatan tertentu boleh meningkatkan risiko gout. Ini termasuk tekanan darah tinggi yang tidak dirawat, keadaan kronik seperti diabetes, sindrom metabolik, penyakit jantung dan buah pinggang.
 • Ubat-ubatan tertentu. Ubat hipertensi tertentu dapat meningkatkan kadar asid urik.
 • Sejarah keluarga. Sekiranya ahli keluarga menderita gout, anda akan lebih berisiko menghidap penyakit ini.
 • Umur dan jantina . Gout lebih kerap berlaku pada lelaki, terutamanya kerana wanita mempunyai kadar asid urik yang lebih rendah. Namun, selepas menopaus, kadar asid urik wanita menghampiri lelaki. Lelaki juga lebih mudah terkena gout lebih awal, antara usia 30-50 tahun. Sementara itu, wanita mengalami gejala selepas menopaus.

Gejala Kolesterol Tinggi dan Gout

Kolesterol tinggi biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala. Dalam beberapa kes, ia boleh menyebabkan kecemasan, seperti serangan jantung atau strok. Ujian darah adalah satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada tahap kolesterol anda terlalu tinggi atau tidak.

Doktor anda mungkin mencadangkan pemeriksaan kolesterol lebih kerap jika anda mempunyai faktor risiko tertentu, seperti riwayat keluarga kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi (hipertensi), obesiti, atau merokok.

Sementara itu, simptom asid urik tinggi hampir muncul secara tiba-tiba dan sering pada waktu malam, iaitu:

 • Sakit sendi yang sengit. Gout boleh mempengaruhi sendi jari kaki, pergelangan kaki, lutut, siku, pergelangan tangan, dan jari.
 • Terdapat keradangan dan kemerahan. Sendi biasanya menjadi bengkak, lembut, hangat, dan kelihatan kemerahan.
 • Rasa terhad ketika bergerak. Apabila gout menyerang, anda mungkin tidak dapat menggerakkan sendi secara normal.

Mencegah Kolesterol dan Gout

Setelah mengetahui simptom kolesterol tinggi dan gout, anda pasti perlu mengetahui cara-cara yang boleh dilakukan untuk pencegahan. Perubahan gaya hidup sihat dapat menurunkan kadar kolesterol tinggi. Untuk mengelakkan kolesterol tinggi, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Ambil makanan rendah garam.
 • Hadkan jumlah lemak haiwan dan cubalah memilih makanan atau bahan makanan yang mengandungi lemak baik.
 • Cuba mula menurunkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang sihat. Sekiranya perlu, berjumpa doktor atau pakar pemakanan.
 • Mula berhenti merokok dan bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari.
 • Jangan minum alkohol terlalu banyak dan mengawal tekanan.

Untuk mengelakkan kadar asid urik yang tinggi, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Minum banyak air dan jaga agar badan sentiasa terhidrasi dengan baik. Elakkan mengambil minuman bergula, terutama yang mengandung fruktosa.
 • Hadkan atau elakkan pengambilan minuman beralkohol. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa bir meningkatkan risiko gout, terutama pada lelaki.
 • Ambil protein dari produk tenusu rendah lemak.
 • Kekalkan berat badan yang sihat dan elakkan makan makanan yang boleh menyebabkan kadar asid urik meningkat.

Sekarang anda tahu sebab dan gejala kolesterol tinggi dan gout? Adakah anda pernah memeriksa kolesterol dan asid urik anda? Jangan mengalami gejala kolesterol tinggi dan asid urik di atas!

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan atau kebimbangan mengenai kesihatan, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Ayuh, gunakan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android untuk meminta pakar secara langsung!

Sumber:

Klinik Mayo. 2019. Kolesterol tinggi .

Garis Kesihatan. 2016. Gejala Kolesterol Tinggi .

Berita Perubatan Hari Ini. 2017. Berapa tahap kolesterol saya pada usia saya?

Klinik Mayo. 2019. Gout .

Klinik Cleveland. 2018. Tahap Asid Urik Tinggi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found