Pendarahan semasa Seks Semasa Kehamilan | Saya sihat

Semasa anda hamil, itu tidak bermakna anda harus benar-benar menekan keinginan seksual anda untuk tidak melakukan hubungan seks sama sekali. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang perlu anda pertimbangkan jika anda ingin melakukan hubungan seks semasa mengandung. Ini tentunya demi menjaga kesihatan rahim ibu. Lalu, bagaimana jika terdapat pendarahan ketika anda melakukan hubungan seks semasa hamil? Adakah ini berbahaya? Untuk mengetahui lebih terperinci, mari lihat ulasan berikut!

Adakah normal pendarahan selepas hubungan seks semasa hamil?

Sebarang pendarahan, ringan atau berat, selepas 20 minggu kehamilan tidak normal. Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan sekiranya anda mengalami pendarahan setelah melakukan hubungan seks semasa hamil adalah dengan mengelakkan hubungan seks sebanyak mungkin untuk mengelakkan berlakunya komplikasi. Minta nasihat doktor anda mengenai masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks lagi.

Baca juga: Yang Harus dan Jangan Lakukan untuk Bercinta Semasa Hamil

Apa Punca Pendarahan Selepas Seks Semasa Kehamilan?

Serviks lembut dan sensitif menyebabkan pendarahan selepas hubungan seksual semasa kehamilan. Peningkatan kepekaan serviks ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

  • Peningkatan bekalan darah

Tahap bekalan darah ke vagina dan serviks akan meningkat dengan cepat semasa anda hamil. Semasa hubungan seks, akan ada tekanan tambahan di kawasan serviks yang menyebabkan pendarahan ringan atau bercak.

  • Peningkatan kapilari

Beberapa kapilari darah (saluran darah kecil) terbentuk semasa kehamilan untuk memenuhi permintaan oksigen yang tinggi dari ibu dan janin. Sebilangan besar kapilari ini akan tumbuh di faraj dan serviks. Perlu diingat, kapilari sangat halus, sehingga mudah pecah apabila ada tekanan ketika anda melakukan hubungan seks.

  • Polip serviks

Polip adalah pertumbuhan tisu yang tidak berbahaya pada serviks dan berlaku kerana tahap estrogen yang tinggi. Polip sangat rapuh kerana mengandungi saluran darah yang kecil, jadi tekanan pada kawasan itu semasa hubungan seksual dapat menyebabkan pendarahan.

Adakah Pendarahan Selepas Seks Semasa Kehamilan adalah Tanda Keguguran?

Keguguran yang dicetuskan oleh seks sebenarnya sangat jarang berlaku. Ini kerana janin selamat di dalam kantung ketuban yang berisi cecair. Kantung ketuban melindungi bayi dan bertindak sebagai penyerap kejutan dari sebarang kecederaan fizikal. Lebih-lebih lagi, bayi itu terletak agak jauh dari faraj, yang merupakan kawasan persalinan.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah keguguran atau dinding serviks yang lemah, doktor anda biasanya akan mengesyorkan agar tidak melakukan hubungan seks semasa kehamilan sebagai langkah berjaga-jaga.

Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor Ketika Anda Mengalami Pendarahan?

Masalah pendarahan harus segera berjumpa dengan doktor, terutamanya jika anda mengalami beberapa gejala berikut setelah melakukan hubungan seks semasa hamil.

1. Kekejangan dan sakit teruk di bahagian bawah perut atau kawasan pelvis.

2. Pendarahan faraj yang berat dan berterusan.

3. Pengsan atau pening.

4. Demam tinggi atau tidak menggigil.

5. Kehadiran kontraksi rahim dan berterusan, walaupun selepas hubungan seksual.

Melakukan hubungan seks semasa mengandung bukanlah aktiviti yang dilarang sama sekali. Walau bagaimanapun, penting bagi anda untuk memperhatikan pelbagai faktor dan juga berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika ternyata anda mengalami pendarahan. Sebabnya, pendarahan semasa kehamilan mesti ditindaklanjuti dan tidak boleh dipandang ringan, ya, ibu. (AS)

Baca juga: Cuba Posisi Seks yang Selamat ketika Hamil menyukai Gambar ini!

Rujukan

Persimpangan Ibu. "Pendarahan Selepas Seks Semasa Kehamilan: Adakah Itu Biasa?".