Makanan yang Meningkatkan Tahap Trigliserida | Saya sihat

Tahap trigliserida yang tinggi boleh menjadi faktor yang meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. Sebagai kumpulan yang berisiko mengalami komplikasi strok dan penyakit jantung, pesakit diabetes juga mesti mengawal kadar trigliserida mereka. Salah satu cara adalah dengan mengelakkan makanan yang meningkatkan kadar trigliserida.

mengikut Persatuan Jantung Amerika, perubahan gaya hidup boleh menjadi penyebab utama kadar trigliserida tinggi, terutama gaya hidup seperti diet tidak sihat dan kurang aktiviti atau bersenam. Oleh itu, cara terbaik untuk mencegah kadar trigliserida yang tinggi adalah dengan mengawal diabetes, bersenam, mengekalkan berat badan yang normal, dan mengelakkan merokok.

Di samping itu, Diabestfriends juga dapat menurunkan kadar trigliserida dengan mengelakkan makanan yang meningkatkan kadar trigliserida. Juga berjumpa doktor sekiranya rakan diabetes mempunyai masalah ini. Jadi, apakah makanan yang meningkatkan kadar trigliserida? Baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: Bolehkah ubi kayu menggantikan beras untuk pesakit diabetes?

Apa itu Trigliserida?

Trigliserida adalah sejenis lemak yang terdapat dalam makanan dan badan. Trigliserida berada di dalam plasma darah dan dapat membentuk lemak plasma. Trigliserida boleh berasal dari makanan yang anda makan atau dihasilkan dari hati. Lemak ini dihasilkan untuk memenuhi keperluan tenaga jangka pendek badan.

Sekiranya teman diabetes memakan terlalu banyak makanan, terutama makanan berlemak atau mengandungi karbohidrat sederhana yang tinggi, sisa makanan diproses menjadi trigliserida dan disimpan dalam lemak badan. Apabila diperlukan, hormon akan mengatur pengeluaran trigliserida sehingga dapat digunakan untuk tenaga.

Baca juga: 5 Selebriti Dunia yang Hidup dengan Diabetes Mellitus

Makanan Apa yang Meningkatkan Tahap Trigliserida?

Berikut adalah sebilangan makanan yang meningkatkan kadar trigliserida, jadi rakan diabetes mesti menghindarinya:

1. Gula

Gula sederhana, seperti fruktosa, adalah sumber trigliserida. Banyak makanan bergula mengandungi fruktosa, jadi mudah menyebabkan kenaikan berat badan dan ketahanan insulin).

Fruktosa juga terdapat dalam buah secara semula jadi, dan sering digunakan dalam bahan tambahan makanan dalam bentuk sirap jagung fruktosa tinggi. Ini tidak bermaksud Teman Diabetes harus mengelakkan makan buah. Buah adalah sumber makanan sihat vitamin, mineral, serat dan air.

Walau bagaimanapun, jika rakan diabetes mempunyai kadar trigliserida yang tinggi, maka anda harus mengehadkan pengambilan buah, tidak lebih daripada yang disyorkan. Tanya doktor anda mengenai cadangan pengambilan bahagian buah yang baik untuk Diabestfriends. Juga tanyakan kepada doktor anda mengenai cadangan buah yang baik untuk pesakit kencing manis.

Makanan lain yang perlu dihadkan adalah sirap jagung, madu, sukrosa, dan glukosa. Di samping itu, Diabestfriends juga perlu menghadkan pengambilan makanan seperti gula-gula, ais krim, dan buah tin.

2. Lemak tepu dan Lemak trans

Lemak tepu biasanya terdapat dalam makanan goreng, daging merah, kulit ayam, kuning telur, susu tinggi lemak, mentega, marjerin, dan makanan segera. Lemak trans biasanya terdapat dalam makanan dalam tin, seperti kerepek, biskut, donat, popcorn gelombang mikro, dan pastri manis.

Lemak trans juga terdapat dalam marjerin, makanan goreng, dan makanan segera. Kedua-dua lemak tepu dan lemak trans adalah makanan yang meningkatkan kadar trigliserida.

Rakan diabetes mesti mengelakkan makanan yang mengandungi minyak hidrogenasi sebahagian (biasanya disenaraikan pada label makanan). Pilih sumber protein tanpa lemak, seperti ayam tanpa kulit, ikan, susu rendah lemak, putih telur, dan kekacang. Rakan diabetes juga boleh mengambil minyak zaitun, minyak canola, dan minyak kacang.

3. Biji-bijian yang diproses atau makanan berkanji

Biji-bijian halus biasanya mengandungi gula dan dibuat dari tepung putih, jadi mereka termasuk makanan yang meningkatkan kadar trigliserida. Oleh itu, cubalah mengelakkan memakan roti putih, roti gandum halus, atau pasta. Selain itu, elakkan juga bijirin manis, beras segera, pizza, kuih manis, dan biskut.

Sementara itu, termasuk makanan berkanji adalah sayur-sayuran berkanji tinggi, seperti kentang. Untuk pilihan yang lebih sihat, makan makanan yang 100% organik bijirin penuh seperti beras bijirin panjang dan sayur-sayuran tidak berkanji.

4. Alkohol dan Makanan Berkalori Tinggi

Pengambilan alkohol boleh menyebabkan hati menghasilkan lebih banyak trigliserida. Sementara itu, makanan berkalori tinggi juga termasuk makanan yang meningkatkan kadar trigliserida. Sebabnya, kalori berlebihan meningkatkan kadar trigliserida.

Adakah Makanan Yang Boleh Menurunkan Tahap Trigliserida?

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak penting, seperti asid lemak omega-3, dapat menurunkan kadar trigliserida. Asid lemak omega-3 dapat dijumpai pada ikan berlemak, seperti salmon, sardin, dan tuna. Sekiranya boleh, makan ikan berlemak sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

Asid lemak omega-3 juga terdapat dalam kacang walnut, biji rami, minyak canola, dan makanan yang terbuat dari kacang soya. Rakan diabetes juga boleh mengambil suplemen omega-3 atau minyak ikan, tetapi berjumpa doktor terlebih dahulu. (UH)

Baca juga: Mengapa Diabetes Sering Haus?

Sumber:

Kesihatan yang Sangat Baik. Apakah Jenis Makanan dan Minuman yang Menyebabkan Trigliserida Tinggi ?. Oktober 2019.

WebMD. Makanan yang Harus Dielakkan Sekiranya Anda Mempunyai Trigliserida Tinggi. Jun 2018.