Gunakan Pembalut dan Lakukan Dengan Cara Ini Untuk Mengeringkan Luka Dengan Cepat

Pembalut adalah salah satu alat perubatan untuk merawat luka. Namun, anda harus tahu bahawa tidak semua pembalut sesuai untuk mengganti luka. Terdapat banyak jenis pembalut dan banyak jenis luka, yang memerlukan rawatan yang berbeza. Apabila anda membalut luka dengan pembalut yang salah, bukannya memperbaiki luka, ia menyebabkan kerosakan tisu yang lebih luas. Ia juga boleh berakhir dengan amputasi, anda tahu!

Selain menyesuaikan dengan jenis luka, cara menggunakan pembalut juga memiliki peraturan. Contohnya, luka mesti berada dalam keadaan yang telah dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan. Berikut adalah jenis pembalut dan fungsinya untuk pelbagai jenis luka.

Gulung pembalut

Pembalut jenis ini mempunyai tiga jenis, iaitu:

  • Pembalut dibuat dari bahan tenunan halus dan dibuat bernafas untuk membolehkan aliran udara ke luka. Pembalut ini tidak sesuai untuk pembalut kecederaan sendi kerana tidak cukup kuat untuk menekan sendi. Untuk luka ringan, pembalut jenis ini sangat baik kerana tidak memberi tekanan pada luka.
  • Pembalut elastik yang dapat disesuaikan dengan bentuk badan, biasanya digunakan untuk menyokong tisu yang cedera. Pembalut yang fleksibel ini dapat memberi tekanan di sekitar luka untuk mengurangkan pembengkakan.
  • Pembalut jenis krep adalah pembalut yang sesuai untuk seseorang yang mengalami kecederaan sendi.

Pembalut Tiub

Pembalut ini digunakan untuk membalut luka di jari atau jari kaki, dan terbuat dari bahan lembut. Walau bagaimanapun, pembalut ini tidak memberi tekanan untuk menghentikan pendarahan.

pembalut segi tiga

Pembalut ini berbentuk segitiga yang berfungsi sebagai penyokong bahagian badan, seperti siku dan lengan. Selain itu, pembalut ini juga dapat membantu mengekalkan kedudukan pembalut yang menutupi luka.

Berpakaian luka

Pembalut luka biasanya digunakan oleh doktor untuk menutup luka untuk mengelakkan jangkitan dan membantu menyembuhkan luka. Pembalut luka ini secara langsung melekat pada luka, selain itu pembalut luka juga mencegah pembentukan gumpalan darah di luka, dan dapat menyerap cairan yang keluar dari luka.

Terdapat beberapa jenis pembalut untuk luka ini:

  • Filem Berpakaian

Pembalut ini biasanya digunakan sebagai perlindungan untuk luka geseran. Pembalut filem ini boleh dilapisi udara, sehingga tidak akan membuat luka basah dan lembap, sehingga dapat meminimumkan komplikasi luka dari pencemaran bakteria.

  • Berpakaian pulau sederhana

Pakaian ini biasanya digunakan untuk menutup jahitan. Sebab, di bahagian tengah dressing ini terdapat selulosa yang mampu menyerap cairan yang keluar dari luka.

  • Berpakaian tidak patuh

Berpakaian ini mempunyai kelebihan untuk tidak melekit sehingga tidak menimbulkan rasa sakit ketika berpakaian dikeluarkan. Sekiranya anda menggunakan pembalut yang mudah melekat pada luka, ia akan menambahkan luka baru kerana ia menyebabkan pendarahan ketika pembalut dikeluarkan.

  • Berpakaian lembap

Gaun jenis ini mempunyai fungsi untuk menjaga kelembapan luka. Jadi memang ada jenis luka yang dikondisikan agar tetap lembap. Dua ramuan untuk membuat jenis pembalut ini adalah Hydrogel dan hydrocolloid. Pembalut hidrogel mengandungi 60-70% air yang disimpan dalam bentuk gel, biasanya digunakan untuk luka jenis tisu mati. Suasana lembab diperlukan untuk mempermudah pertumbuhan tisu baru di luka. Sementara itu, pembalut hidrokolid tidak mengandungi air, tetapi berfungsi sebagai pelindung agar kelembapan tidak mudah hilang akibat penyejatan.

  • Berpakaian serap

Jenis pembalut ini sesuai untuk luka basah kerana mampu menyerap cairan yang keluar dari luka untuk mengelakkan kemerosotan atau luka terendam dalam cairan.

Tahap penyembuhan luka

Biasanya, luka akan sembuh setelah melalui beberapa tahap. Tahap penyembuhan luka meliputi fasa pembekuan, fasa inflamasi, fasa proliferatif dan fasa pematangan. Fasa pembekuan ini berlaku ketika luka pertama kali muncul, bertujuan untuk menghentikan pendarahan. Selepas itu berterusan dalam fasa radang, di mana tisu luka menjadi radang untuk mencegah jangkitan. Fasa semasa adalah fasa proliferatif, di mana tisu yang rosak akan digantikan oleh tisu baru. Fasa terakhir adalah fasa pematangan, di mana tisu baru akan lebih matang sehingga luka sembuh sepenuhnya.

Untuk mempercepat proses penyembuhan, anda boleh menggunakan pita pelekat dan kain kasa steril pada pembalut luka anda, sehingga tidak terkontaminasi kotoran. Juga, jangan lupa menukar pembalut setiap hari agar luka tetap kering dan bersih. Tetapi jika luka anda cukup parah, berjumpa doktor, yang tahu anda memilih pembalut yang salah, atau untuk menukar pembalut. (APA Y)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found