Jenis Minyak Zaitun | saya sihat

Minyak zaitun terkenal dengan faedah kesihatannya yang luar biasa. Tetapi tahukah anda bahawa tidak semua jenis minyak zaitun sesuai untuk memasak, atau untuk perawatan kulit. Mari kenali jenis minyak zaitun!

Kandungan Pemakanan Minyak Zaitun

Minyak zaitun dikenal sebagai bagian dari diet gaya Mediterranean yang disebut-sebut sebagai diet paling sihat di dunia. Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak dan antioksidan yang terkandung dalam minyak zaitun mempunyai banyak manfaat kesihatan, yaitu:

  • Ia mempunyai kandungan asid lemak tak jenuh yang tinggi (omega 3 dan omega 6)
  • Sumber vitamin E dan K
  • Kandungan anti-radang dan antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari penyakit kronik, seperti barah, artritis, diabetes, dan sindrom metabolik
  • Melembapkan kulit dan rambut, dan menghilangkan kelemumur.

Walaupun banyak orang mengetahui faedahnya, nampaknya tidak banyak yang mengetahui bahawa terdapat pelbagai jenis minyak zaitun yang mempunyai kegunaan yang berbeza. Masalahnya ialah jika minyak zaitun tidak digunakan dengan baik, kita tidak dapat memperoleh manfaat kesihatannya. Kehilangan faedah minyak zaitun kerana memilih produk yang salah adalah sangat malang kerana harganya juga agak mahal.

Baca juga: Kelebihan Minyak Zaitun untuk Kecantikan

Jenis Minyak Zaitun

Minyak zaitun (minyak zaitun) itu sendiri dibuat dari ekstrak buah zaitun yang diperoleh dengan teknik "Ditekan" atau mungkin dengan menggunakan teknik sentrifugasi yang lebih moden. Berikut adalah jenis produk minyak zaitun yang perlu anda ketahui sebelum menambahkannya ke keranjang belanja anda:

1. Minyak Zaitun Dara Tambahan

Ini adalah jenis minyak zaitun yang paling mahal kerana berkualiti tinggi. Minyak zaitun dara tambahan adalah minyak yang tidak menggunakan bahan kimia atau pemanasan dalam proses pengekstrakan.

Minyak zaitun jenis ini adalah yang paling kaya dengan antioksidan, vitamin, dan mineral. Awak lihatminyak zaitun dara xtra untuk persalinan salad kerana minyak ini mempunyai rasa yang unik. Selain itu, anda tidak boleh menumis dengan minyak zaitun jenis ini kerana tempat merokokIa rendah, jadi mudah dibakar ketika dimasak dan menyebabkan kandungan vitamin dalam sayur-sayuran menjadi rosak.

2. Minyak Zaitun Dara

Jenis ini adalah yang kedua terbaik selepas eminyak zaitun dara xtra dibincangkan sebelum ini. Proses pembuatannya sama seperti eminyak zaitun dara xtra, tetapi perbezaannya adalah pada kandungan asid oleik.

Minyak zaitun dara boleh digunakan untuk menggoreng sayur dan membakar kek, tetapi jangan gunakannyamenggoreng dalam " kerana tempat merokok minyak masih rendah.

Baca juga: Mana Yang Lebih Sihat, Minyak Zaitun atau Minyak Kelapa?

3. Minyak Zaitun Halus

Merupakan jenis yang lebih senang dijumpai, lebih murah, dan faedah kesihatan yang lebih rendah. Jenis ini biasanya boleh digunakan untuk lebih banyak hidangan kerana tempat merokoklebih tinggi daripada dua minyak yang telah dibincangkan sebelumnya.

4. Minyak Zaitun Tulen

Jenis ini adalah campuran eminyak zaitun dara xtra dengan minyak zaitun halus. Kandungan khasiatnya ada di bawah minyak zaitun dara. Gunakan untuk kulit dan rambut dan bukannya untuk memasak.

5. Minyak Zaitun Pomace

Ini adalah jenis minyak zaitun yang paling murah dan terbuat dari sisa buah yang telah diekstrak untuk pembuatan minyak zaitun jenis lain. Oleh itu, secara amnya jenis ini bercampur dengan minyak zaitun dara. Minyak zaitun jenis ini adalah yang paling murah dan lebih sering digunakan untuk menggilap perabot, tetapi kadang-kadang juga digunakan untuk memasak hidangan yang memerlukan suhu tinggi.

Sekarang, adakah anda tahu minyak zaitun mana yang anda perlukan? Jangan beli yang salah lagi, sehingga anda dapat merasakan faedahnya!

Baca juga: Inilah Kelebihan Mengurut Bayi dengan Minyak Zaitun

Sumber:

healthline.com "Mengapa Minyak Zaitun Ekstra Dara adalah Lemak Paling Sihat di Bumi"

the healthsite.com "4 jenis minyak zaitun - mana yang digunakan untuk memasak dan yang mana untuk rambut dan kulit?"

theolivetap.com "5 Jenis Minyak Yang Harus Anda Ketahui"