Menggunakan Salap yang Betul untuk Luka Bakar

"Pembakaran kulit tidak hanya disebabkan oleh kebakaran, tetapi juga dapat disebabkan oleh beberapa sumber panas, seperti bahan kimia, air panas, elektrik dan radiasi."

Kita sering berfikir bahawa kulit yang terbakar hanya disebabkan oleh api, tetapi itu tidak berlaku. Sebenarnya, begitu banyak kes jenayah di Indonesia dilakukan oleh sekelompok orang, menggunakan bahan kimia berbahaya untuk menyebarkan kepada orang lain.

Perkara yang paling menarik pada tahun 2017 adalah kes mencurah air keras kepada salah seorang pegawai KPK, iaitu Novel Baswedan. Kes tersebut mengakibatkan kerosakan pada kulit wajah dan salah satu matanya.

Dalam artikel ini, saya ingin berkongsi maklumat dengan Geng Sihat mengenai langkah pertama yang perlu diambil sekiranya kulit kita terbakar. Walaupun rawatan utama akan dilakukan oleh pakar, tetapi sementara kita menunggu pertolongan, lebih baik kita mengetahui rawatan pertama yang tepat untuk mengurangkan risiko yang lebih besar.

Sebelum itu, terdapat banyak rujukan yang menggambarkan sejauh mana seseorang itu dibakar. Ada yang membahagikannya kepada 3 tahap atau kelas, ada yang membahagikannya kepada 4 tahap. Tahap seperti yang dinyatakan oleh dr. safriani yovita, antara lain:

1. Gred 1 atau melecur gred 1

Dalam kelas luka bakar ini, kulit yang cedera mencapai lapisan luar epidermis. Ciri-ciri yang muncul adalah kulit merah, sedikit bengkak, dan menyakitkan. Mengenai luka bakar tahap ini pada hari keempat, kulit biasanya akan mengalami desquamation epitel atau pengelupasan lapisan tisu terluar. Selalunya, tahap ini disebut sebagai luka bakar dangkal.

2. Melecur gred 2 atau gred 2

Luka bakar kelas 2 terbahagi kepada 2 bentuk, iaitu:

a. Ketebalan Separa Dangkal

Luka bakar yang berlaku pada epidermis dan juga lapisan atas dermis. Ciri-ciri termasuk kemerahan pada kulit, bengkak, sakit yang sedikit lebih parah daripada luka bakar kelas 1, dan kemunculan bullae (lesi yang menonjol di atas dermis yang dipenuhi dengan cecair serous). Pada jenis luka ini, biasanya selama 3 minggu luka akan sembuh dengan sendirinya jika tidak ada jangkitan.

b. Ketebalan separa dalam

Luka bakar yang berlaku pada lapisan epidermis dan lapisan dalam dermis. Ciri-ciri selain disertai dengan bullae, di permukaan luka terdapat juga tompok-tompok merah jambu dan putih akibat variasi pembuluh darah pembuluh darah. Pada jenis luka ini, biasanya jarak masa penyembuhan adalah antara 3-9 minggu.

3. Gred 3 atau melecur gred 3

Dalam buku yang bertajuk Luka, Luka Bakar: Buku Teks Pembedahan, Jong de Wim mengatakan bahawa dalam kelas kecederaan ini, bahagian yang terkena meliputi kulit, lemak subkutis, bahkan ke otot dan tulang. Kulit yang cedera pada tahap ini juga dapat mengalami kerosakan tisu kekal. Selain itu, kesakitan yang dialami tidak terlalu dirasakan. Ini kerana ujung saraf dan saluran darah telah musnah.

4. Luka bakar Gred 4, atau gred 4

Ciri utama tahap ini adalah kulit bertukar menjadi hitam.

Sekiranya kita mengalami luka bakar, maka langkah pertama yang mesti diambil adalah:

  • Elakkan dari sumber api dan padamkan.
  • Melepaskan atribut yang dapat menyebabkan kesan tourniquet, iaitu pembalut yang dapat menjepit sehingga aliran darah di bawahnya berhenti sepenuhnya.
  • Pada kulit yang terbakar, bilas dengan air mengalir antara 10-15 minit untuk mengurangkan kerosakan pada kulit. Namun, langkah ini harus dilakukan dengan betul, seperti tidak menggunakan ais. Juga tidak disarankan untuk digunakan pada luka bakar yang meluas.
  • Dapatkan pertolongan profesional secepat mungkin atau berjumpa doktor sekiranya anda merasakan luka agak membimbangkan.

Itulah beberapa maklumat yang berkaitan dengan luka bakar, semoga kita selalu dijauhkan dari bencana ini, ya, geng.