Wanita Hamil Boleh Makan Telur Puyuh - GueSehat.com

Telur puyuh sering dianggap makanan yang menyebabkan sejumlah masalah kesihatan, salah satunya adalah kolesterol. Sebenarnya, memakan telur puyuh dalam jumlah yang sederhana sebenarnya tidak membahayakan kesihatan.

Sebaliknya, telur puyuh sebenarnya memberikan beberapa manfaat kesihatan. Namun, bagaimana dengan wanita hamil? Bolehkah wanita hamil memakan telur puyuh? Lalu, apa faedah telur puyuh untuk wanita hamil? Inilah keterangannya.

Baca juga: 5 Makanan Super untuk Wanita Hamil

Bahan-bahan dalam Telur Puyuh

Saiz yang kecil tidak semestinya menjadikan telur puyuh tidak mempunyai kandungan yang bermanfaat untuk tubuh. Kandungan berikut dalam telur puyuh baik untuk kesihatan:

1. Kandungan protein telur puyuh yang tinggi dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, bermula dari sistem muskuloskeletal dan otot, hingga organ dalaman. Oleh itu, telur disyorkan sebagai pengganti daging bagi orang yang alah atau tidak memakan daging kerana kepercayaan. Dengan memakan telur, diharapkan mereka tidak kekurangan sumber protein hewani.

2. Telur puyuh juga mengandungi vitamin B, yang memberi kesan positif pada metabolisme ibu, sistem saraf pusat dan keadaan psikoemosi setelah melahirkan. Di samping itu, kandungan asid folik, niasin, dan komponen vitamin B yang lain menyumbang kepada pertumbuhan kanak-kanak dan mencegah kecacatan (termasuk kecacatan tiub saraf).

3. Vitamin A dan E dalam telur puyuh, juga dikenal sebagai vitamin kecantikan, dapat membantu meningkatkan kesihatan kulit dan tisu semasa kehamilan, serta menguatkan folikel rambut dan kuku. Pengambilan telur puyuh secara berkala dapat membantu mengatasi masalah dermatitis dan kulit berminyak semasa hamil.

4. Kandungan kalsium dalam telur puyuh dapat membantu perkembangan tisu tulang dan gigi bayi. Kandungan ini juga baik untuk ibu kerana dapat menjaga metabolisme, rambut dan kuku yang sihat. Mineral penting ini juga diperlukan semasa bersalin, untuk mencetuskan kontraksi dan menyediakan sumber kekuatan yang mencukupi untuk anda.

5. Zat besi dalam telur puyuh akan diserap oleh badan untuk membantu merangsang pengeluaran sel darah merah. Sel darah merah diperlukan oleh Ibu untuk menyampaikan oksigen ke janin. Pengambilan telur puyuh secara teratur juga dapat mencegah anda dari risiko anemia kekurangan zat besi.

6. Kandungan tirosin dapat membantu anda tetap tenang, mengatasi kegelisahan, sikap tidak peduli, gugup, dan mudah marah. Kandungan ini juga dapat membantu Ibu untuk tidur dengan lebih nyenyak.

7. Asid amino dalam telur puyuh dapat merangsang sistem saraf, meningkatkan imuniti, dan daya tahan.

Pakar pemakanan menasihatkan wanita hamil untuk menambahkan telur puyuh ke dalam makanan mereka. Tetapi sebelum memakannya, pastikan anda tidak mempunyai alergi terhadap telur.

Khasiat Telur Puyuh untuk Wanita Hamil

Pelbagai kandungan telur puyuh yang telah disebutkan pasti membuat anda tidak perlu lagi meragui manfaat kesihatannya. Inilah beberapa faedah telur puyuh untuk wanita hamil:

- Mengurangkan tanda-tanda toksikosis, seperti loya dan keletihan, kurang selera makan, mudah marah, dan gangguan pencernaan (cirit-birit atau sembelit).

- Mengurangkan nada rahim dan darah tinggi.

- Mengurangkan risiko kelahiran pramatang dan keguguran.

- Membantu mengatasi pedih ulu hati yang biasanya berlaku pada trimester kedua dan ketiga.

- Membantu ibu tidur lebih cepat dan nyenyak.

- Mengurangkan risiko hipertensi semasa mengandung, seperti pra-eklampsia dan eklampsia.

- Merangsang kerja ginjal, sehingga tubuh akan membuang lebihan cairan, dan mengurangkan pembengkakan yang sering dialami pada trimester ketiga.

Nah, itulah beberapa kebaikan telur puyuh untuk wanita hamil. Pastikan anda tidak menggunakannya secara berlebihan, okey? Selain itu, pastikan telur puyuh yang ingin anda konsumsi masih segar dan telah dimasak dengan sempurna. Elakkan telur yang sudah berbau busuk atau berwarna coklat pada kuning telur. Telur yang tidak dimasak juga harus dielakkan, Ibu. (AS)

Sumber

Cara Menghilangkan. "Telur puyuh semasa kehamilan - kebaikan dan keburukannya".

Hidup bersemangat. "Bolehkah Anda Makan Puyuh Semasa Anda Hamil?".