Perbezaan Antara LDL dan VLDL, Dua Kolesterol Buruk

Geng Sihat mungkin sering mendengar istilah kolesterol LDL buruk. Tetapi, kadang-kadang ketika kita melakukan ujian kolesterol, kata VLDL. Adakah Geng Sihat sudah mengetahui apa itu kolesterol VLDL? Adakah terdapat perbezaan antara LDL dan VLDL?

Sebenarnya kedua-duanya adalah kolesterol jahat. Maksudnya, jika tahapnya terlalu banyak di dalam badan, boleh membahayakan. Lalu apa perbezaan antara LDL dan VLDL? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Apakah Gejala Kolesterol Tinggi?

Apakah Perbezaan Antara Kolesterol LDL dan VLDL?

LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) dan VLDL (lipoprotein berketumpatan rendah) adalah dua jenis lipoprotein yang terdapat dalam darah. Lipoprotein adalah gabungan protein dan pelbagai jenis lemak.

Kedua-dua LDL dan VLDL mengangkut kolesterol dan trigliserida di saluran darah. Walaupun sering dikaitkan dengan sebatian buruk, kolesterol sebenarnya adalah sebatian lemak yang penting dan diperlukan oleh tubuh, salah satunya adalah untuk pembentukan dinding sel tubuh.

Walaupun Gang Sihat tidak pernah makan kolesterol, badan kita akan terus menghasilkan kolesterol di hati. Kolesterol berbeza dengan sebatian lemak lain yang disebut trigliserida. Ia adalah sejenis lemak yang digunakan untuk menyimpan tenaga di dalam sel.

LDL terbahagi kepada LDL dan VLDL. Perbezaan antara keduanya adalah peratusan kolesterol, protein, dan trigliserida pada kedua lipoprotein. VLDL mengandungi lebih banyak trigliserida. Sementara itu, LDL mempunyai lebih banyak kandungan kolesterol.

LDL dan VLDL termasuk dalam kategori kolesterol jahat. Walaupun tubuh memerlukan kolesterol dan trigliserida untuk berfungsi, terlalu banyak dapat menumpuk di arteri. Kedua-duanya boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Kenali VLDL

VLDL terbentuk di hati untuk mengangkut trigliserida ke seluruh badan. VLDL terdiri daripada komponen berikut:

Komponen Utama VLDLPeratusan
Kolesterol10%
Trigliserida70%
Protein10%
Lemak lain10%

Trigliserida yang diangkut oleh VLDL digunakan oleh sel-sel badan untuk tenaga. Mengonsumsi banyak karbohidrat atau gula berlebihan boleh menyebabkan peningkatan kadar trigliserida dan VLDL dalam darah.

Tahap trigliserida yang berlebihan yang tersimpan dalam sel lemak akan dilepaskan apabila tubuh memerlukan tenaga. Inilah sebab mengapa anda mesti aktif untuk membakar simpanan lemak.

Tahap trigliserida yang terlalu tinggi dalam badan akan menumpuk di dinding arteri. Penumpukan ini membentuk plak. Plak yang menumpuk meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok kerana menyekat aliran darah ke dua organ penting ini.

Menurut pakar, plak boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok kerana:

 • Peningkatan keradangan atau keradangan pada saluran darah
 • Tekanan darah meningkat
 • Perubahan pada dinding saluran darah
 • Tahap kolesterol HDL yang rendah

Selain itu, kadar trigliserida yang terlalu tinggi juga dapat menyebabkan sindrom metabolik dan penyakit hati berlemak tanpa alkohol. Di sinilah perbezaan antara LDL dan VLDL.

Kenali LDL

Sebilangan VLDL dapat dikeluarkan dalam darah, ada yang ditukar menjadi LDL oleh enzim dalam darah. LDL mempunyai tahap trigliserida yang lebih rendah dan tahap kolesterol yang lebih tinggi daripada VLDL.

LDL terdiri daripada komponen berikut:

Komponen Utama LDLPeratusan
Kolesterol26%
Trigliserida10%
Protein25%
Lemak lain15%

LDL mengangkut kolesterol ke seluruh badan. Ia sama apabila terdapat terlalu banyak kolesterol, ia akan menyebabkan penumpukan plak di arteri. Penumpukan ini dari masa ke masa menyebabkan aterosklerosis. Aterosklerosis berlaku apabila penumpukan plak mengeras dan menyempitkan arteri. Ini meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Baca juga: Cara Menurunkan Kolesterol Buruk dan Meningkatkan Kolesterol Baik

Bagaimana Memeriksa Tahap Kolesterol LDL dan VLDL?

Sekarang kita tahu perbezaan antara LDL dan VLDL. Kemudian, adakah kedua-duanya harus dikesan atau diperiksa secara berasingan? Anda boleh mengetahui tahap LDL dalam darah anda melalui ujian fizikal biasa. Pemeriksaan LDL biasanya merupakan sebahagian daripada ujian kolesterol.

Menurut Persatuan Jantung Amerika, adalah disyorkan agar setiap orang yang berusia di atas 20 tahun diperiksa kolesterolnya setiap 4-6 tahun. Tahap kolesterol harus diperiksa lebih kerap jika anda berisiko menghidap penyakit jantung.

Sementara itu, tidak ada ujian khusus untuk mengesan kolesterol VLDL. Tahap VLDL biasanya dianggarkan dari jumlah tahap trigliserida. Pemeriksaan trigliserida juga termasuk dalam ujian kolesterol.

Walau bagaimanapun, doktor biasanya tidak mengira tahap VLDL, kecuali jika anda bertanya, atau mempunyai syarat berikut:

 • Mempunyai risiko penyakit kardiovaskular
 • Mempunyai keadaan kolesterol yang tidak normal
 • Penyakit jantung peringkat awal

Faktor risiko penyakit jantung adalah:

 • Berusia
 • Penambahan berat badan
 • Menghidap diabetes atau darah tinggi
 • Mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit kardiovaskular
 • Asap
 • Kekurangan aktiviti fizikal
 • Diet yang tidak sihat
Baca juga: Kacang Terbukti Menurunkan Kolesterol

Cara Menurunkan Kolesterol

Walaupun perbezaan antara LDL dan VLDL cukup jelas, cara menurunkan kadar kedua-dua jenis lipoprotein adalah sama, iaitu meningkatkan senaman fizikal dan memakan pelbagai makanan berkhasiat.

Berhenti merokok dan mengurangkan pengambilan alkohol juga dapat menurunkan kadar VLDL dan LDL. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh meminta cadangan doktor untuk perubahan gaya hidup sihat.

Beberapa petua umum untuk menurunkan tahap VLDL dan LDL adalah:

 • Pengambilan kacang, alpukat, ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3 seperti salmon.
 • Elakkan memakan lemak tepu, yang biasanya terdapat dalam makanan seperti daging, mentega, dan keju.
 • Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

Jadi itulah perbezaan antara LDL dan VLDL. Anda boleh melawan tahap tinggi kedua kolesterol darah ini dengan meningkatkan tahap "kolesterol baik" HDL. HDL berfungsi untuk mengangkut kolesterol LDL ke hati untuk dihancurkan. Caranya adalah dengan mengurangkan pengambilan lemak tepu, banyakkan lemak omega 3 dan rajin bersenam. (UH / AY)