Kanak-kanak Bermasalah Pembelajaran - GueSehat.com

Anak-anak sukar belajar, disuruh membaca tanpa henti, atau mengambil masa yang lama untuk menulis? Jangan segera menuduhnya sebagai malas atau bodoh, Ibu. Kerana, itu mungkin anak dengan Masalah Pembelajaran (LD)!

Ketidakupayaan Belajar atau gangguan pembelajaran dialami oleh 5-10% kanak-kanak di dunia. Ciri asas LD adalah jurang antara pencapaian akademik dan keupayaan belajar anak-anak.

Contohnya, ujian IQ kanak-kanak mungkin melebihi purata, tetapi ujian kebolehan akademik, seperti membaca, menulis, aritmetik, berada di bawah purata. Gangguan pembelajaran yang berkaitan dengan kemampuan akademik kanak-kanak dengan LD termasuk gangguan dalam ejaan, bercakap, membaca, menulis, menyoal, atau mengira.

Kerana LD tidak ada kaitan dengan tahap kecerdasan (IQ), kanak-kanak dengan LD boleh mempunyai IQ di atas purata. Apa yang membezakan kanak-kanak dengan LD dan kanak-kanak lain adalah kemampuan otak untuk menerima dan memproses maklumat.

Penyebab sebenar LD tidak diketahui, ia dianggap berkaitan dengan gen genetik (DYX1C1, KIAA0319, DCDC2, ROBO1), pendedahan persekitaran (logam berat), atau gangguan yang berlaku semasa kehamilan (pengambilan alkohol, ubat-ubatan, atau jangkitan ).

Bagaimana mengesan ketidakupayaan pembelajaran awal pada kanak-kanak? LD cenderung diketahui hanya apabila kanak-kanak memasuki usia sekolah. Seorang kanak-kanak didiagnosis menghidap LD jika dia mengalami masalah pembelajaran sekurang-kurangnya 6 bulan dan tidak ada gangguan lain, seperti gangguan pendengaran, gangguan pertuturan, atau gangguan intelektual. LD yang lebih awal dikesan, semakin baik peluang anak untuk berjaya di sekolah dan menjalani kehidupan seperti kanak-kanak lain.

Terdapat beberapa jenis dan tanda yang perlu anda kenali untuk mengesan Masalah Pembelajaran pada kanak-kanak, iaitu:

1. Disleksia (Kesukaran mengenal huruf atau menghadapi masalah membaca)

Disleksia berasal dari perkataan penyakit yang bermaksud "kesukaran" dan leksis yang bermaksud "huruf" dalam bahasa Yunani. Tanda-tanda awal yang perlu anda ketahui dari kanak-kanak yang disyaki mengalami disleksia termasuk kelewatan pertuturan, memerlukan waktu yang lama untuk mempelajari perbendaharaan kata baru (terutamanya bunyi serupa seperti biru dan baru), kesukaran membezakan abjad (seperti huruf b dan d atau m dan n)., kesukaran ejaan, kesukaran menyusun nama hari atau bulan, kesukaran menceritakan suatu peristiwa, dan membaca secara berhenti-henti atau terbalik.

2. Dysgraphia (gangguan penulisan)

Kanak-kanak dengan disgraphia mengalami kesukaran untuk menyatakan bentuk tulisan, dan menghadapi masalah dengan tulisan tangan atau ejaan. Pada kanak-kanak dysgraphia, menulis sangat memenatkan.

Tanda-tanda awal yang perlu anda perhatikan termasuk tulisan tangan kanak-kanak yang tidak dapat dibaca, jarak tulisan yang tidak konsisten, mempunyai banyak kesalahan dalam struktur ayat, ejaan, dan tanda baca, dan anak-anak mengalami kesukaran untuk menyatakan idea dalam bentuk tulisan.

3. Dyscalculia (gangguan pengiraan)

Kanak-kanak dengan dyscalculia menghadapi kesukaran untuk memahami nombor dan mempelajari konsep asas matematik. Tanda-tanda awal yang perlu anda perhatikan pada kanak-kanak dyscalculia termasuk kesukaran memahami simbol matematik, kesukaran mengira, dan kesukaran menghafal atau menyusun nombor.

Gangguan pembelajaran yang dialami boleh menjadi tunggal atau gabungan, bergantung kepada keparahan LD. Walaupun kanak-kanak dengan LD tidak mempunyai masalah dengan IQ, mereka memerlukan perhatian lebih, Mums.

Kenapa? Kanak-kanak dengan LD cenderung merasa "berbeza" daripada rakan sebaya mereka. Kanak-kanak dengan LD memerlukan masa yang lebih sukar untuk belajar dan lebih lama untuk membuat tugasan.

Perbezaan ini boleh mempengaruhi emosi dan tingkah laku anak-anak, seperti anak-anak menjadi mudah bosan, tidak yakin, dan tidak bersemangat untuk belajar sehingga akhirnya mempengaruhi pencapaian mereka di sekolah.

Sekiranya keadaan ini dibiarkan berlarutan, kanak-kanak itu boleh mengalami kesusahan sekolah. Kanak-kanak sering tidak hadir, mendapat amaran atau hukuman kerana nilainya tidak baik, berkelakuan agresif, atau bahkan dibuli oleh rakan mereka. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan trauma pada anak yang tentunya mempengaruhi masa depannya.

LD belum dapat disembuhkan. Tetapi anda tidak perlu risau, penyelidikan menunjukkan bahawa intervensi awal yang tepat dapat mengurangkan kesan negatif jangka panjang LD.

Sekiranya anak anda menunjukkan tanda-tanda LD, jangan ragu untuk segera berjumpa pakar. Ibu boleh berjumpa dengan pakar pediatrik, psikologi, atau psikiatri kanak-kanak. Ibu juga perlu bekerjasama dengan guru sekolah dalam mengembangkan program pembelajaran untuk kanak-kanak dengan LD.

Di samping itu, Ibu memerlukan sokongan ibu bapa dan persekitaran terdekat untuk menumbuhkan keyakinan diri anak-anak. Kanak-kanak dengan LD sering mempunyai bakat atau kekuatan lain. Anda boleh mengembangkan kelebihan ini sebanyak mungkin sehingga anak anda merasa istimewa dan berprestasi.

Rujukan:

  1. Sheryl R.L dan Paul L.P. Ketidakupayaan Pembelajaran dan Kegagalan Sekolah. Pediatrik dalam Kajian. 2011. Vol.32 (8). hlm.315-324.
  1. Persatuan Pediatrik Indonesia. Kesukaran belajar. 2013
  1. Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok. Ketidakupayaan Pembelajaran.
  1. Persatuan Psikiatri Amerika. Apakah Gangguan Pembelajaran Khusus?