Tanda-tanda PMS - GueSehat.com

Suatu hari, seorang rakan di pejabat datang dengan muka tegang ke meja saya. Sambil berbisik separuh, dia berkata, "Tidak baik, Puan Boss PMSing lagi!" PMS yang bermaksud sindrom pramenstruasi ia sering digunakan sebagai 'kambing hitam' untuk menggambarkan keadaan wanita yang tidak stabil.

Cepat marah, menangis sepanjang hari, tidak bersemangat, dan serangkaian sikap negatif yang lain. Mungkin kerana rakan sekerja saya melihat sikap bos meletup dan lebih sensitif daripada biasa, dia membuat kesimpulan bahawa bos itu adalah PMSing.

Sindrom pramenstruasi itu sendiri adalah nyata, jadi bukan sekadar 'muslihat' wanita untuk menunjukkan sikapnya mood buruk. PMS biasanya berlaku beberapa hari sebelum hari pertama haid.

Pada hari-hari ini, terdapat penurunan kadar hormon estrogen dan progesteron dalam tubuh, yang memberi kesan pada status fizikal dan mental seorang wanita. PMS biasanya meningkat secara beransur-ansur setelah beberapa hari selepas haid, ketika tahap hormon meningkat lagi.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, PMS boleh menyebabkan beberapa gejala pada tubuh wanita, baik secara fizikal dan mental. Inilah perubahan yang biasanya berlaku semasa PMS!

1. Lebih cepat marah

Ini adalah salah satu gejala PMS yang saya rasa adalah yang paling biasa, misalnya dengan pasangan, rakan, atau keluarga anda. Semasa anda PMSing, rasanya kepekaan seorang wanita meningkat dan bahkan perkara terkecil boleh mencetuskan kemarahan. Selalunya kata-kata yang diucapkan juga menyakitkan bagi mereka yang paling dekat dengan kita.

Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan relaksasi sederhana, seperti menahan nafas dan 'melarikan diri' sejenak ke tempat yang tenang ketika anda merasakan paksi kesabaran anda sudah habis!

2. Mudah Menangis

Perubahan hormon yang berlaku semasa PMS juga dapat membuat wanita menangis dengan lebih mudah. Rasanya seolah-olah hidup penuh dengan kesengsaraan dan kekacauan dalaman, ya! Untuk membantu menyalurkan emosi anda, kongsi pemikiran anda dalam jurnal peribadi atau berbincang dengan rakan dan keluarga yang anda percayai.

3. Kemurungan dan Kebimbangan

Dalam beberapa kes perubahan mood yang disebabkan oleh PMS, seorang wanita juga dapat mengalami kemurungan dan kegelisahan. Dalam kes yang teruk, doktor bahkan akan menetapkan antidepresan untuk stabil mood pesakit.

4. Perubahan Keinginan untuk Berhubungan Seks

Wanita yang PMS umumnya mengalami penurunan libido atau dorongan seksual. Selain mengurangkan jumlah hormon yang berperanan dalam libido wanita, ini juga boleh disebabkan oleh perubahan fizikal yang berlaku semasa PMS, seperti sakit perut atau payudara yang bengkak. Perkara-perkara ini membuat seorang wanita merasa tidak selesa dalam hubungan seksual.

5. Lebih Selalunya Lapar dan Haus

Siapa di antara Geng Sihat yang merasa lapar setiap kali sebelum haid? Kesudahannya, keinginan makanan juga salah satu gejala fizikal yang timbul semasa PMS, anda tahu. Untuk mengurangkan keinginan makanan Semasa PMS, lebih baik makan karbohidrat kompleks, seperti roti gandum, pasta, bijirin, dan kacang-kacangan. Karbohidrat kompleks memerlukan masa yang lama untuk dicerna oleh badan, jadi anda tidak cepat lapar. Makanan yang kaya dengan kalsium juga disarankan untuk dimakan semasa PMS, seperti yogurt atau sayur-sayuran berdaun hijau.

Zodiak Sekiranya Anda Mempunyai PMS - GueSehat.com

6. Payudara dan Sakit yang Membesar

Fluktuasi hormon yang berlaku semasa PMS menjadikan ukuran payudara cenderung membesar dan disertai dengan rasa sakit. Ini tentu akan membuat anda tidak selesa. Anda boleh mengatasinya dengan memampatkan payudara menggunakan air suam dan memilih coli yang selesa.

7. Jerawat Muncul

Salah satu 'peringatan' bagi saya bahawa haid akan segera tiba adalah penampilan jerawat di wajah. Eh, ini sungguh menjengkelkan. Buat mood yang menjadi huru-hara kerana PMS semakin teruk dan teruk!

Sekiranya jerawat mula muncul semasa PMS, saya biasanya mengurangkan penggunaannya solekan 'berat' agar tidak menyumbat liang pori. Pori-pori yang tersumbat boleh menjadi salah satu penyebab jerawat. Bersihkan wajah dengan tekun dengan alat penghilang solekan dan air serta sabun juga dapat membantu jerawat hilang semasa PMS.

8. Berat Badan

Adakah anda pernah merasakan badan anda terasa kembung alah sangat tegang? Jarum pada sisik akan beralih ke kanan sebelum haid. Yup, semasa PMS, terdapat penumpukan air di dalam badan yang membuat badan terasa lebih tegang daripada biasa. Suka atau tidak, ini akan menyebabkan kenaikan berat badan!

9. Sakit di Perut

'Penggera' lain bagi saya bahawa haid saya akan datang adalah sakit di bahagian perut, yang kadang-kadang memancar ke pangkal paha. Ini juga merupakan salah satu gejala PMS. Sekiranya kesakitan yang berlaku cukup mengganggu aktiviti, anda boleh melegakannya dengan ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol. Walau bagaimanapun, jika kesakitan berterusan, anda harus berjumpa doktor untuk memastikan bahawa rasa sakit itu bukan tanda penyakit lain.

Teman-teman, itu adalah perubahan yang berlaku di dalam badan, baik secara fizikal dan mental, semasa PMS. Walaupun tidak menyenangkan, ada banyak cara untuk mengatasi atau mengurangkan rasa tidak selesa yang mungkin timbul.

Tidur yang mencukupi dan berkualiti, senaman teratur, dan mengurangkan pengambilan kafein, gula, dan garam dapat membantu melegakan gejala PMS. Selain itu, bertafakur dan menuliskan keluhan anda dalam jurnal harian juga dapat membantu mengurangkan kegelisahan perubahan emosi apa yang berlaku semasa PMS. Salam sihat! (AS)

Rujukan

womenshealth.gov. (2019): Sindrom Pramenstruasi (PMS)

Acog.org. (2019). Sindrom Pramenstruasi (PMS)