Apa itu Pseudogout | Saya sihat

Geng Sihat mesti biasa dengan gout atau gout. Ya, penyakit ini dicirikan oleh pembengkakan merah pada sendi badan. Biasanya bermula pada sendi jari kaki, tetapi juga boleh mempengaruhi sendi lain. Gout menyebabkan kesakitan sehingga penghidapnya tidak dapat bergerak dengan bebas. Nah, ada gout palsu atau pseudogout. Apa itu pseudogout?

Mungkin ada di antara kita yang merasa tidak biasa dengan istilah pseudogout. Pseudogout atau sering disebut sebagai gout palsu adalah bentuk keradangan pada sendi. Pseudogout (asid urik palsu) biasanya disamakan dengan gout (asid urik), tetapi ternyata pseudogout dan gout berbeza, anda tahu.

Setelah membaca fakta di atas, mungkin anda akan tertanya-tanya "Bukankah gout atau asid urik juga menyerang sendi?" Sekiranya kedua-duanya menyerang sendi tetapi bagaimana istilahnya berbeza? ". Lalu apa perbezaan antara gout (asid urik) dan pseudogout (gout palsu)?

Mari lihat penjelasan pseudogout berikut!

Baca juga: Makan Bayam Membuat Gout Kambuh?

Apa itu Pseudogout?

Secara umum, perbezaan antara pseudogout dan gout dibahagikan berdasarkan sendi yang terjejas, jenis kristal asid urik yang menyerang, dan gejala.

1. Sendi diserang

Biasanya gout atau gout menyerang sendi di pergelangan tangan, pergelangan kaki, jari, dan jari kaki, sementara pseudogout atau gout palsu akan menyerang sendi yang lebih besar seperti lutut, bahu, siku, pinggul, dan belakang.

2. Jenis kristal yang menyerang sendi

Terdapat pelbagai jenis kristal gout dan pseudogout yang menyerang sendi. Pada gout, jenis kristal yang menyerang sendi adalah kristal asid urik. Terdapat penumpukan kristal asid urik pada sendi akibat daripada kadar asid urik yang tinggi dalam darah.

Hal ini dapat disebabkan oleh terlalu banyak makanan yang mengandung protein dan zat purin atau juga disebabkan oleh gangguan ginjal, sehingga ginjal tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik dalam hal mengeluarkan asam urat dalam darah.

Sementara itu, dalam kes pseudogout (asid urik palsu) jenis kristal yang menyerang sendi adalah kristal kalsium pirofosfat dihidrat, sehingga disebut arthritis CPPD.Penyakit Pemendapan Kalsium Pirofosfat). Kristal dihidrat kalsium pirofosfat ini terkumpul di sendi, menyebabkan keradangan.

Tidak diketahui dengan tepat bagaimana kristal dihydrate kalsium pirofosfat dapat terkumpul. Sejauh ini yang diketahui adalah bahawa kristal dihidrat kalsium pirofosfat ini menjadi lebih banyak dan terkumpul pada sendi dengan usia. Umur rentan untuk pseudogout adalah lebih dari 60 tahun.

Walau bagaimanapun, keadaan ini juga dapat dialami pada usia muda dengan pencetus penyakit tiroid, acromegali, ochronosis, hemochromatosis, parathyroid dan penyakit Wilson.

Baca juga: Ingin mengetahui ubat gout tradisional dan pantang larangnya?

3. Gejala

Gejala yang disebabkan oleh pseudogout adalah rasa sakit, panas, dan bengkak disertai dengan kulit kemerahan di kawasan sendi di mana kristal berkumpul. Selalunya mempengaruhi sendi lutut, bahu, siku, pinggul, dan belakang.

Kesakitan dan kepanasan ini berbeza dengan gout. Biasanya pada gout, sakit pada sendi berlaku dalam jangka masa yang pendek, tetapi dalam kes pseudogout rasa sakit dan pembakaran pada sendi boleh berlaku untuk jangka masa yang lebih lama. Ia boleh memakan masa berhari-hari atau bahkan berminggu-minggu.

Kerana gejalanya hampir sama, iaitu menyerang sendi, pseudogout biasanya didiagnosis sebagai artritis gout, artritis reumatoid, atau osteoartritis. Tetapi ada juga beberapa kes penghidap pseudogout tidak merasa sakit walaupun terkumpul kristal khidrat pyrophosphate dihydrate dalam jumlah yang banyak. Hingga kini belum ada sebab mengapa gejala yang berlaku pada setiap pesakit berbeza.

4. Peperiksaan yang dijalankan berbeza

Pemeriksaan yang perlu dilakukan untuk pesakit gout adalah memeriksa tahap asid urik dalam darah. Sementara pemeriksaan yang dilakukan untuk pesakit dengan pseudogout adalah pemeriksaan kadar elektrolit, pemeriksaan kelenjar tiroid, dan pengambilan cairan sendi.

MRI, Imbasan CT atau ultrasound boleh digunakan untuk melihat kawasan yang mempunyai kalsium terkumpul. Imbasan CT akan menunjukkan endapan putih di kawasan sendi kristal kalsium pirofosfat.

5. Keadaan kesihatan sering dikaitkan dengan pseudogout

  1. Penyakit tiroid
  2. hemofilia
  3. Amiloidosis
  4. Hemokromatosis
  5. Gangguan genetik
  6. Ketidakseimbangan mineral
  7. Gangguan buah pinggang

6. Rawatan

Biasanya pertolongan yang diberikan oleh doktor untuk menghentikan keradangan dan sakit sendi adalah sama seperti memberi steroid atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).ubat anti-radang bukan steroid/ NSAID). Apa yang berbeza adalah rawatan untuk menumpahkan deposit kalsium pada sendi (chondrocalcinosis) yang menjadi penyebabnya.

Baca juga: Sakit Belakang atau Gout, Ketahui Perbezaannya!

Rujukan:

Mayoclinic.com. Pseudogout

Healthline.com. Adakah Gout atau Pseudogout?

Arthritis.org. Gout atau Pseudogout?