Wanita Hamil Berpartisipasi dalam Prenatal Yoga - guesehat.com

Menjalani kehamilan tentunya tidak dapat dipisahkan daripada menghadapi proses perubahan fizikal dan mental. Walau bagaimanapun, perubahan ini tidak semestinya membuat wanita hamil malas, terutama ketika bersenam. Sebelum saya hamil, saya bukan orang yang banyak bekerja. Aktiviti senaman apa yang saya lakukan biasanya terhad kepada zumba seminggu sekali, berjoging di sekitar rumah, atau berenang sekali sekala.

Semasa hamil, saya mula jarang bersenam. Terutama ketika diserang oleh episod loya dan muntah, apalagi bersenam, malas sahaja untuk bergerak! Tambahan, saya berasa sangat letih kerana hamil semasa bekerja. Jenis pekerjaan saya juga menuntut untuk banyak bergerak.

Namun, lama-kelamaan saya merasakan bahawa badan saya sentiasa lemah dan tidak mempunyai tenaga. Bagaimanapun daya hidup turun, deh! Saya mula berfikir untuk mencari sukan yang sesuai untuk dilakukan semasa mengandung. Dari hasil perbincangan dengan beberapa rakan yang juga mengandung, saya memutuskan untuk mencuba yoga pranatal.

Secara kebetulan, lokasinya berdekatan dengan rumah saya. Saya mendaftar untuk kelas pengenalan, Saya tahu pemula sungguh dan tidak pernah melakukan yoga sebelum ini. Sebenarnya saya merasa agak terlambat untuk memulakan aktiviti ini, kerana pada masa itu saya mengandung sekitar 33 minggu. Tetapi saya tidak tahu dan fikir tidak pernah terlambat untuk sihat!

Prinsip Prenatal Yoga

Menurut Tia Pratignyo, seorang pengajar yoga pranatal berlesen dalam bukunya, Yoga KehamilanPrenatal yoga atau yoga semasa kehamilan adalah salah satu modifikasi yoga hada yang disesuaikan dengan keadaan wanita hamil. Secara kebetulan, dia juga mengajar kelas yoga pranatal yang saya hadiri. Dia selanjutnya mengatakan bahawa tujuan yoga pranatal adalah untuk mempersiapkan wanita hamil secara fizikal, mental, dan rohani untuk menghadapi proses persalinan.

Terdapat 3 elemen utama yang perlu dipertimbangkan dalam melakukan yoga pranatal. Pertama, bernafas secara sedar. Sesi yoga pranatal mengajar saya teknik bernafas dengan betul. Terdapat teknik pernafasan semula jadi, pernafasan perut, nafas penuh, dan bahkan nafas untuk mengurangkan kesakitan semasa kontraksi buruh!

Yang kedua adalah postur dan pergerakan semasa yoga pranatal, yang memfokuskan pada latihan otot-otot dasar panggul, pelvis, pinggul, paha, dan punggung. Pergerakan yang dilakukan dalam yoga pranatal bukanlah pergerakan yang rumit, jadi a pemula seperti saya juga boleh mengikutinya. Tenaga pengajar juga akan selalu membantu kita mendapatkan postur yang betul, jadi jangan risau!

Dan yang ketiga adalah relaksasi dan meditasi. Saya rasa ini adalah bahagian kegemaran saya untuk yoga pranatal. Setiap sesi latihan yoga pranatal, diakhiri dengan berehat selama 5-10 minit. Kali ini sangat sesuai untuk membuat kita merasa santai, tenang, dan damai.

Baca juga: Keletihan Semasa Kehamilan? Inilah punca dan cara mengatasinya

Persiapan Yoga Pranatal

Menurut saya, melakukan yoga pranatal agak mudah,kerana tidak memerlukan apa-apa persiapan. Alat yang diperlukan tentunya adalah tikar yoga alias tikar latihan dan pelbagai alat, seperti bola gim dan rasuk. Namun, biasanya semua ini disediakan oleh studio hosting, jadi kita hanya perlu 'membawa diri'.

Dianjurkan untuk memakai pakaian yang cukup longgar agar selesa. Saya sendiri agak malas untuk membeli pakaian sukan bersalin khas. Pada akhirnya saya hanya memakai pakaian suami, kerana ukurannya cukup besar untuk wanita hamil trimester akhir.

Yoga pranatal harus dilakukan pada waktu perut kosong, kira-kira 1 hingga 2 jam selepas makan. Dan semasa yoga pranatal, disarankan untuk minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.

Manfaat Yoga Prenatal yang dirasakan

Walaupun agak terlambat untuk memulakan yoga pranatal, saya selalu rajin menghadiri kelas, anda tahu. Berikut adalah beberapa faedah melakukan yoga pranatal yang saya rasakan selama ini:

1. Badan terasa lebih cergas dan bertenaga

Saya merasakan daya hidup badan saya bertambah setelah saya melakukan yoga pranatal. Pergerakan yoga pranatal menjadikan fizikal lebih sihat dan bertenaga, malah saya masih dapat bekerja dengan aktif sehingga minggu-minggu terakhir kehamilan.

2. Mengurangkan aduan kehamilan

Beberapa pergerakan yoga pranatal juga dapat digunakan untuk mengurangkan keluhan fizikal yang sering terjadi pada kehamilan, seperti kekejangan kaki dan sakit di punggung dan pinggang. Dan sesungguhnya frekuensi kekejangan yang saya alami jauh berkurang! Sakit belakang dan pinggang juga tidak seburuk sebelum saya mengikuti kelas yoga pranatal.

3. Kualiti tidur yang lebih baik

Saya adalah salah seorang yang menghadapi masalah tidur semasa mengandung, terutamanya pada trimester ketiga. Ini kerana perut semakin besar menjadikan kedudukan tidur tidak selesa.

Dengan sesi rehat dan meditasi yang diajarkan di kelas yoga pranatal, saya dapat menyesuaikan kedudukan tidur saya agar lebih selesa. Sebagai tambahan, setiap kali saya selesai melakukan yoga pranatal, saya merasakan kualiti tidur saya semakin baik. Mungkin ini kerana badan saya lebih segar setelah melakukan gerakan yoga, ya.

4. Emosi menjadi lebih terkawal

Setiap pergerakan yoga pranatal mesti selaras dengan nafas. Tarik nafas dan hembuskan selalu diingatkan oleh pengajar untuk menolong kita menyegerakkan pergerakan yang dilakukan dengan menghirup.

Ini menjadikan saya lebih santai dan sebenarnya dapat meningkatkan kawalan diri terhadap isu-isu yang menimbulkan emosi! Sesi rehat dan meditasi juga membantu saya memberi tumpuan kepada kehadiran janin di rahim.

Teknik pernafasan yang diajar juga sangat membantu saya ketika mengalami kesakitan kontraksi buruh. Saya merasa ingin menjerit dengan kuat, tetapi saya teringat nasihat daripada pengajar yoga saya untuk menjimatkan tenaga untuk mendorong dan menggunakan teknik pernafasan yang baik untuk mengatasi kontraksi.

5. Terdapat momen ikatan dengan janin

Sebelum setiap sesi yoga pranatal, pengajar selalu mengajak kita bernafas bersama-sama dengan janin di dalam rahim. Detik ini membuat saya merasa lebih dekat dengan janin, dan berbual melalui nafas dan meditasi. Semasa proses melakukan yoga pranatal, saya juga 'mengajak' janin untuk bergerak selaras dengan saya, sehingga setiap sesi yoga pranatal menjadi detik untuk meningkatkan ikatan antara saya dan janin.

Itulah pengalaman saya mengikuti yoga pranatal semasa mengandung! Saya merasakan faedah melakukan yoga pranatal bukan hanya secara fizikal tetapi juga mental. Adakah anda juga melakukan yoga pranatal? Ayuh, berkongsi Pengalaman ibu di sini! Salam sihat!