Tabiat untuk melahirkan anak yang normal dan lancar - GueSehat.com

Bersalin secara normal adalah kaedah bersalin yang paling diingini oleh ibu hamil. Sekiranya anda ingin bersalin secara normal, sudah tentu anda harus menyiapkannya dari usia kehamilan awal. Apakah tabiat yang membuat Ibu dapat melahirkan secara normal? Saya akan membincangkannya dalam artikel ini.

Terdapat banyak sebab mengapa ibu-ibu memilih kelahiran vagina untuk kelahiran mereka. Walaupun semasa proses kelahiran normal rasanya sangat menyakitkan, tetapi pemulihan selepas bersalin lebih cepat, jadi anda dapat kembali ke aktiviti dengan segera. Lalu apakah perkara-perkara yang harus dilakukan oleh ibu hamil sehingga mereka dapat dan dengan mudah melahirkannya secara normal?

  • Minum air

Kebiasaan yang boleh anda lakukan ialah minum banyak air ketika hamil. Semakin banyak air yang anda ambil, semakin baik keadaan kantung ketuban. Ingat bahawa janin dalam rahim berada di dalam kantung air. Jadi, kehadiran cecair di dalam rahim sangat penting dan memberi tenaga untuk bayi. Keperluan air dalam sehari adalah 8 gelas. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor sama ada anda memerlukan lebih banyak cecair atau tidak.

  • Aktiviti fizikal

Perkara lain yang sangat disyorkan untuk dilakukan semasa hamil adalah melakukan aktiviti fizikal. Semasa mengandung, anda tidak dinasihatkan untuk melakukan terlalu banyak aktiviti fizikal. Namun, anda tidak seharusnya hanya duduk atau berbaring setiap hari di rumah. Badan anda mesti sentiasa bergerak. Lakukan aktiviti fizikal ringan, seperti berjalan-jalan pagi, menyiram tanaman, dan melakukan yoga atau latihan kehamilan.

  • Diet sihat

Selain melakukan sukan atau aktiviti fizikal, anda juga memerlukan khasiat yang baik untuk kesihatan anda dan janin anda. Oleh itu, sejak awal kehamilan, biasakan makan makanan sihat dan mengamalkan diet biasa. Jangan hanya makan dan kenyang, tetapi juga perhatikan nutrien yang terdapat di dalamnya. Kerana selain ibu, janin juga memerlukan khasiat terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangannya.

  • Latihan Bernafas

Selain tiga perkara di atas, ada perkara lain yang mesti dilakukan agar kelahiran normal berjalan dengan mudah dan lancar, iaitu latihan pernafasan. Kebiasaan ini mesti dilakukan, terutama ketika usia kehamilan telah memasuki usia 9 bulan kehamilan. Sebabnya, ketika ini bayi berada di saluran kelahiran dan menyebabkan Ibu sukar bernafas. Inilah sebabnya mengapa anda perlu mempelajari teknik pernafasan lebih awal. Mampu mengatur nafas dengan baik juga dapat membantu anda tetap fokus dan tenang semasa pengecutan dan tekanan.

  • Ketenangan

Perasaan tenang dan kesenangan sangat diperlukan oleh wanita hamil, termasuk ketika bersalin tiba. Lakukan aktiviti yang membuat anda merasa senang dan rileks, agar hati dan fikiran anda dapat menjadi tenang.

Nah, itu adalah tinjauan kebiasaan sehingga kelahiran normal dapat berjalan dengan lancar dan tanpa rasa sakit. Semoga bermanfaat, Ibu!

Hak Ibu dalam Bersalin - GueSehat.com