Bahaya menendang alat kelamin lelaki - guesehat.com

Baru-baru ini, Geng Sehat mungkin telah melihat sebuah video yang menjadi viral di dunia maya, ketika seorang guru memujuk para pelajarnya agar diberi imunisasi. Daripada mematuhi, pelajar itu menendang kawasan selangkangan guru. Sekiranya anda memberi perhatian, dalam video tersebut anda dapat melihat Guru sedang menangis kesakitan.

Mendapat serangan di kawasan kemaluan memang mimpi ngeri bagi lelaki. Hanya mereka yang tahu bagaimana rasanya ketika kawasan selangkangan ditendang atau dipukul dengan teruk. Sebenarnya mengapa mereka dapat merasakan kesakitan yang sangat teruk ketika didorong atau dipukul di kawasan selangkangan, ya? Inilah penjelasannya!

Menurut dr. Seth Cohen, ahli urologi dari Universiti New York, kesakitan yang luar biasa sebenarnya muncul sebagai bentuk perlindungan diri dari organ vital lelaki. Sebabnya adalah kerana testis lelaki dilindungi oleh banyak gentian saraf sensitif, jadi otak akan memberi tindak balas yang besar terhadap apa yang berlaku.

Apabila kawasan pangkal paha atau kelamin menerima kekerasan fizikal, saraf di kawasan genital menghantar isyarat terus ke otak dengan menyebabkan kesakitan yang luar biasa. Itulah sebabnya lelaki cenderung melengkung sambil melindungi atau memegang alat kelamin mereka.

Mereka bahkan boleh menangis, sakit kepala, dan berkeringat ketika mereka mendapat pukulan atau tendangan di kawasan vital. Selain alat kelamin, rasa sakit juga akan terasa di bahagian perut, kerana testis terletak tepat di bawah buah pinggang.

Pada dasarnya, lelaki lebih mampu menahan kesakitan berbanding wanita. Tetapi jika berkaitan dengan organ pembiakan, kebanyakan lelaki tidak tahan dengan kesakitannya, kerana ia sangat menyakitkan. Selain faktor luaran, seperti terkena tendangan keras atau pukulan. ternyata ada faktor lain yang menyebabkan kesakitan di kawasan pangkal paha. Gejala kesakitan boleh timbul di testis, zakar, atau prostat. Gejala berikut menunjukkan gangguan dalam pembiakan lelaki:

  1. Sakit di zakar. Kesakitan pada testis boleh berlaku kerana salah satu testis tidak berada di tempatnya, jadi ia akan menyekat bekalan darah yang masuk. Akibatnya, akan ada kesakitan yang sangat menusuk. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan, kerana boleh menyebabkan seorang lelaki kehilangan satu testis. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.
  2. Kesakitan pada saluran sperma. Keadaan ini boleh disebabkan oleh tabung yang membawa sperma mengalami keradangan yang disebabkan oleh bakteria. Secara amnya, penyebabnya adalah gonorea dan klamidia. Sekiranya keadaan tidak segera ditangani, ia akan mengalami interfil kerana saluran sperma tersumbat. Segera berjumpa doktor untuk diberikan antibiotik untuk mengurangkan kesakitan.
  3. Sakit semasa ejakulasi dan kencing. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh sindrom sakit pelvis kronik kerana kelenjar prostat meradang. Gejala ini boleh berpunca dari kecederaan, jangkitan, atau masalah lain. Untuk mengelakkan ini, disarankan untuk tidak mengonsumsi alkohol, makanan pedas, dan minuman berkafein. Jangan lupa berjumpa doktor.
  4. Air mani menitis dan merah. Cairan mani berwarna merah, mungkin kerana dicampurkan dengan darah, yang merupakan tanda jangkitan. Selain itu, cairan yang keluar semasa ejakulasi berkurang dan akan terus menetes setelah mengalami orgasme.
  5. Tidak dapat mengekalkan ereksi. Kira-kira 25 peratus penyebab disfungsi ereksi adalah disebabkan oleh faktor psikologi, seperti gangguan dalam hubungan, kegelisahan terhadap sesuatu, ketakutan, dan rasa tidak selamat. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Biasanya doktor akan menetapkan terapi Viagra atau testosteron untuk merawat disfungsi ereksi.
  6. Ruam merah di kawasan pangkal paha. Sekiranya anda mengalami gatal-gatal di kawasan pangkal paha, paha, dan zakar, maka ada kemungkinan kawasan ini terkena kulat. Biasanya mereka tumbuh di persekitaran yang lembap atau kerana lelaki sering memakai seluar pendek yang ketat. Untuk mengelakkan kegatalan, anda mesti menjaga kebersihan. Kerana jika kulat tidak dapat diatasi, ia akan mempengaruhi organ pembiakan.
  7. Lebam di kawasan selangkangan. Gelembung akan muncul setelah mengangkat beban berat. Keadaan ini disebabkan oleh hernia inguinal, yang tentunya akan menyebabkan ketidakselesaan.