Jenis Hipertensi semasa Kehamilan - GueSehat.com

Bagi ibu yang sedang hamil, setiap kali mereka berjumpa doktor atau bidan untuk pemeriksaan rutin, mesti ada pemeriksaan yang tidak pernah ketinggalan, iaitu pemeriksaan tekanan darah.

Semasa saya hamil, saya selalu mencatat berapa banyak tekanan darah saya ketika pergi ke pakar sakit puan. Sebabnya, memeriksa tekanan darah pada wanita hamil mempunyai tujuan yang sangat penting, anda tahu, Ibu. Salah satunya adalah memastikan bahawa tidak ada hipertensi atau tekanan darah tinggi pada wanita hamil.

Tekanan darah tinggi semasa mengandung boleh menyebabkan saluran darah ibu menjadi sempit, termasuk saluran darah yang membawa oksigen dan nutrien ke janin.

Ini boleh menyebabkan janin tidak berkembang mengikut usianya kerana kekurangan nutrisi. Dalam kes yang lebih teruk, ini boleh menyebabkan janin kekurangan oksigen, jadi ia mesti segera dihantar.

Hipertensi adalah salah satu komplikasi yang paling biasa berlaku semasa kehamilan. Data yang disebut oleh The American College of Obstetricians and Gynecologists menyatakan bahawa 1 dari 10 wanita hamil di seluruh dunia boleh mengalami hipertensi semasa mengandung.

Hipertensi yang berlaku semasa kehamilan itu sendiri ternyata banyak jenisnya, bergantung pada bila hipertensi berlaku dan komplikasi yang menyertainya. Secara umum, hipertensi pada kehamilan dibahagikan kepada hipertensi kronik, hipertensi kehamilan, dan pra-eklampsia.

Oleh kerana hipertensi pada kehamilan boleh membahayakan ibu dan janin, mari kita kenal pasti pelbagai jenis hipertensi semasa kehamilan dan tanda-tanda yang perlu diperhatikan!

Hipertensi Kronik

Seorang ibu yang hamil dikatakan mengalami hipertensi kronik sekiranya tekanan darahnya melebihi 140/90 mmHg sejak sebelum kehamilan atau sebelum 20 minggu kehamilan.

Sekiranya anda pernah mengalami hipertensi sejak sebelum kehamilan atau kerap mengambil ubat anti hipertensi sebelum hamil, perlu dilakukan pemeriksaan menyeluruh semasa kehamilan. Ini untuk memastikan bahawa hipertensi tetap terkawal, sehingga tidak membahayakan ibu atau janin.

Menurut a mengkaji semuladikeluarkan oleh American Heart Associations, wanita dengan hipertensi kronik masih boleh mengandung normal dan melahirkan bayi. Walau bagaimanapun, keadaan hipertensi kronik sememangnya akan meningkatkan kemungkinan kelahiran caesar.

Pra-eklampsia dan Eclampsia

Pre-eklampsia adalah salah satu komplikasi kehamilan yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi dan harus berhati-hati. Pra-eklampsia dicirikan oleh tekanan darah tinggi lebih dari 140/90 mmHg dan adanya jumlah protein yang tidak normal dalam air kencing (proteinuria).

Pre-eklampsia biasanya berlaku selepas 20 minggu kehamilan. Ia juga paling biasa pada trimester ketiga kehamilan. Faktor risiko untuk pre-eklampsia termasuk ibu dengan hipertensi kronik seperti yang dibincangkan pada titik sebelumnya, sejarah penyakit buah pinggang atau jantung, dan sejarah diabetes mellitus dan penyakit autoimun seperti lupus.

Tanda-tanda pra-eklampsia termasuk:

  • Muka dan tangan yang bengkak.
  • Sakit kepala berterusan.
  • Sakit di bahagian bahu dan bahagian atas perut.
  • Susah bernafas.
  • Peningkatan berat badan secara mendadak.

Sekiranya keadaan pra-eklampsia disertai dengan kejang, maka ini disebut eklampsia. Pra-eklampsia biasanya menyebabkan persalinan segera dijalankan walaupun janin belum cukup tua. Walau bagaimanapun, ini bergantung kepada keadaan ibu dan bayi.

Hipertensi Gestational

Jenis hipertensi seterusnya semasa kehamilan adalah hipertensi kehamilan. Hipertensi kehamilan adalah keadaan tekanan darah tinggi yang biasanya berlaku selepas 20 minggu kehamilan. Walau bagaimanapun, tidak seperti pre-eklampsia, hipertensi kehamilan tidak menemui protein dalam air kencing atau masalah dengan jantung dan buah pinggang.

Hipertensi kehamilan biasanya hilang selepas melahirkan. Tetapi dalam beberapa kes, terdapat juga hipertensi kehamilan yang berkembang menjadi hipertensi kronik alias berterusan setelah melahirkan.

Ibu, terdapat beberapa jenis hipertensi atau tekanan darah tinggi yang boleh berlaku semasa kehamilan. Oleh kerana hipertensi pada kehamilan boleh membahayakan ibu dan janin, pemeriksaan rutin semasa kehamilan adalah wajib.

Sekiranya hipertensi pada kehamilan dapat dikesan lebih awal, doktor boleh mengesyorkan rawatan yang diperlukan agar keadaan tidak berkembang menjadi pra-eklampsia. Contohnya, dengan menyesuaikan corak diet dan aktiviti fizikal, serta dengan bantuan ubat untuk mengekalkan tekanan darah wanita hamil. Salam sihat! (AS)

Isipadu Darah Semasa Kehamilan - GueSehat.com

Rujukan:

  1. Pasukan Petugas Mengenai Hipertensi pada Kehamilan (2013). Hipertensi pada kehamilan. American College of Obstetricians and Gynecologists.
  2. Seely, E. dan Ecker, J. (2014). Hipertensi Kronik semasa Kehamilan. Peredaran, 129 (11), hlm 1254-1261.