Kanak-kanak Suka Membasahi | Saya sihat

Bedwetting adalah fasa yang akan dilalui oleh setiap anak. Kira-kira 15% kanak-kanak berumur 5 tahun masih membasahi katil. Malah, 7% kanak-kanak berumur 8 tahun dan 3% kanak-kanak berumur 12 tahun juga masih mengalaminya. Apakah penyebab pembasahan kanak-kanak dan bagaimana mengatasinya?

Dalam istilah perubatan, bedwet disebut enuresis. Maksudnya, anak itu membuang air kecil tanpa berniat melakukannya. Sekiranya ini berlaku pada waktu malam, maka ia dipanggil enuresis pada waktu malam. Kanak-kanak suka membasahi katil tidak semestinya disebabkan oleh masalah kesihatan. Biasanya, ini lebih biasa pada kanak-kanak yang mengalami kelewatan perkembangan serta masalah emosi dan tingkah laku.

Punca Kanak-kanak Suka Membasahi

Sebelum kita membincangkan apa yang menyebabkan anak membasahi tempat tidur, ada fakta menarik mengenai keadaan ini. Nampaknya, kanak-kanak lelaki 2 kali lebih mungkin membasahi katil daripada kanak-kanak perempuan, anda tahu, Ibu!

Sebenarnya, terdapat banyak sebab untuk kanak-kanak membasahi katil. Walau bagaimanapun, ini adalah beberapa sebab biasa kanak-kanak membasahi katil, baik pada waktu siang dan malam.

 • Setiap kanak-kanak berbeza. Sebilangan kanak-kanak dapat membuang air kecil dengan lebih cepat di bilik mandi, tetapi ada juga kanak-kanak yang memerlukan masa untuk mengembangkan kawalan pundi kencing mereka.
 • Sebelum anda kecewa kerana si kecil sering membasahi katil, cuba periksa sejarah keluarga anda. Adakah Ibu atau Ayah, atau kedua-duanya sering membasahi katil semasa kecil? Atau mungkin bapa saudara, makcik, datuk, dan nenek suka membasahi katil? Sekiranya demikian, jangan keliru jika anak kecil anda juga suka membasahi katil kerana keadaan ini berlaku dalam keluarga.
 • Tidur terlalu lena. Terdapat beberapa orang yang sangat sukar untuk bangun atau bangun ketika mereka sedang tidur. Sekiranya anak kecil anda termasuk dalam kategori ini, tidak hairanlah dia sering membasahi katil. Begitu juga, jika tidur anak anda terganggu, misalnya disebabkan oleh apnea tidur, dia akan lebih mudah tidur.
 • Tekanan atau perubahan besar dalam hidupnya. Melalui perubahan, seperti baru pindah rumah, mempunyai saudara kandung yang lain, ahli keluarga yang meninggal, atau mengalami tekanan, anak kecil anda sering dapat membasahi katil. Walaupun dia telah berhenti melakukannya, ada kemungkinan dia akan membasahi tempat tidur lagi.
 • Keadaan perubatan tertentu. Beberapa masalah kesihatan, seperti jangkitan saluran kencing (UTI), sembelit (kesukaran membuang air besar), atau bentuk organ dan fungsi tubuh yang tidak berkembang secara optimum, boleh menjadi penyebab pembasahan pada anak. Selain itu, diabetes mellitus tipe 1 juga boleh menjadi penyebab pembasahan tidur, disertai dengan gejala kerap haus.

Bagaimana Mengatasi Kanak-kanak Suka Mengandung?

Rata-rata 15% kanak-kanak akan segera belajar berhenti membasahi katil pada waktu malam. Namun, ada juga yang memerlukan lebih banyak usaha untuk melakukannya. Yang pasti, semakin lama jangka masa kanak-kanak suka membasahi tempat tidur, semakin sukar baginya untuk belajar berhenti membasahi.

Berikut adalah beberapa taktik yang boleh dilakukan oleh ibu dan ayah untuk menangani anak yang suka membasahi katil:

 • Kurangkan pengambilan cecair bayi anda sebelum tidur dan hadkan minuman berkafein. Anda perlu tahu, kafein boleh membuat kanak-kanak membuang air kecil lebih kerap.
 • Bawa si kecil ke bilik mandi 15 minit sebelum tidur dan tepat sebelum tidur.
 • Pastikan si kecil mendapat tidur yang cukup dan tidak terganggu oleh bunyi atau cahaya.
 • Jangan menghukum si kecil jika dia membasahi katil. Ingat bahawa dia tidak bermaksud. Sekiranya dihukum, dia mungkin lebih tertekan, malu, dan takut mengakui bahawa dia membasahi tempat tidur. Daripada menghukum, jemput anak kecil anda membersihkan dan membuat katil bersama.
 • Cuba perhatikan corak membasahi anak anda. Contohnya, dia suka kencing sekitar tengah malam, sebelum waktu itu cuba bangun dan membawanya ke bilik mandi.

Bilakah pergi ke doktor?

Walaupun fasa membasahi tempat tidur pasti melalui setiap anak, ada beberapa tanda yang mengharuskan anda membawa si kecil ke doktor:

 1. Mengantuk secara tiba-tiba, baik pada waktu siang dan malam, walaupun anda secara konsisten tidak membasahi tempat tidur anda selama 6 bulan yang lalu, terutamanya jika tidak ada perkara besar yang berlaku kepada keluarga anda atau anda tidak mengalami tekanan.
 2. Berdengkur, sesak nafas, atau terengah-engah semasa tidur, terutama pada waktu malam.
 3. Mengeluh merasakan sensasi terbakar atau sakit ketika membuang air kecil.
 4. Kencing lebih kerap dari biasa.
 5. Minum atau makan lebih banyak daripada biasa.
 6. Mengalami pembengkakan kaki atau pergelangan kaki.

Itulah sebabnya dan bagaimana menangani anak yang suka membasahi tempat tidurnya, dan bila anda harus membawanya ke doktor untuk mendapatkan rawatan. Semoga anak kecil anda berhenti membasahi katil tidak lama lagi, Ibu! (AS)

Rujukan

Kanak-kanak di Seluruh Negara: Mengemas Tempat Tidur: 5 Sebab Umum Mengapa Kanak-kanak Membasahi Katil

Kanak-kanak Seluruh Negara: Enuresis (Bedwetting)