Cara Merawat Lidah Terbakar - Cara Merawat Lidah Terbakar

Anda mungkin salah satu orang yang mengalami lidah terbakar kerana makanan panas. Kerana terlalu lapar atau tidak mengetahui sup di hadapan anda masih panas, anda segera memasukkannya ke dalam mulut. Seketika lidah terasa terbakar dan kepekaan terhadap rasa makanan hilang.

Kes lidah terbakar ini sering dialami ketika kita makan sup, bubur, atau teh dan kopi panas. Skala kesakitan pada lidah yang terbakar berbeza-beza, dari ringan hingga parah.

Luka bakar kecil ke mulut biasanya tidak memerlukan rawatan. Tetapi jika ia meninggalkan luka, berikut adalah cara untuk merawat lidah yang terbakar kerana makanan panas.

Baca juga: Ini Punca Sensasi Rasa Logam di Lidah

Punca Lidah dan Mulut Terbakar

Lidah adalah tisu yang sangat lembut di dalam badan. Lidah tanpa tulang bukan sekadar tokoh pertuturan, Gang Sihat! Sebenarnya, organ rasa ini tidak mempunyai tulang. Di seluruh permukaan lidah terdapat sensor rasa yang sangat sensitif.

Kerana tisu lidah sangat lembut, mereka juga sangat sensitif terhadap suhu yang melampau. Tisu lembut di mulut membolehkan anda merasakan pelbagai rasa dalam makanan, tetapi juga mudah disakitkan.

Hanya satu gigitan atau satu tegukan makanan dan minuman panas boleh mengakibatkan luka bakar tahap pertama di lidah. Ini bermaksud bahawa terdapat kerosakan pada lapisan paling luar kulit. Tidak hanya merebus makanan dan minuman yang boleh membuat lidah terbakar. Luka bakar di mulut juga boleh berlaku akibat menyedut wap panas.

Cara Merawat Lidah Terbakar

Berita baiknya ialah, luka bakar kecil di lidah atau mulut cenderung tidak serius dan akan sembuh sendiri hanya dalam beberapa hari. tetapi anda pasti akan merasa tidak selesa semasa proses penyembuhan. Untuk melegakannya, anda boleh melakukan cara berikut untuk membantu merawat lidah yang terbakar:

1. Jaga kebersihan mulut yang baik

Menjaga kebersihan mulut yang baik membantu mencegah jangkitan, terutamanya jika lidah atau rongga mulut anda terbakar menyebabkan luka terbuka atau lepuh.

2. Bilas dengan air garam

Membilas rongga lidah dan mulut dengan air garam berkesan menghilangkan rasa sakit yang terbakar sehingga dua kali. Selain melegakan kesakitan, membilas mulut dengan air garam juga mengurangkan risiko jangkitan. Elakkan membilas mulut dan lidah anda dengan cecair yang mengandung alkohol, kerana ini boleh merengsakan luka dan meningkatkan rasa sakit.

3. Sapukan jeli petroleum

Sapukan sebilangan kecil jeli petroleum pada lidah, bibir dan sudut mulut untuk mengekalkan kelembapan dan keselesaan sehingga luka bakar sembuh.

4. Gunakan salap antibiotik topikal

Salap antibiotik juga memastikan bahagian luar mulut anda terhidrasi dan penting untuk mencegah jangkitan. Tetapi jangan masukkan ke dalam mulut anda! Atau anda boleh meminta doktor untuk salap antibiotik khas untuk mulut.

Baca juga: Bukan Hanya Gigi, Lakukan Ini Untuk Menjaga Kesihatan Lidah!

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya luka bakar anda cukup serius dan tidak sembuh walaupun mengikuti langkah di atas, anda disyorkan untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk luka bakar di mulut anda.

Perhatikan epiglotis, iaitu injap yang menutupi kerongkong. Epiglotis terletak di belakang dan di bawah belakang lidah. Luka bakar di mulut akan menjadi lebih serius sekiranya epiglotis menjadi radang atau bengkak selepas terbakar.

Keadaan ini lebih berbahaya jika menimpa anak kecil kerana saluran udara mereka lebih sempit. Epiglotis yang bengkak akan mengganggu proses pernafasan. Untuk mengelakkan gangguan pernafasan atau kecederaan yang lebih serius, segera berjumpa doktor.

Parut di sudut mulut juga boleh menyebabkan komplikasi, seperti mikrostomia. Ini adalah ketidakupayaan untuk membuka mulut selebar yang anda mahukan. Mikrostomia yang teruk boleh mempengaruhi penampilan, menghalang pengambilan nutrisi kerana anda tidak dapat memasukkan makanan ke dalam mulut, dan mengurangkan kualiti hidup.

Jadi, geng, untuk mengelakkan rasa sakit akibat lidah dan mulut yang terbakar, tunggu makanan dan minuman anda sejuk sebelum meminumnya. Rasa dengan hujung sudu untuk memastikan makanan lebih panas.

Baca juga: Hati-hati, Kopi Boleh Menyebabkan Nafas Berbau!

Rujukan:

Clevelandclinic.org. Cara menenangkan lidah dan mulut yang terbakar

Healthline.com. Bakar Lidah