Kedudukan Tidur Wanita Hamil Trimester Pertama | Saya sihat

Kehamilan pastinya merupakan pengalaman yang luar biasa dan tidak dapat dilupakan bagi setiap wanita. Walaupun begitu, saat bahagia ini tidak terlepas dari sejumlah masalah. Ya, kehamilan membawa banyak perubahan pada keadaan fizikal dan mental anda.

Perubahan fizikal ibu yang berlaku semasa kehamilan biasanya menyebabkan rasa tidak selesa, salah satunya adalah ketika tidur. Tidak sedikit wanita hamil yang mengadu sukar tidur semasa mengandung, terutama pada trimester pertama kehamilan. Apa yang menyebabkan wanita hamil sukar tidur dan apakah petua untuk tidur yang selesa bagi wanita hamil pada trimester pertama? Inilah perbincangannya.

Punca Kesukaran Tidur pada Trimester Pertama

Wanita sering mengalami masalah tidur, terutamanya semasa mengandung. Gejala kehamilan awal sering menjadi penyebab utama. Memahami sebab-sebab kurang tidur akan membantu anda mencari penyelesaian dengan lebih cepat. Oleh itu, ketahui beberapa penyebab sukar tidur semasa trimester pertama kehamilan, mari kita pergi!

1. Tidak selesa

Semasa mengandung, payudara anda akan terasa sakit atau kekejangan pelvis akan berlaku. Keadaan ini menyukarkan anda tidur nyenyak. Di samping itu, jika anda terbiasa tidur di perut, anda akan sukar tidur kerana anda tidak dapat melakukannya terlebih dahulu semasa mengandung.

2. Dorongan untuk membuang air kecil

Ukuran rahim yang semakin meningkat boleh memberi tekanan pada pundi kencing, yang menyebabkan anda selalu ingin membuang air kecil. Keadaan ini boleh membuat anda sering bangun pada waktu malam, sehingga mengganggu corak tidur anda.

3. Sakit pagi

Walaupun dikenali sebagai sakit pagi, mual boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari, termasuk pada waktu malam.

5. Pedih ulu hati

Pedih ulu hati adalah keadaan apabila terdapat sensasi terbakar di dada dan / atau kerongkong. Keadaan ini berlaku kerana peningkatan ukuran perut anda dan peningkatan tahap hormon progesteron semasa kehamilan.

Hormon progesteron dapat mengendurkan otot-otot esofagus, sehingga kandungan perut dapat bergerak kembali dan menyebabkan gangguan pencernaan. Kesannya, ini menyebabkan Ibu sukar tidur.

6. Kebimbangan

Adalah normal bagi wanita hamil untuk sering merasa cemas, terutamanya jika ini adalah kehamilan pertama mereka. Selain itu, harus menghadapi sejumlah perubahan yang berlaku. Menyesuaikan diri dengan perubahan fizikal dan emosi boleh memberi kesan besar kepada kehidupan seharian anda, termasuk mempengaruhi corak tidur anda.

Cara Tidur Terbaik pada Trimester Pertama Kehamilan

Pada awal kehamilan, rasanya semua posisi tidur akan terasa tidak selesa untuk anda. Tetapi jangan risau, berikut adalah beberapa cara untuk tidur yang akan membuat anda merasa lebih selesa.

1. Tidur di sisi anda

Tidur di sisi anda dianggap selamat dan selesa pada semua peringkat kehamilan. Cara terbaik ialah menukar kedudukan sisi ke kanan dan ke kiri secara berkala. Elakkan tidur di satu sisi, terutamanya di sebelah kanan, terlalu lama.

2. Tidur menghadap ke kiri

Seperti yang telah disebutkan pada titik pertama, posisi tidur terbaik semasa kehamilan adalah di sisi anda, terutama menghadap ke kiri.

Kedudukan ini dapat membantu aliran darah dan nutrien secara maksimum ke plasenta. Dengan cara ini, anda juga dapat mengelakkan pembengkakan yang biasanya berlaku pada kehamilan, terutama di kawasan tangan dan kaki.

3. Gunakan bantal

Sekiranya anda telah mencuba semua posisi tidur tetapi masih tidak selesa, inilah masanya anda mencuba menggunakan bantal. Berbaring di sebelah anda dengan kaki dibengkokkan dan letakkan bantal di antara lutut anda. Anda juga dapat menyokong perut anda dengan bantal untuk membuat anda berasa lebih selesa.

Nah, itu adalah beberapa posisi tidur yang boleh anda cuba pada trimester pertama kehamilan. Walaupun perubahan fizikal semasa mengandung kadang-kadang menyebabkan masalah kecil, salah satunya adalah sukar tidur, percayalah bahawa semua ini dapat anda lalui demi si kecil! (AS)

Sumber:

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Cara Tidur Semasa Trimester Pertama Kehamilan".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found