Tanda-tanda Anak Sedia Berjalan | Saya sihat

Apa kejayaan yang paling anda nantikan? Nampaknya, salah satunya berjalan, ya? Ramai ibu bapa mahu anak-anak mereka berjalan pantas. Namun, anda perlu tahu terlebih dahulu kapan dan apakah tanda-tanda bahawa anak anda sudah bersedia untuk berjalan!

Berjalan kaki adalah salah satu tonggak kanak-kanak yang dinanti-nantikan oleh ibu bapa. Ketika anak sudah mulai berjalan, itu adalah tanda dia memasuki fasa baru dalam hidupnya. Lalu, adakah anak yang dapat berjalan pantas itu bererti dia lebih pintar? Sebenarnya, kajian lintas negara pada tahun 2015 menjelaskan bahawa tidak ada bukti yang dapat menunjukkan hubungan antara anak-anak dapat berjalan dengan cepat dan kecerdasan mereka di kemudian hari. Begitu juga dengan kajian Switzerland pada tahun 2013.

Bilakah Kanak-kanak Boleh Berjalan?

Ibu mungkin ingin tahu pada usia berapa kanak-kanak boleh berjalan. Sebenarnya, setiap kanak-kanak berbeza. Jadi, tidak ada tanda aras yang relevan pada usia berapa bayi boleh berjalan. Secara amnya, kanak-kanak boleh berjalan pada usia 8.5 bulan hingga 20 bulan. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) sendiri menyatakan bahawa pencapaian ini dicapai apabila seorang kanak-kanak berumur 1 tahun, bermula dengan:

  • Kanak-kanak itu sedang berdiri.
  • Kanak-kanak itu mula merangkak sambil memegang objek tersebut.
  • Anak mula berjalan sedikit demi sedikit.
  • Kanak-kanak boleh memegang objek dan berdiri sendiri.

Apakah Tanda-tanda Anak Siap Berjalan?

Sudah tentu, kanak-kanak yang belajar berjalan menjadi saat yang mesti diabadikan, ya, ibu. Nah, inilah tanda-tanda bahawa anak anda sudah bersedia untuk berjalan, jadi anda tidak akan ketinggalan!

  1. Berdiri sambil memegang objek

Memegang objek dan menarik badan untuk berdiri sendiri adalah salah satu tanda awal kanak-kanak bersedia untuk berjalan. Aktiviti ini akan meningkatkan koordinasi otot dan kaki si kecil. Pada kadar ini, tidak lama lagi dia akan berdiri sendiri tanpa berpegang dan belajar berjalan.

  1. Berani meneroka

Sekiranya tiba-tiba si kecil berdiri di sofa sambil tersenyum gembira, itu adalah tanda bahawa dia semakin yakin untuk berjalan. Walaupun anda mesti takut dan merasakannya berbahaya, jangan tergesa-gesa untuk melarang dan menghentikannya, Ibu.

Kerana berjalan tanpa bantuan, si kecil mesti mempunyai tekad yang kuat dan keyakinan diri yang tinggi. Yang paling penting, Mums memerhatikannya cukup dan bersedia membantu jika dia hendak jatuh.

  1. Mula menjalar

Ketika si kecil mula melekat pada objek, seperti kerusi, meja, atau dinding, dan kemudian merangkak, dia belajar bagaimana menggerakkan badannya dan mengimbangkan dirinya ketika berjalan. Ia juga membantu si kecil anda mempelajari kemampuan untuk bergerak maju, yang digunakan ketika berjalan.

  1. Cengkerik dan perubahan corak tidur

Berjalan kaki adalah tonggak perkembangan utama, jadi ia sering disertai dengan lompatan pertumbuhan dan perkembangan lain. Otak dan badan anak kecil anda juga akan berfungsi dua kali lebih banyak, yang menjadikannya mudah terganggu dan tidur lebih lama.

Fasa ini pasti akan penuh dengan cabaran dan agak sukar untuk dilalui oleh Ibu dan Ayah. Oleh itu, berlatihlah bernafas dengan banyak agar anda tidak beremosi dan tetap sabar, dan ingatlah bahawa drama ini akan berlalu begitu dia dapat berjalan.

  1. Dibantu atau digandingkan

Menggunakan baby walker (bukan kereta bayi yang boleh digunakan) boleh membantu anak kecil anda berlatih berjalan kaki. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh mengambil tangan si kecil dan mengajaknya berjalan bersama.

  1. Boleh berdiri sendiri

Apabila si kecil anda berjaya berdiri sendiri, anda dapat melihat rasa bangga terpahat di wajahnya. Nah, ini adalah tanda bahawa dia sudah bersedia untuk belajar berjalan! Anak kecil anda mampu mengimbangkan dan menstabilkan badannya.

Apa yang hanya bertahan selama beberapa saat dan kemudian jatuh kembali, secara beransur-ansur bertambah lama. Untuk meningkatkan keyakinannya, Ibu dapat menghitung semasa dia berdiri. Dia pasti suka mendengar Mums mengatakan setiap nombor sambil bertepuk tangan.

Apabila anda melihat 6 tanda anak anda sudah bersedia untuk belajar berjalan di atas, maka dalam beberapa minggu, si kecil anda tidak perlu lagi merangkak untuk pergi ke sana sini. Tetapi jika tanda-tanda kanak-kanak sudah bersedia untuk berjalan tidak muncul ketika dia berusia 1 tahun, adakah anda perlu risau?

CDC mengatakan bahawa anda tidak perlu terlalu risau. Walau bagaimanapun, jika anak anda belum belajar berjalan pada usia 18 bulan atau tidak berjalan dengan baik pada usia 2 tahun, maka anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik. (AS)

Rujukan

Garis Kesihatan: Bayi dalam perjalanan! Cara Beritahu Bila Bayi Anda Akan Mula Berjalan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found