Apa itu Penyakit Autoimun? - Saya sihat

Tubuh manusia dilengkapi dengan sistem imun yang sangat berkebolehan. Mereka siap menyerang musuh penyebab penyakit, seperti virus, bakteria dan juga sel barah. Tetapi ada keadaan ketika sistem imun menyerang dan merosakkan sel-sel badan yang sihat. Ini dipanggil penyakit autoimun. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu penyakit autoimun, pelbagai penyakit autoimun, dan apakah penyakit autoimun boleh menular, berikut adalah penjelasan lengkapnya!

Apa itu Penyakit Autoimun?

Sebelum mengetahui pelbagai penyakit autoimun, gejala atau ciri-cirinya, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa itu penyakit autoimun. Penyakit autoimun adalah keadaan di mana sistem kekebalan tubuh secara salah mengakui sel-sel badan yang sihat sebagai musuh dan menyerang mereka. Sebenarnya, seperti diketahui, sistem kekebalan tubuh biasanya melindungi tubuh dari kuman, seperti bakteria dan virus.

Apabila terdapat sel asing yang masuk, sistem kekebalan tubuh akan melawan sel-sel ini dan membentuk antibodi. Pada orang dengan penyakit autoimun, sistem kekebalan tubuh secara salah mengenali bahagian badan, seperti sendi atau kulit. sebagai sel atau tisu asing, kemudian lepaskan protein atau autoantibodi yang akan menyerang sel yang sihat.

Penyakit autoimun ini sangat kompleks dan biasanya tidak hanya menyerang satu organ. Setakat ini, punca sebenar tidak diketahui. Para penyelidik mendedahkan bahawa terdapat pelbagai faktor yang dapat meningkatkan risiko penyakit autoimun, seperti jangkitan dan pendedahan kepada bahan kimia, serta diet tinggi lemak dan gula.

Jenis Penyakit Autoimun

Sekarang anda tahu apa itu penyakit autoimun, bukan? Terdapat lebih daripada 80 jenis penyakit autoimun yang telah dikenali. Dari 80 jenis ini, ada yang sangat terkenal dan jumlah penghidapnya cukup banyak. Berikut adalah pelbagai penyakit autoimun yang harus anda ketahui:

1. Diabetes Jenis 1

Ternyata diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun. Pankreas menghasilkan hormon insulin yang membantu mengawal kadar gula dalam darah. Pada diabetes mellitus jenis 1, sistem imun menyerang dan memusnahkan sel penghasil insulin di pankreas. Akibatnya, tubuh tidak dapat menghasilkan insulin.

Orang dengan diabetes jenis 1 bergantung pada suntikan insulin sepanjang hayat mereka. Sekiranya insulin tidak diberikan, kadar gula darah akan terkawal dan menyebabkan komplikasi dalam bentuk kerosakan pada saluran darah dan organ, seperti jantung, ginjal, mata, dan saraf.

2. Artritis (Rheumatoid Arthritis)

Pada rheumatoid arthritis, juga dikenali sebagai arthritis, sistem imun menyerang hampir semua sendi di dalam badan. Gejala utama adalah kemerahan, kekakuan, bengkak dan sakit pada sendi. Dalam keadaan teruk, artritis ini akan merosakkan sendi dan menyebabkan kecacatan. Penyakit autoimun ini boleh menyerang lebih awal, iaitu pada usia 30-an atau lebih awal.

3. Psoriasis

Sel kulit kita selalu berubah. Tubuh menghasilkan sel-sel kulit secara berkala untuk menggantikan sel-sel kulit mati dan menumpahkan dirinya sendiri. Nah, dalam psoriasis, sel kulit baru terbentuk terlalu cepat apabila sel kulit belum mati. Akibatnya, sel-sel kulit terbentuk dan membentuk tompok-tompok merah yang meradang yang biasanya kelihatan seperti sisik perak.

4. Sklerosis berbilang

Sklerosis berganda menyerang sarung saraf yang disebut myelin. Myelin adalah lapisan pelindung yang merangkumi sel saraf di sistem saraf pusat. Kerosakan pada sarung myelin ini dapat memperlambat kelajuan penghantaran mesej antara otak dan saraf tunjang ke dan dari seluruh badan. Kerosakan pada sarung myelin ini boleh menyebabkan gejala, seperti mati rasa, kelemahan, keseimbangan terganggu, dan kesukaran berjalan.

5. Penyakit Usus Peradangan

Penyakit radang usus adalah keadaan keradangan pada lapisan dinding usus. Penyakit usus yang meradang boleh mempengaruhi bahagian saluran pencernaan yang berlainan. Penyakit Crohn, misalnya, boleh menyebabkan keradangan pada mana-mana bahagian saluran pencernaan, dari mulut ke dubur. Manakala kolitis ulseratif Ia boleh menyebabkan keradangan pada lapisan usus besar atau rektum.

6. Penyakit Addison

Penyakit Addison mempengaruhi kelenjar adrenal yang menghasilkan hormon kortisol dan aldosteron, serta hormon androgen. Kortisol yang terlalu sedikit boleh mempengaruhi penggunaan dan penyimpanan karbohidrat dan glukosa dalam badan. Kekurangan aldosteron boleh menyebabkan kekurangan natrium dan kelebihan kalium dalam aliran darah. Gejala boleh merangkumi keletihan, gula darah rendah, dan penurunan berat badan.

7. Penyakit kubur

Penyakit Graves adalah penyakit autoimun yang menyerang kelenjar tiroid, menyebabkannya menghasilkan terlalu banyak hormon. Perlu diingat, hormon tiroid mengawal penggunaan tenaga tubuh, juga dikenali sebagai metabolisme. Hormon tiroid yang terlalu banyak dapat meningkatkan aktiviti dalam badan, menyebabkan kegelisahan, degupan jantung yang cepat, dan penurunan berat badan.

8. Penyakit Hashimoto

Penyakit Hashimoto adalah sejenis penyakit autoimun yang menyebabkan keradangan pada kelenjar tiroid. Gejala penyakit autoimun ini termasuk kenaikan berat badan, kepekaan yang lebih tinggi terhadap selesema, keletihan, keguguran rambut, dan pembengkakan tiroid, seperti gondok.

9. Myasthenia Gravis

Myasthenia gravis mempengaruhi impuls saraf yang membantu otak mengawal otot. Apabila komunikasi saraf ke otot terganggu, isyarat tidak dapat mengarahkan otot berkontrak. Gejala yang paling biasa dialami oleh penderita termasuk kelemahan otot.

10. Vaskulitis

Vaskulitis adalah penyakit autoimun yang berlaku ketika sistem kekebalan tubuh menyerang saluran darah. Keradangan yang berlaku juga menyempitkan saluran darah dan arteri sehingga kurang darah mengalir melaluinya.

11. Anemia berbahaya

Anemia berbahaya adalah keadaan yang berlaku apabila sel darah merah rendah. Penyakit autoimun ini menjadikan tubuh tidak dapat menyerap vitamin B12 yang diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Anemia berbahaya adalah lebih biasa pada orang tua.

12. Penyakit Seliak

Orang dengan penyakit seliak tidak boleh makan makanan yang mengandungi gluten. Seperti yang anda ketahui, gluten adalah protein yang terdapat dalam gandum dan produk bijirin lain. Sekiranya seseorang dengan penyakit seliak makan sedikit gluten, sistem kekebalan tubuh menyerang bahagian tertentu saluran pencernaan dan menyebabkan keradangan.

Adakah Penyakit Autoimun Berjangkit?

Setelah mengetahui pelbagai penyakit autoimun, anda mungkin tertanya-tanya adakah penyakit autoimun berjangkit? Penyakit autoimun tidak menular. Walau bagaimanapun, beberapa faktor dapat meningkatkan risiko penyakit ini.

Gen tertentu yang diturunkan dari ibu bapa menjadikan beberapa anak mudah terserang penyakit autoimun. Jangkitan, pendedahan kepada bahan kimia, ubat-ubatan tertentu, dan faktor hormon juga dapat meningkatkan risiko penyakit autoimun. Sehingga kini, pakar masih mencari dan menyiasat sejumlah faktor pencetus kemungkinan.

Ciri-ciri Penyakit Autoimun

Setelah mengetahui sama ada penyakit autoimun berjangkit atau tidak, inilah masanya untuk anda mengetahui gejala atau ciri penyakit autoimun. Tidak ada gejala atau ciri khusus yang menunjukkan bahawa anda menghidap penyakit autoimun, pemeriksaan dan diagnosis lebih lanjut juga diperlukan dari doktor.

Terdapat banyak jenis penyakit autoimun dan mereka biasanya mempunyai simptom yang sama. Berikut adalah beberapa gejala awal atau ciri penyakit autoimun yang perlu anda ketahui!

  • Keletihan yang tidak biasa.
  • Otot terasa sakit.
  • Bengkak dan kemerahan.
  • Demam ringan.
  • Sukar untuk menumpukan perhatian.
  • Rasa kebas dan kesemutan di tangan dan kaki.
  • Keguguran rambut.
  • Kemunculan ruam pada kulit.

Dari penjelasan di atas, anda tahu apa itu penyakit autoimun, pelbagai penyakit autoimun, dan ciri-ciri penyakit autoimun? Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan atau perkara lain yang ingin anda tanyakan kepada pakar, jangan ragu untuk menggunakan ciri 'Ask a Doctor' yang terdapat dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Lihat ciri-ciri sekarang!

Rujukan:

WebMD. 2018. Apa itu Gangguan Autoimun?

Garis Kesihatan. 2019. Penyakit Autoimun: Jenis, Gejala, Punca, dan Banyak Lagi .

Hospital Kanak-kanak Boston. Penyakit Autoimun: Gejala & Punca .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found