Tempoh Seks Ideal untuk Wanita - GueSehat.com

Pakar perkahwinan mengatakan bahawa memerlukan lebih dari sekadar seks untuk membina perkahwinan yang kuat. Namun, mustahil untuk membina perkahwinan yang bahagia tanpa hubungan seks. Ya, hubungan seksual adalah bahan utama untuk menjaga kualiti perkahwinan. Untuk frekuensi, setiap pasangan mempunyai corak tersendiri dan tidak dapat disamakan antara satu sama lain.

Adakah anda pernah ingin tahu atau tidak, berapa lama hubungan seks ideal? Adakah benar bahawa semakin lama semakin baik? Sebenarnya, ada kajian dan tinjauan yang meneliti masalah ini. Ayuh, lihat lagi!

Tinjauan Membuktikan…

Rata-rata pasangan menikmati persetubuhan selama 3 hingga 13 minit! Terkejut? Ya, kenyataan ini tentunya bertentangan dengan fantasi popular yang selama ini banyak orang percaya bahawa semakin lama sesi seks, semakin berkualiti dan menyenangkan.

Fakta mengejutkan ini ditemui melalui kaedah tinjauan yang dilakukan oleh Society for Sex Therapy and Research terhadap 50 responden dengan latar belakang profesional yang berbeza, termasuk psikologi, doktor, pekerja sosial, terapis perkahwinan dan keluarga, dan jururawat. Dalam tinjauan itu, penyelidik memberikan 4 pilihan jangka masa seks dan responden diminta untuk memberi penilaian berdasarkan skala.

Dari situ didapati bahawa:

  • Aktiviti seksual selama 3-7 minit dianggap mencukupi atau mencukupi.
  • Aktiviti seksual untuk 7-13 sangat diinginkan.
  • Aktiviti seksual selama 1-2 minit dianggap terlalu pendek.
  • Aktiviti seksual selama 10-30 minit dianggap terlalu lama.

Anda perlu tahu, nombor ini diperoleh berdasarkan kaedah perubatan yang dipanggil Masa Latensi Ejakulasi Intravaginal (IELT) atau Masa Latensi Ejakulasi Intravaginal. Kaedah ini mengira jangka masa dari penembusan vagina hingga terjadi ejakulasi.

Biasanya, kaedah ini digunakan untuk diagnosis media dalam kes ejakulasi dini. Namun, kali ini digunakan untuk mengira nilai kepuasan pasangan dalam hubungan seksual.

Artinya, penemuan tinjauan ini tidak boleh "ditelan" dan dianggap sebagai definisi sebenar seks. Kerana seperti yang anda ketahui, seks bukan hanya mengenai penembusan, tetapi merupakan proses intim bersama suami anda, yang terdiri dari: foreplay , ke penembusan dan klimaks.

Baca juga: Petua untuk Tetap Harmoni Semasa Pandemik Coronavirus

Lalu, apakah tempoh seks yang ideal dari sudut pandangan wanita? Nampaknya, tidak jauh berbeza dengan hasil kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Seksual yang. Seorang penulis majalah GQ Seorang lelaki Inggeris bernama Sophia Benoit melakukan pencarian lebih lanjut melalui kaedah tinjauan.

Dari situ, didapati bahawa pada umumnya wanita mengharapkan penembusan berlangsung sekitar 5-10 minit dan masa yang lebih lama untuk melakukannya foreplay. "Mungkin kedengaran pendek, tetapi jika anda menghitungnya foreplay, dari memeluk hingga terus menggunakan jari dan mencium, boleh memakan masa sekitar 15-20 minit. Jadi, tempoh seks tidak sesingkat itu, ”kata seorang responden.

Baca juga: Bau Air mani yang Tidak Biasa? Ternyata inilah penyebabnya!

Pendek Tidak Bererti Tidak Biasa

Lalu, mengapa penyelidikan ini dilakukan? Bukankah pelik untuk mengira masa penembusan pasangan ketika bercinta? Ternyata ada tujuan mulia di sebalik itu. Para penyelidik berharap penemuan mereka dapat mengubah persepsi bahawa hubungan seksual yang ideal harus bertahan lama. Kerana pada hakikatnya, hubungan seks yang ideal adalah hubungan yang dapat memuaskan kedua belah pihak.

Dengan penyelidikan ini, dapat mencegah kekecewaan yang akan menyebabkan hubungan pasangan yang buruk dan risiko disfungsi seksual. Ini juga mempunyai implikasi untuk kursus terapi untuk pesakit dengan gangguan seksual.

Bukan hanya itu, data ini juga dapat membuat Ibu berasa lega dan menjawab rasa ingin tahu mengenai tempoh hubungan seksual dalam perkahwinan. Kerana pada hakikatnya, bukan hanya ibu yang menginginkan tempoh seks tidak terlalu lama. Ingat, seks bukan maraton yang menjadi beban, tetapi aktiviti yang menyeronokkan, bermanfaat, memuaskan, dan tentu saja mengeratkan hubungan antara Ibu dan Ayah. Setuju? (AS)

Baca juga: Lelaki boleh mengenali wanita yang terangsang melalui aroma wangi!

Sumber

GQ. Berapa lama hubungan seks mesti bertahan?

Negeri Penn. Persetubuhan Seks yang Baik pada Minit Terakhir.

Bapa. Berapa lamakah isteri saya mahu melakukan hubungan seks?