Wanita Hamil Boleh Makan Mayonis - GueSehat.com

Makan burger atau sandwic memang tidak lengkap jika anda tidak menambahkan mayonis. Hmm, tetapi bagaimana jika anda hamil? Bolehkah anda makan mayonis semasa hamil?

Pengambilan mayonis semasa mengandung sering menjadi perhatian. Sebabnya, Ibu tidak pasti sama ada mayonis yang dimakan dibuat menggunakan telur mentah atau telah dipasteurisasi.

Bolehkah Anda Tidak Makan Mayonis Semasa Kehamilan?

Sebilangan mayonis dibuat dengan bahan berasaskan telur, ada yang tidak. Mayonis tanpa telur biasanya mengandungi minyak zaitun atau kanola sebagai asasnya. Mengkonsumsi mayonis berasaskan telur sebenarnya masih cukup aman, selagi telur yang digunakan telah dipasteurisasi atau dipanaskan terlebih dahulu.

Biasanya, mayonis berasaskan telur dibuat dari kuning telur, dicampur dengan minyak sayuran dan jus lemon atau cuka. Protein dan lesitin dalam kuning telur berfungsi sebagai pengemulsi dalam mayonis.

Produk mayonis yang dijual di pasaran biasanya dibuat dari telur yang dipasteurisasi, sehingga selamat dimakan oleh Mums. Elakkan mayonis yang terbuat dari telur mentah kerana risiko salmonella.

Baca juga: 5 Makanan Super untuk Wanita Hamil

Kandungan Pemakanan dalam Mayonis

Sebelum memakannya, mungkin anda perlu memperhatikan kandungan nutrien mayonis. Sebabnya, beberapa produk mayonis di pasaran boleh mempunyai kalori tinggi.

  • Satu sudu besar (14 gram) mayonis mengandungi kira-kira 94 kalori. Ini bermakna, dalam 1 botol mayonis berukuran 100 gram mengandungi sekurang-kurangnya 700 kalori lemak. Nilai kalori ini mungkin berbeza dalam setiap produk mayonis.
  • Satu sudu besar mayonis juga mengandungi 5,8 mg kolesterol. Perlu diingat bahawa Garis Panduan Diet Amerika 2010 mengesyorkan pengambilan tidak lebih daripada 300 mg kolesterol setiap hari.
  • Dalam 1 sudu besar mayonis terdapat kira-kira 80-125 mg sodium. Sementara itu, pengambilan natrium harian yang disyorkan mestilah kurang daripada 2.300 mg.
  • Mayonis komersial mengandungi 80% minyak sayuran, air 8%, telur 6%, cuka 4%, garam 1% dan gula 1%.
  • Mayonis rendah lemak mengandungi sekitar 50% minyak sayuran, air 35%, telur 4%, cuka 3%, gula 1.5%, dan garam 0.7%.

Kelebihan Mayonis

Jika dimakan secara sederhana, mayonis mempunyai manfaat kesihatan. Beberapa faedah ini termasuk:

- Mengandungi vitamin K

Dalam 1 sudu besar mayonis biasanya mengandung sekitar 22.5 mikrogram (mcg) vitamin K. Jumlah ini mencukupi untuk lebih dari 25% dari keperluan harian, iaitu sekitar 90mcg.

Vitamin K sangat diperlukan oleh tubuh kerana dapat membantu proses pembekuan darah dan mencegah pendarahan berlebihan. Manakala pada bayi, vitamin K diperlukan untuk perkembangan normal dan pembekuan darah.

- Kandungan lemak

Satu sudu besar mayonis mengandungi kira-kira 2,32 gram jumlah MUFA (asid lemak tak jenuh tunggal) dan 6,17 gram jumlah PUFA (asid lemak tak jenuh ganda). Mengekalkan nisbah antara MUFA dan PUFA sangat penting semasa kehamilan. Ini kerana ia bukan sahaja mempengaruhi kesihatan ibu, tetapi juga kesihatan dan perkembangan janin yang sedang membesar.

Jumlah lemak semasa kehamilan sebenarnya hanya diperlukan oleh tubuh dalam jumlah yang sedikit. Lemak tepu yang berlebihan sebenarnya berisiko menjadikan anda berlebihan berat badan dan profil lipid yang tidak normal. Mayonis mempunyai lemak jenuh yang tidak baik untuk kesihatan ketika dikonsumsi dalam jumlah tinggi

Adakah Mayonis Berbahaya Jika Dikonsumsi Semasa Kehamilan?

Sebenarnya, mayonis bukanlah makanan berbahaya bagi wanita hamil. Walau bagaimanapun, anda masih harus berhati-hati semasa memakannya. Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda masih boleh mengehadkan pengambilan mayonis.

1. Bakteria

Sekiranya anda makan mayonis yang tercemar bakteria atau terbuat dari telur mentah, ia boleh menyebabkan jangkitan yang boleh menyebabkan masalah pencernaan kepada dehidrasi.

2. Berkalori Tinggi

Menambah sesudu mayonis sesekali mungkin tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, penggunaan mayonis dalam jumlah besar dan terlalu kerap menjadikan pengambilan kalori berlebihan. Akibatnya, terdapat kenaikan berat badan yang berlebihan.

3. Kandungan lemak

Semasa mengandung, badan anda memerlukan lebih banyak lemak daripada biasa untuk menyokong proses kelahiran. Oleh itu, kira-kira 30-35% daripada jumlah kalori harus berasal dari lemak, terutama lemak MUFA. Walaupun begitu, pengambilan berlebihan harus dielakkan, Ibu.

Kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa pengambilan lemak berlebihan boleh merosakkan sistem imun bayi. Sementara kajian dari The Cleveland Clinic dan West Virginia University, mendedahkan bahawa anak-anak yang dilahirkan oleh ibu dengan kadar lemak tinggi akan berisiko mengalami obesiti di kemudian hari.

4. Kandungan gula dan natrium

Mayonis tinggi gula dan natrium. Kedua-dua ramuan ini perlu dibatasi jumlahnya semasa mengandung. Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa dalam jangka panjang, makanan tinggi gula dapat menyebabkan diabetes. Sementara itu, natrium berpotensi meningkatkan tekanan darah.

5. Pengawet Buatan

Mayonis yang dijual di pasaran sering diawetkan dengan bahan kimia dan bahan tambahan. Sebilangan besar masih selamat, tetapi sebilangan wanita hamil mungkin mengalami kesan sampingan, seperti mual dan rasa tidak selesa. Sebenarnya, sebilangan wanita boleh menghidap alahan.

Tidak ada salahnya makan mayonis semasa mengandung. Namun, pastikan untuk tidak mengkonsumsinya secara berlebihan, ya, ibu. Selain itu, selalu perhatikan kebersihan mayonis yang akan dimakan. (AS)

Sumber

Persimpangan Ibu. "Adakah Selamat Makan Mayonis Semasa Hamil?".