Kenali Bahan Narkotik, Psikotropik, dan Ketagihan

Istilah narkotik, psikotropika, dan bahan ketagihan mesti diketahui oleh telinga anda, bukan? Ketiga-tiga jenis bahan ini menjadi topik perbincangan hangat baru-baru ini setelah pelakon Tora Sudiro dan isterinya Mieke Amalia ditangkap oleh polis kerana mereka ditangkap menyimpan 30 pil dumolid di rumah, yang merupakan ubat penenang yang tergolong dalam psikotropika kategori IV. Ramai orang mengatakan bahawa ubat itu adalah narkotik, tetapi ada orang lain yang mengatakan bahawa ubat itu bukan narkotik.

Sebenarnya, ketiga kumpulan sebatian tersebut mempunyai persamaan, iaitu memberikan kesan ketagihan kepada pengguna. Dalam dunia perubatan, ketiga sebatian yang biasanya dipendekkan menjadi obat digunakan untuk kepentingan pasien, seperti anestesi sebelum pembedahan atau dimakan dalam bentuk ubat untuk mengobati penyakit tertentu.

Baca juga: Dumolid, ubat penenang yang menjerat Tora Sudiro dan Mieke Amalia

Tetapi malangnya, ubat-ubatan sering disalahgunakan oleh banyak orang untuk kepentingan mereka sendiri. Ramai orang menggunakan dan menggunakan sebatian ini di luar nasihat doktor dan dalam dos berlebihan. Ini juga yang membuat persepsi banyak orang mengenai ketiga-tiga sebatian ini sama, iaitu ubat-ubatan haram, walaupun ketiga-tiganya mempunyai makna yang berbeza, anda tahu!

Narkotik, Psikotropik, dan Bahan Ketagihan

Pada dasarnya, narkotik dan psikotropik adalah bahan ketagihan yang berbeza. Lalu apa itu bahan ketagihan? Bahan ketagihan adalah bahan yang boleh menyebabkan ketagihan apabila diminum secara berkala. Bahan ketagihan, termasuk bahan semula jadi, semi-sintetik atau sintetik, yang boleh digunakan sebagai pengganti kokain atau morfin, boleh mengganggu sistem saraf pusat. Perkara yang merangkumi bahan ketagihan adalah nikotin, kafein, alkohol yang mengandungi etil etanol, pelarut dalam bentuk bahan organik (karbon) yang dihasilkan oleh minuman beralkohol, dan banyak lagi.

Oleh itu, kerana narkotik dan psikotropika adalah bahan yang menyebabkan ketagihan kepada pengguna, kedua-duanya adalah bahan ketagihan. Lalu apa perbezaan antara narkotik dan psikotropik? Inilah penjelasan penuh!

Narkotik

Berdasarkan Undang-Undang Nomor 35 Tahun 2009, narkotika adalah zat atau ubat yang berasal dari tumbuhan atau bukan tumbuhan, baik sintetik dan semi-sintetik, yang dapat menyebabkan penurunan atau perubahan kesadaran, kehilangan rasa, mengurangi untuk menghilangkan rasa sakit, dan dapat menyebabkan ketergantungan., yang terbahagi kepada beberapa kumpulan seperti yang dilampirkan dalam undang-undang.

Narkotik boleh mempengaruhi sistem saraf dan membuat pengguna tidak merasa apa-apa, walaupun ada bahagian badan yang terluka. Jenis narkotik termasuk tanaman papaver, candu mentah, candu masak (candu, jicing, jicingko), candu ubat, morfin, kokain, ekgonin, tanaman ganja, dan resin ganja. Inilah penjelasannya!

  • Morfin. Bahan aktif kebanyakannya diperoleh dari tanaman popi. Penggunaan morfin mempunyai kesan sampingan dalam bentuk penurunan kesedaran, euforia, mengantuk, kelesuan, dan penglihatan kabur. Pergantungan morfin boleh menyebabkan insomnia dan mimpi buruk.
  • Heroin. Heroin terbuat dari morfin yang diproses dan mempunyai kesan 2 kali lebih kuat daripada morfin sebagai ubat bius. Mempunyai kesan kebergantungan 2 kali lebih kuat daripada morfin.
  • Hidromorfin. Hydromorphine juga merupakan penyediaan morfin dan mempunyai kesan anestetik 2-8 kali lebih kuat daripada morfin. Kesan kebergantungan ada, tetapi kecil. Oleh itu, hidromorfin adalah pilihan dalam dunia perubatan semasa anestesia.

Baca juga: Sama dengan Dadah, Makanan Sampah Juga Membuat Anda Ketagihan

Psikotropik

Berdasarkan Undang-Undang Nomor 5 tahun 1997, psikotropik adalah zat atau ubat, baik secara semula jadi dan sintetik, bukan narkotik, yang mempunyai sifat psikoaktif melalui kesan selektif pada sistem saraf pusat, yang menyebabkan perubahan tersendiri dalam aktiviti dan tingkah laku mental.

Dari penjelasannya sahaja, dapat dilihat bahawa ubat-ubatan ini mempunyai perbezaan dari aspek kesannya. Sekiranya narkotik dapat menyebabkan penurunan atau perubahan dalam kesadaran, kehilangan rasa, mengurangi untuk menghilangkan rasa sakit, dan dapat menyebabkan ketergantungan. Manakala psikotropik mempengaruhi sistem saraf pusat dan menyebabkan perubahan dalam aktiviti dan tingkah laku mental. Maksudnya, psikotropik adalah bahan yang tidak mengandungi narkotik, atau bahan buatan yang dibuat sesuai dengan peraturan struktur kimia.

Undang-undang ini juga menjelaskan bahawa psikotropik terbahagi kepada empat kategori, iaitu kelas 1, kelas II, kelas III, dan kumpulan IV. Menurut undang-undang, zat psikotropik tunggal dikategorikan dalam kumpulan III dan kumpulan IV. Sementara itu, psikotropika kelas I dan kelas II termasuk dalam kategori narkotik. Berikut adalah contoh psikotropik:

  • Ekstasi. Sebatian kimia MDMA mempunyai kandungan dominan dalam ekstasi. Walaupun sering disalahgunakan, ekstasi sangat berguna dalam dunia perubatan. Bahan kimia ini dapat merawat gangguan kecemasan. Oleh itu, ia sangat berguna untuk rawatan psikologi. Ubat ini juga boleh digunakan untuk mengubati penyakit Parkinson.
  • Penenang. Penenang atau penenang adalah ubat psikotropik yang memberi pengguna tidur dan rasa tenang. Dalam dunia perubatan, ubat penenang sangat berguna. Sekiranya dimakan dalam dos yang tepat, dapat memberikan kesan penyembuhan. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, ia dapat memperburuk penyakit. Penenang tidak boleh dijual di kaunter farmasi dan mesti diresepkan oleh doktor. Salah satu contoh ubat penenang adalah dumolid.

Jadi pada dasarnya, narkotik termasuk dalam psikotropika. Walau bagaimanapun, tidak semua psikotropik adalah narkotik. Walaupun beberapa psikotropika tidak digolongkan sebagai narkotik, bahan-bahan ketagihan di dalamnya adalah yang menjadikannya tidak boleh dijual bebas dan digunakan secara berlebihan. Kedua-dua bahan ini harus diambil di bawah pengawasan doktor.

Baca juga: Belajar Dari Kes Dadah Reza Artamevia