Plus dan Minus Invisalign - Guesehat

Terdapat banyak orang yang mempunyai masalah pergigian. Salah satu yang paling biasa adalah gigi bengkok, atau gigi bertindih. Untuk masalah ini, penyelesaian yang paling optimum adalah memasang pendakap. Walau bagaimanapun, sesetengah orang tidak menyukai penampilan pendakap yang sangat jelas. Penyelesaiannya adalah dengan menggunakan pendakap lutsinar, iaitu Invisalign.

Invisalign adalah alat untuk meluruskan gigi tanpa menggunakan wayar. Bentuknya telus kerana terbuat dari plastik dan boleh dikeluarkan semasa makan dan menggosok gigi. Secara amnya, peraturan penggunaan minimum adalah 20 jam sehari. Alat ini harus diperiksa dan diganti selama beberapa bulan pertama penggunaan.

Gunakan alat ini untuk mengatur kedudukan gigi dengan tepat. Biasanya, invisalign adalah penyelesaian yang digemari oleh orang dewasa dan remaja, kerana alat ini berwarna lutsinar, sehingga lebih baik secara estetik.

Tetapi, seperti banyak perkara, Invisalign juga mempunyai kelebihan dan kekurangan. Sekiranya anda merancang untuk meluruskan gigi, penting untuk mengetahui perincian alat ini. Inilah penjelasan lengkapnya, yang dipetik dari portal: Pergigian Mutlak!

Baca juga: Pakai Pendakap, Bagaimana Rasanya?

Nila Plus Invisalign

Terdapat beberapa kelebihan untuk memilih menggunakan Invisalign dan bukannya pendakap biasa. Berikut adalah nilai tambah:

Lebih selesa

Invisalign jauh lebih selesa dipakai daripada pendakap gigi. Sebabnya, alat ini tidak menggunakan wayar yang mengikat gigi. Oleh itu, anda tidak perlu bimbang lidah atau gusi anda berdarah akibat calar oleh wayar. Invisalign mempunyai tekstur yang halus dan tidak akan menyebabkan kerengsaan pada mulut.

Tidak mencolok

Kerana invisalign berwarna transparan, maka penampilannya tidak kelihatan. Tidak seperti pendakap yang sangat ketara. Jadi, Invisalign tidak akan mempengaruhi penampilan anda dari luar. Jadi, anda boleh tersenyum, ketawa, dan bercakap dengan lebih yakin.

Boleh dibuka-pasang

Invisalign dapat dibuka ketika anda ingin makan, gosok gigi, dan bilas mulut. Ini tidak dapat dilakukan jika anda memakai pendakap. Jadi, jika anda memilih Invisalign, anda masih boleh makan dengan selesa dan lancar, dan membersihkan gigi lebih mudah. Oleh itu, memilih Invisalign juga mengurangkan risiko anda menghidap penyakit gigi dan gusi. Sementara itu, jika anda memakai pendakap, akan ada lebih banyak sisa makanan yang tersekat pada wayar atau gigi.

Mudah Dibersihkan

Invisalign tidak memerlukan rawatan yang rumit. Sudah tentu, semakin lama alat ini digunakan, kotor akan menjadi. Walau bagaimanapun, anda boleh membersihkannya menggunakan berus gigi. Menggosok alat selama satu minit dapat membersihkan kotoran. Anda boleh melakukan ini beberapa kali seminggu.

Baca juga: Mulut, Tingkap Kesihatan Tubuh

Minus Invisalign

Walaupun kelebihan invisalign cukup banyak, di sisi lain, alat ini juga mempunyai kekurangan. Berikut adalah beberapa kekurangan alat ini:

Kos Mahal

Salah satu tolak terbesar Invisalign adalah bahawa ia agak mahal. Berbanding pendakap, Invisalign jauh lebih mahal. Rujuk doktor anda terlebih dahulu, mengenai alat mana yang sesuai untuk keadaan anda untuk meluruskan gigi.

Menggunakan Lampiran

Biasanya, menggunakan Invisalign, anda juga mesti menggunakan lampiran. Lekapannya seperti pendakap pendakap yang melekat pada gigi juga. Dalam Invisalign, lampiran digunakan untuk membantu alat meluruskan gigi dengan lebih berkesan. Jadi, dari luar invisalign juga boleh kelihatan seperti pendakap.

Mesti Menggunakan 22 Jam Sehari

Invisalign mesti dipakai sekurang-kurangnya 22 jam sehari. Pada dasarnya, anda hanya perlu menanggalkannya sebelum makan dan sebelum menggosok gigi. Ini bermaksud, anda masih harus menggunakannya semasa anda dalam perjalanan atau keluar dari rumah.

Menyebabkan Ketidakselesaan Gigi

Semasa menggunakan invisalign baru, ia mungkin tidak selesa dan sedikit menyakitkan. Walaupun doktor gigi biasanya menganggap sensasi ini sebagai tekanan, rasa sakit berterusan ketika gigi menyesuaikan diri dengan Invisalign yang baru. Anda boleh mengatasinya dengan mengambil ubat penahan sakit.

Sedikit Komplikasi

Invisalign boleh menjadi agak membebankan untuk digunakan. Anda mesti selalu membukanya sebelum makan. Maksudnya, akan menjadi sedikit rumit jika anda makan di luar rumah. Di samping itu, pengguna yang tidak selaras biasanya diminta untuk menggosok gigi setelah setiap kali makan, sebelum meletakkan kembali alat tersebut di mulut. Ini bermaksud, anda harus menggosok gigi lebih dari 2 kali sehari.

Baca juga: Cubalah 5 Cara Ini untuk Mengatasi Sakit Pertumbuhan Kebijaksanaan

Penjelasan di atas dapat memberikan maklumat untuk Geng Sihat yang merancang untuk meluruskan gigi. Walaupun pendakap tetap menjadi pilihan yang lebih popular, anda mempunyai penyelesaian lain: Invisalign. Tetapi masih, anda juga perlu mengetahui kelebihan dan kekurangan alat ini. (UH / AY)

Pemeriksaan Gigi Ibu Mengandung