Cara Mengatasi Rahang yang Bergeser

Pernahkah anda merasakan bahawa rahang bawah anda merasa tidak selesa ketika anda menggerakkannya atau merasa seperti bergerak keluar dari tempatnya? Sekiranya demikian, anda mempunyai pergeseran rahang bawah atau biasanya dikenali sebagai TMJ. Saya pernah merasakan ini kira-kira 2 kali. Rasanya sangat tidak selesa dan menyakitkan ketika dipindahkan. Lalu apa penyebab rahang ini berubah? Ayuh, mari kita bincangkan lebih lanjut mengenai kejadian ini dan juga bagaimana menanganinya dengan cara yang betul.

Rahang bawah yang tidak berada di tempat akan menyebabkan rasa sakit mulai dari sederhana hingga sangat sakit di sekitar mulut. Biasanya mulut tidak dapat ditutup dengan betul, tetapi masalah ini akan berbeza bagi setiap individu. Apakah penyebabnya? Kedudukan rahang yang sering bergeser biasanya disebabkan oleh pembukaan mulut yang terlalu lebar ketika menguap, ketawa, dan / atau kemalangan. Saya sendiri mengalami ini kerana menguap terlalu kuat dan menyebabkan rahang bawah saya mengeluarkan bunyi "retak" yang menyakitkan untuk terbuka lebar, termasuk ketika mengunyah makanan.

Dalam menangani masalah ini, saya biasanya melakukan beberapa cara atau langkah yang saya dapati melalui internet, tetapi ingat kaedah ini bergantung pada keadaan setiap individu, ya. Ada 2 cara untuk menyembuhkan rahang yang tergeser, iaitu terapi diri atau pembedahan. Nasib baik sepanjang pengalaman ini, saya tidak pernah berjumpa doktor. Saya menjalani terapi sendiri dan WL sembuh. Ha ha. Berikut adalah beberapa petua untuk menangani rahang yang bergerak, yang telah saya cuba di rumah.

  • Letakkan ibu jari anda di bawah tengah dagu. Buka mulut anda perlahan-lahan dengan menurunkan rahang anda, sambil memberikan tekanan cahaya yang stabil di bahagian bawah dagu dengan ibu. Tutup mulut anda selama 3 hingga 6 saat, kemudian tutup mulut anda perlahan-lahan. Lakukan ini 3-6 kali sehari.
  • Lakukan latihan sendi rahang ke arah yang bertentangan dengan memberikan daya tahan sambil menutup mulut. Letakkan ibu jari anda di bawah rahang dan jari telunjuk anda pada sendi rahang, kemudian tekan perlahan-lahan dengan kedua ibu jari dan jari telunjuk semasa anda menutup mulut. Sama lakukan ini sebanyak 3-6 kali sehari juga.
  • Cuba buat rahang anda dengan gerakan sisi ke sisi. Buka mulut anda dan letakkan pensil atau pen di antara gigi anda, kemudian perlahan-lahan gerakkan rahang anda ke satu sisi, kemudian yang lain. Ulangi latihan ini seberapa banyak yang selesa untuk anda, kemudian pilih objek yang lebih tebal untuk diletakkan di antara gigi ketika latihan tidak lagi sukar. Ia juga dapat digabungkan dengan menggerakkan objek ke belakang dan rahang bawah.

Biasanya setelah melakukan terapi cahaya di atas kurang dari seminggu, rahang bawah anda bertambah baik dan kembali normal. Ingatlah untuk tidak membuka mulut secara berlebihan selama ini, untuk pemulihan yang lebih cepat. Semoga cara menangani rahang yang berpindah ini dapat menjadi jalan penyelesaian yang tepat bagi anda yang tidak mahu menjalani pembedahan.