Ubat Alahan untuk Ibu Mengandung dan Menyusui | saya sihat

Alahan adalah salah satu masalah kesihatan yang sering dialami oleh wanita hamil dan ibu yang menyusu. Reaksi alergi berlaku apabila tubuh terkena bahan yang dianggap asing atau biasa disebut alergen. Bagi kebanyakan orang, pendedahan kepada bahan-bahan ini tidak akan menyebabkan reaksi apa-apa, tetapi pada pesakit hipersensitif bahan-bahan ini boleh mencetuskan reaksi alergi.

Alergen boleh berupa makanan seperti kacang, ikan, telur, atau biji-bijian. Alergen juga boleh menjadi habuk, debunga (debunga), rambut haiwan, ubat-ubatan tertentu, dan bahan-bahan tertentu seperti susu getah. Jadi, adakah ubat alergi yang selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Alergi Makanan dan Intoleransi

Pelbagai Kelas Ubat Alergi

Apabila alergi berlaku, tubuh akan melepaskan zat yang disebut histamin yang bertujuan memberi isyarat kepada tubuh untuk 'menghentikan' pendedahan kepada alergen. Histamin juga akan menyebabkan pelbagai gejala alergi seperti gatal, kemerahan, bengkak di kawasan tertentu, dan mata dan hidung yang berair.

Kerana histamin adalah sebatian utama yang berperanan dalam reaksi alergi, ubat-ubatan yang dapat digunakan untuk merawat gejala alergi adalah kelas ubat yang disebut antihistamin.

Antihistamin dikelaskan kepada generasi pertama dan generasi kedua. Generasi pertama seperti chlorpheniramine, diphenhydramine, dimenhydrinate, dan ciproheptadine mempunyai kesan sampingan dari mengantuk dan mulut kering.

Sementara itu, antihistamin generasi kedua seperti loratadine, cetirizine, desloratadine, levocetirizine, dan fexofenadine hampir tidak mempunyai kesan sampingan dari mengantuk dan mulut kering.

Sebagai tambahan kepada antihistamin, dekongestan juga dapat digunakan jika alergi yang berlaku menyebabkan kesesakan hidung. Steroid juga boleh digunakan dalam pelbagai bentuk dos seperti semburan hidung, salap atau krim, dan tablet bergantung pada keparahan dan lokasi gejala alergi.

Lalu bagaimana dengan wanita hamil dan menyusui? Sudah tentu kita tahu bahawa wanita hamil dan menyusui tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan kerana boleh mempengaruhi kesihatan janin dalam rahim atau bayi yang disusui.

Sekiranya wanita hamil dan menyusui mempunyai alahan, antihistamin mana yang selamat digunakan? Sebagai ahli farmasi, saya sering menerima soalan ini dari pesakit dan juga rakan atau saudara. Nah, ini dia!

Baca juga: Dadah yang Digunakan untuk Mengubati Gejala Alergi

Ubat Alahan untuk Ibu Mengandung dan Menyusui

Seperti yang telah disebutkan, pemilihan ubat untuk wanita hamil harus memperhatikan keselamatan ubat untuk janin yang dikandungnya. Ubat ini tidak boleh memberi kesan menghalang pertumbuhan dan perkembangan janin.

Pemilihan antihistamin sebagai ubat alergi pada wanita hamil boleh dikatakan sukar. Sebenarnya, tiada antihistamin yang selamat 100% untuk wanita hamil. Berdasarkan kategori ubat dalam kehamilan yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat, tidak ada antihistamin yang tergolong dalam kategori A atau benar-benar selamat.

Ubat-ubatan anti-alergi seperti chlorpheniramine, loratadine dan cetirizine boleh menjadi pilihan kerana mereka termasuk dalam kategori B. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini tidak boleh digunakan pada trimester pertama kehamilan. Penggunaan pada trimester kedua atau ketiga kehamilan juga harus dilakukan dalam jangka waktu yang singkat dengan dos yang paling minimum.

Pada wanita hamil, yang paling disyorkan adalah terapi bukan ubat. Perkara utama adalah mengenal pasti punca alergi dan kemudian menjauhinya. Untuk gejala alahan seperti gatal, losyen pelembap boleh digunakan untuk mengurangkan gatal yang berlaku.

Baca juga: Ubat penahan sakit yang Selamat untuk Wanita Hamil

Sementara itu, perkara yang mesti dipertimbangkan dalam pemilihan ubat, termasuk ubat alergi untuk ibu yang menyusui, adalah sama ada ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu dan oleh itu akan diambil oleh bayi yang disusui, dan jika ini berlaku, apakah kesan ubat pada bayi.

Syor dari Persatuan British untuk Alergi dan Imunologi Klinikal untuk ubat alahan bagi ibu yang menyusui adalah loratadine dan cetirizine dalam dos yang rendah dan seboleh mungkin elakkan chlorpheniramine.

Loratadine dan cetirizine sendiri masih diedarkan atau terdapat dalam susu ibu, tetapi apabila diambil oleh bayi, kesan sampingannya adalah minimum dan relatif dapat diterima. Chlorpheniramine disyorkan untuk dielakkan kerana masih boleh menyebabkan kesan mengantuk pada ibu yang mengambil ubat tersebut dan juga pada bayi yang disusui.

Ubat anti-alergi yang saya sebutkan di atas, terutamanya loratadine dan cetirizine, adalah ubat yang termasuk dalam kelas ubat keras sehingga hanya boleh diperolehi melalui preskripsi doktor. Oleh itu, jika anda mempunyai alahan dan hamil atau menyusu, anda tidak boleh segera mengambil ubat tersebut tanpa pengawasan doktor.

Bahagian yang paling penting dalam pencegahan dan rawatan alergi adalah mengenal pasti punca alergi dan mengelakkannya. Dadah hanya melegakan gejala, dan wanita hamil dan menyusui harus mempertimbangkan risiko dan faedah menggunakan ubat ini, dengan perbincangan antara pesakit dan doktor. Salam sihat!

Baca juga: Ingin menghasilkan banyak susu dan lancar? Kurangkan Tekanan dan Sentiasa Berbahagia, Ibu!

Rujukan:

Kar S, Krishnan A, Preetha K, Mohankar A. Ulasan antihistamin yang digunakan semasa kehamilan. J Pharmacol Pharmacother 2012; 3: 105-8

Powell, R., Leech, S., Till, S., Huber, P., Nasser, S. dan Clark, A., 2015. Garis panduan BSACI untuk pengurusan urtikaria kronik dan angioedema. Alergi Klinikal & Eksperimental, 45 (3), hlm.547-565