Sebab Hb Turun | saya sihat

Kebanyakan ibu mungkin sudah biasa dengan istilah Hb atau singkatan Hemoglobin. Dalam beberapa keadaan seperti penderma darah, wanita hamil, item ini sering diperiksa. Tahukah anda, jika Hb mempunyai fungsi penting untuk badan kita.

Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu badan dan mengembalikan karbon dioksida dari tisu kembali ke paru-paru. Anda dapat membayangkan bahawa apabila seseorang tidak mempunyai Hb yang mencukupi atau tidak berfungsi dengan baik, tubuh akan kekurangan oksigen yang diperlukannya.

Hemoglobin juga berfungsi untuk mengekalkan bentuk semula jadi sel darah merah, yang bulat dengan pusat rata. Dengan bentuk semula jadi, sel darah merah dapat dengan mudah mengalir di saluran darah.

Baca juga: Langkah demi Langkah Mencegah Anemia pada Wanita Hamil

Apakah Tahap Hb Normal dan Apa yang Menyebabkan Hb Turun?

Tahap normal Hb pada manusia dipengaruhi oleh jantina dan usia. Pada lelaki dewasa, tahap Hb normal berkisar antara 13 - 17 g / dL, sementara pada wanita dewasa 12-15 g / dL. Pada bayi tahap normal Hb adalah 11-18 g / dL dan pada kanak-kanak 11-16.5 g / dL.

Keadaan Hb jatuh secara meluas kerana:

1. Tubuh kita menghasilkan lebih sedikit sel darah merah daripada biasa

2. Tubuh kita memusnahkan sel darah merah lebih cepat daripada yang dihasilkan

3. Kehilangan banyak darah

Terdapat keadaan dan penyakit tertentu yang boleh menyebabkan 3 (tiga) perkara di atas berlaku, termasuk:

1. Tubuh kita menghasilkan lebih sedikit sel darah merah daripada biasa kerana, antara lain:

Anemia kekurangan zat besi: Zat besi adalah komponen penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan zat besi boleh disebabkan oleh diet rendah zat besi, kehamilan, haid, gangguan penyerapan zat besi, penyakit tertentu seperti radang usus yang menyebabkan tahap Hb turun.

Anemia kekurangan vitamin B12 dan asid folik : Vitamin B12 dan asid folik sangat diperlukan oleh tubuh untuk membentuk sel darah merah baru. Pengambilan makanan rendah vitamin B12 dan asid folik atau gangguan penyerapan boleh menyebabkan Hb turun.

Anemia aplastik : Keadaan ini berlaku apabila tubuh tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang cukup disebabkan oleh gangguan pada sumsum tulang, yang merupakan penghasil sel darah di dalam badan. Ia boleh berlaku sebagai kesan sampingan ubat-ubatan, radiasi, pendedahan kepada bahan toksik atau penyakit autoimun.

Penyakit kronik tertentu seperti rheumatoid arthritis, barah, hipotiroidisme, Irritable Bowel Syndrome (IBS), leukemia, kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Selain Anemia, Berikut adalah 6 Jenis Gangguan Darah Yang Perlu Diperhatikan

2. Tubuh anda merosakkan sel darah merah lebih cepat daripada yang dihasilkan:

Anemia hemolitik : Dalam keadaan ini, tubuh merosakkan sel darah merah lebih cepat daripada yang dihasilkannya. Keadaan dan penyakit yang boleh menyebabkan anemia jenis ini termasuk talasemia, jangkitan, penyakit autoimun atau kesan sampingan ubat.

Anemia sel sabit ( anemia sel sabit ) Anemia jenis ini berlaku kerana gangguan genetik di mana bentuk sel darah merah yang tidak normal menyerupai bulan sabit dan hancur lebih cepat sehingga tubuh tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi.

Limpa membesar (splenomegali) Fungsi limpa adalah untuk menyaring dan menghancurkan sel darah yang rusak, menyimpan sel darah merah dan platelet, dan mencegah jangkitan. Pembesaran limpa boleh menyebabkan fungsinya terganggu dan menyebabkan Hb turun.

3. Kehilangan banyak darah

- Pendarahan akut: trauma, pembedahan

- Pendarahan kronik: boleh berlaku dalam keadaan atau penyakit seperti buasir, bisul atau luka di saluran gastrointestinal, barah usus besar.

- Pendarahan haid yang teruk (menorrhagia)

- Kesan sampingan ubat-ubatan seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), ibuprofen

Penurunan Hb dicirikan oleh gejala dalam badan, termasuk kelemahan, keletihan, kelesuan, pening, sering mengantuk, kulit kelihatan pucat atau kekuningan, degupan jantung tidak teratur, sesak nafas, tangan dan kaki yang sejuk.

Sekiranya anda mengalami gejala ini disertai oleh faktor risiko, disarankan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.

Baca juga: Jenis Anemia yang berbeza, Rawatan yang berbeza!

Rujukan

1. Charles Patrick, 2021. Hemoglobin: Tahap dan Punca Normal, Tinggi, Rendah. //www.medicinenet.com

2. Pasukan Jewell. 2019. Keputusan Ujian Hemoglobin (Hgb). //www.healthline.com/health/hgb

3. Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Kepekatan hemoglobin untuk diagnosis anemia dan penilaian keparahannya. //www.who.int