Makna 12 Istilah Perubatan yang Sering Anda Dengar

Istilah perubatan, biasanya akan sering didengar ketika berunding dengan doktor atau membaca artikel di internet. Dan bolehkah anda memahami maksud istilah perubatan ini?

Istilah perubatan tidak selalu diketahui oleh banyak orang, dan kadangkala membuat anda perlu mengetahui maksudnya terlebih dahulu. Berikut adalah 12 istilah perubatan yang sering anda dengar dan juga penerangan mengenai definisi mereka:

Diagnosis

Diagnosis adalah pengenalpastian penyakit. Kata ini sering diucapkan oleh doktor kepada pesakitnya, ketika seorang pesakit menderita penyakit tertentu, misalnya, "Anda didiagnosis dengan diabetes mellitus“.

Pemeriksaan

Pemeriksaan adalah pengesanan awal untuk mengetahui sama ada seseorang mempunyai penyakit atau tidak. Perkataan ini sangat kerap didengar dalam pakej peperiksaan ujian darah, misalnya, seperti ujian saringan peperiksaan ketumbuhan payudara.

NS

Akut adalah gambaran keadaan atau penyakit yang berlaku secara tiba-tiba, dalam waktu yang singkat dan biasanya menunjukkan adanya gangguan serius. Dan tentunya perkataan ini sangat sinonim dengan "penyakit".

Kronik

Kronik adalah gambaran keadaan atau penyakit yang berlaku dalam jangka masa tertentu, perlahan-lahan berkembang dan semakin serius. Dan tentunya perkataan ini sangat sinonim dengan "penyakit".

Faktor risiko

Faktor risiko adalah ciri, tabiat, tanda yang dapat dilihat atau tidak dapat dilihat pada seseorang individu atau penduduk sebelum menghidap penyakit. Faktor risiko ini kemudian dijadikan asas untuk menentukan pencegahan dan penanggulangan. Contohnya, seperti seseorang yang sering merokok, maka orang itu mempunyai faktor risiko penyakit jantung, lebih baik jika dia tidak merokok.

Kematian

Kematian adalah istilah yang digunakan untuk mengira jumlah orang yang mati dalam populasi. Contohnya, seperti tanah runtuh, perkataan ini akan menjadi salah satu perkataan yang akan anda dengar.

Morbiditi

Morbiditi adalah istilah yang merujuk kepada keadaan sakit atau tidak sihat dalam populasi. Dengan kata lain, morbiditi adalah kadar morbiditi yang sering digunakan untuk menggambarkan corak penyakit yang berlaku dalam masyarakat

Kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan yang dilakukan untuk memusnahkan atau membunuh sel barah sepenuhnya. Tujuan kemoterapi adalah untuk mencegah barah merebak, memperlambat pertumbuhan sel barah, membunuh sel barah yang telah merebak dan melegakan atau mengurangkan barah.

Pemindahan darah

Transfusi darah adalah proses pemindahan darah seseorang ke sistem peredaran darah orang lain. Dan transfusi darah dengan pendermaan darah adalah kata yang mempunyai makna yang sangat berbeza.

Thrombus

Trombus adalah penyumbatan kerana lemak pada saluran darah. Dan tentunya perkataan ini sinonim dengan "darah".

Antibodi

Antibodi adalah protein yang telah dipecah yang terbentuk sebagai tindak balas terhadap daya tahan tubuh terhadap objek asing (antigen) yang tidak dikenali oleh badan dan akan bertindak balas terhadap antigen ini. Biasanya perkataan ini akan sangat sinonim dengan perkataan "imunisasi" dan "sistem imun".

antigen

Badan asing yang tidak dikenali oleh badan tersebut. Ramai orang masih belum mengenal perkataan ini, walaupun perkataan ini sangat sinonim dengan perkataan "antibodi".

Itulah 12 perkataan yang sering anda dengar, dan kadangkala anda masih keliru dengan penjelasan dan penjelasan kata-kata ini. Pada pendapat anda, istilah perubatan apa lagi yang masih membingungkan? Ayuh, cuba beri komen mengenai jawapannya dan jangan lupa membaginya dengan orang di sekitar anda, agar semua orang mengetahui maksud 12 perkataan ini.