Adakah OK untuk kanak-kanak dikikis | Saya sihat

Orang yang merasa pening, mual, dan ingin muntah tanpa sebab biasanya disalah anggap sebagai selesema. Selain rawatan melalui urut, mengikis adalah teknik yang sering dilakukan dan dianggap berkesan untuk menyembuhkan selesema bagi orang Indonesia. Persoalannya, adakah boleh mengikis anak?

Gambaran Keseluruhan Skrap dan Prosedur

Nampaknya, memo tidak hanya dilakukan di Indonesia. Kerokan alias menggosok duit syiling ke dalam kulit adalah bentuk perubatan tradisional yang juga diamalkan di negara-negara Asia Tenggara dan Asia Timur, seperti Laos, Thailand, Kemboja, Vietnam, Korea Selatan, dan China selatan. Di Vietnam dan Kemboja, amalan ini disebut cao gio dan di China gua sha. Mengikis sendiri berasal dari bahasa Jawa, yang bermaksud 'mengikis'.

Mengikis adalah terapi untuk merawat gejala selesema ringan, seperti mual, hilang selera makan, sakit kepala, dan pening. Biasanya masalah ini disebabkan oleh jangkitan virus, yang akan hilang sendiri dalam 5-7 hari. Orang yang sakit hanya perlu berehat, minum banyak air, dan makan makanan berkhasiat.

Mengikis adalah salah satu cara untuk memanaskan badan kerana menggosok kulit dengan duit syiling atau benda serupa dapat menghasilkan panas. Perebutan kebanyakannya dilakukan di bahagian belakang, leher, bahu, dan bahagian dada. Mengikis biasanya bermula dan diakhiri dengan urutan. Sesi urut biasanya akan menggunakan salap yang mengandungi kapur barus, seperti balsem atau minyak kelapa.

Pengikisan akan menghasilkan garis merah secara selari. Walaupun sering menggunakan duit syiling, ternyata sekerap juga dapat dilakukan dengan alat lain, seperti sudu, tulang, atau tongkat kayu. Sekiranya yang dikikis adalah kanak-kanak, prosedur menggunakan bawang merah dengan minyak kelapa.

Selepas itu, orang yang telah mengikis biasanya akan mengambil aspirin dan parasetamol sebelum berehat. Setelah tidur selama beberapa jam, mereka akan berasa lebih sihat.

Tubuh terasa lebih ringan dan tidak ada lagi rasa mual, pening, mahu muntah, sakit. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, kerengsaan boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kerengsaan kulit dan tanda merah.

Adakah Mengikis Selamat untuk Kanak-kanak?

Oleh kerana kanak-kanak, terutama kanak-kanak, masih bayi, kulit mereka masih sangat sensitif. Tidak digosok terlalu keras kerana boleh menyebabkan kulit bayi anda mudah cedera. Di sana, dia menjadi trauma.

Itulah sebabnya prosedur mengikis anak khas menggunakan bawang dengan minyak kelapa. Tetapi adakah anak-anak boleh mengikis, termasuk si kecil yang masih kecil? Jawapannya, tentu saja, selagi ia dapat dilakukan dengan cara yang selamat.

Prosedur Mengikis yang Selamat untuk Kanak-kanak

Ini adalah prosedur mengikis selamat untuk kanak-kanak:

  • Potong bawang menjadi kepingan kecil dan campurkan dengan minyak kelapa.
  • Jangan menggosok bawang terlalu lama ke kulit si kecil anda. Sekiranya terlalu panas, ia boleh merengsakan kulit.
  • Elakkan menggosok badan si kecil anda terlalu keras semasa mengikis.

Untuk meningkatkan sistem imun kanak-kanak, beri dia makanan berkhasiat dan minum banyak air. Sup ayam adalah salah satu menu yang popular untuk merawat selsema kerana dapat menghangatkan badan. Selain itu, sup ayam mengandungi protein dan vitamin yang dapat meningkatkan sistem imun anak anda.

Anak kecil anda juga perlu banyak berehat. Biasanya, selepas 2 hingga 3 hari, keadaan akan bertambah baik dan kembali ceria. Jadi, adakah betul untuk mengikis? Ya, selagi kaedah ini tidak seperti prosedur mengikis untuk orang dewasa dan tidak dilakukan terlalu kerap, Ibu. (AS)

Rujukan

Perbualan: Ada selesema? Dengan duit syiling merosakkan kepercayaan orang Indonesia

Naib: Kami Meminta Pakar untuk Menjelaskan, Secara Medikal, Apa Yang Terjadi Ketika Anda Menangkap

Ulasan Kemanusiaan & Sains Sosial: KONSEP SAINS DI KEROKAN


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found