7 Sukan yang Tidak Membuat Anda Berpeluh

Sebilangan orang mungkin tidak suka berpeluh ketika bersenam. Bagi sesetengah orang, berpeluh boleh membuat anda lemas, merasa melekit, panas, atau mencetuskan bau badan. Inilah yang membuat sebilangan orang malas atau bahkan enggan bersenam. Oleh itu, agar anda tidak malas bersenam, berikut adalah beberapa pilihan senaman bagi anda yang tidak suka berpeluh.

Jalan

Berjalan kaki adalah senaman yang santai dan mudah dilakukan ketika anda malas untuk berpeluh tetapi tetap ingin bersenam. Berjalan tidak akan membebani otot dan sendi kaki terlalu banyak, geng. Berjalan kaki juga merupakan kaedah paling selamat untuk membakar kalori dan membina daya tahan kardiovaskular.

Dipetik dari sparkpeople.com Penyelidikan menunjukkan bahawa berjalan dapat mengurangkan risiko serangan jantung, mengawal tekanan darah, memanjangkan jangka hayat, dan mengurangkan risiko barah payudara. Anda boleh berjalan kaki di mana sahaja dan bila-bila masa. Anda juga dapat mengatur kecepatan anda sendiri ketika berjalan, seperti berjalan santai, cepat, atau berjalan berjoging .

Yoga

Yoga adalah aktiviti yang melibatkan badan dan minda. Jenis senaman ini sesuai untuk anda yang suka bergerak tetapi tidak suka berpeluh. Yoga dapat mengurangkan tekanan dan meningkatkan kekuatan dan kelenturan. Penyelidikan di University of California di Berkley menunjukkan bahawa wanita yang melakukan yoga mempunyai imej badan yang lebih baik daripada mereka yang memilih latihan aerobik klasik.

Berbasikal Kasual

Otot kaki anda berfungsi dengan aktif sepanjang anda mengayuh, jadi berbasikal boleh menjadi pilihan senaman yang santai bagi anda yang ingin mempunyai kaki yang cantik. Otot kaki adalah kumpulan otot terbesar di dalam badan. Dipetik dari womansday.com , berbasikal rutin dapat membakar lebih banyak kalori daripada menghabiskan berjam-jam Gim .

Berenang

Berenang juga boleh menjadi pilihan bagi anda yang malas untuk panas dan berpeluh. Semasa berenang, anda boleh menggerakkan seluruh badan anda sebagai senaman kardio yang baik. Walaupun anda berpeluh semasa berenang, anda mungkin tidak menyedarinya sama sekali. Sukan ini juga bagus untuk anda yang ingin menurunkan berat badan, bagi orang yang mempunyai keluhan artritis, atau sebagai terapi pemulihan kecederaan sukan.

Tai Chi

Penyelidikan dari University of Queensland di Australia mendapati bahawa orang yang melakukan Tai Chi (campuran gerakan lembut, peregangan dan meditasi) secara berkala selama 90 hari mempunyai tekanan darah rendah, kadar gula darah dan daya tahan insulin. Selain itu, mereka juga dilaporkan memiliki tingkat depresi yang lebih rendah, tidur lebih nyenyak, memiliki lebih banyak tenaga, ketangkasan tubuh yang lebih baik, dan juga kemampuan untuk mengatasi tekanan dengan lebih mudah.

Pilates

Pilates direka untuk menguatkan otot teras badan, menguatkan tulang belakang, melatih fleksibiliti dan keseimbangan, dan memperbaiki postur tubuh. Jenis latihan ini melibatkan kardio sangat sedikit, dan jenis lain sama sekali tidak melibatkan kardio. Pilates memberi tumpuan kepada pergerakan yang melatih kekuatan otot perut dan belakang yang digabungkan dengan teknik pernafasan yoga.

Golf

Golf adalah sukan berkumpulan yang mempunyai pelbagai faedah kesihatan. Orang yang melakukan sukan ini dapat membakar minimum 500 kalori setelah menyelesaikan 18 lubang . Di samping itu, orang yang melakukan sukan golf ini mesti dapat menempuh jarak sekurang-kurangnya 6 hingga 12 kilometer untuk satu pusingan.

Dipetik dari bbc.com, penyelidik dari University of Edinburgh mendakwa bahawa bermain golf dapat meningkatkan jangka hayat, meningkatkan keseimbangan dan daya tahan otot pada orang tua, meningkatkan kesihatan kardiovaskular, pernafasan dan metabolik. Para penyelidik juga mendapati bahawa golf dapat membantu pesakit dengan penyakit kronik, termasuk penyakit jantung, diabetes jenis 2, barah usus besar dan payudara dan strok, dan membantu mengurangkan risiko kegelisahan, kemurungan dan demensia.

Hah, mengenai sukan mana yang menjadi pilihan Gang Sihat? Apa pun pilihan anda, lakukan secara teratur agar faedah bersenam diperoleh dengan optimum. (TI / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found