Masalah Kesihatan Dilihat dari Ketiak - GueSehat.com

Adakah anda tahu, geng, ketika anda mempunyai masalah kesihatan, sebenarnya terdapat banyak isyarat bahawa tubuh anda menunjukkan kepada anda! Sebenarnya, bahagian badan yang sering ditutup dan jarang disentuh, seperti ketiak, juga dapat menunjukkan isyarat ini.

Nah, apakah isyarat dari ketiak yang menunjukkan masalah kesihatan dalam badan? Ayuh, cari di bawah!

Baca juga: Mengatasi Jerawat di Ketiak Tanpa Ubat

1. Bau

Bau masam di kawasan ketiak sebenarnya normal dan semula jadi. Bau masam berasal dari bakteria yang tumbuh di kawasan ketiak, terutama ketika berpeluh. Tetapi bau busuk di kawasan ketiak akan hilang dengan mudah ketika anda mandi dan menggunakan deodoran. Namun, jika baunya sangat kuat dan sukar untuk disingkirkan, maka ada baiknya anda mula curiga, geng. Kerana, ini boleh menjadi petanda jika anda mempunyai masalah kesihatan.

Bau yang tidak menyenangkan dari kawasan ketiak yang degil dan sukar untuk disingkirkan, walaupun selepas anda mandi atau menggunakan deodoran, boleh menjadi isyarat gangguan hormon dan disfungsi tiroid. Sekiranya baunya seperti "buah busuk" atau "cat kuku", maka itu boleh menjadi tanda ketoasidosis, gejala diabetes.

2. Gatal-gatal

Gatal di kawasan ketiak setelah bercukur juga normal kerana ini adalah tanda pertumbuhan rambut baru. Namun, jika gatal tidak hilang untuk waktu yang lama, maka itu boleh menjadi isyarat masalah pada badan anda.

Kerengsaan yang teruk boleh disebabkan oleh reaksi kulit terhadap pisau cukur, bahan pakaian, atau bahan tertentu dalam krim dan deodoran. Tompok-tompok merah dan sel-sel kulit mati biasanya muncul bersama dengan gatal-gatal yang timbul. Sekiranya ini berlaku, ada kemungkinan kulit anda diserang jamur yang memerlukan rawatan khas dari doktor.

3. Ruam

Keadaan ketiak yang selalu hangat dan lembap menjadikannya sempurna untuk mencetuskan jangkitan kulat. Namun, tidak mungkin anda akan mengetahui punca jangkitan sekiranya anda tidak berjumpa doktor. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda merasa gatal, kemerahan, dan ruam di kawasan ketiak.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Kulit Ini Kedengarannya Ringan, tetapi Boleh Mempunyai Kesan Yang Serius!

4. Sakit

Kesakitan yang muncul di ketiak sebenarnya tidak perlu membawa anda berjumpa doktor. Sebabnya, kesakitan ini boleh timbul kerana aktiviti fizikal yang berat atau kebiasaan membawa barang berat. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, rasa sakit akan sementara dan akan segera hilang.

Sebaliknya, jika rasa sakit yang anda rasakan berterusan, misalnya beberapa hari atau beberapa minggu, segera berjumpa doktor. Walaupun jarang berlaku, kesakitan ini boleh menjadi tanda pertumbuhan sel tumor di kelenjar getah bening.

5. lebam

Kelenjar getah bening yang terletak di ketiak sebenarnya tidak dapat dilihat sepenuhnya. Namun, jika anda mendapati ketiak anda kental dan sedikit bengkak, maka ini menunjukkan bahawa kelenjar getah bening sedang berusaha melawan jangkitan. Biasanya, kelenjar getah bening di kawasan ketiak akan kembali ke ukuran normal setelah jangkitan diselesaikan.

Walau bagaimanapun, anda mungkin harus mula berjaga-jaga dan berjumpa doktor sekiranya benjolan tidak turun dalam jangka masa yang lama. Ini boleh menjadi tanda yang cukup berbahaya, dan boleh menjadi gejala barah kelenjar getah bening.

Baca juga: Berhati-hati dengan Limfoma Bermula dengan Benjolan Tidak Biasa!

6. Berpeluh berlebihan

Berpeluh berlebihan semasa melakukan aktiviti fizikal yang kuat adalah perkara biasa, tetapi menjadi tidak wajar jika anda mengalaminya ketika duduk atau tidur. Berpeluh berlebihan atau hiperhidrosis mungkin menunjukkan gangguan hormon ketika menopaus bermula. Selain itu, berpeluh berlebihan juga boleh menjadi tanda diabetes atau gout.

Wow, ternyata walaupun jarang dilihat, ketiak juga dapat menunjukkan isyarat kepada badan jika ada gangguan, anda tahu, geng. Jadi, mulai sekarang, cuba lebih peka terhadap keadaan badan anda, okey? Sekiranya anda mengetahui tanda-tanda keadaan ketiak yang lain yang boleh menunjukkan masalah kesihatan, mari cuba kongsi dengan GueSehat dengan menulis artikel! (TAS / AY)

Tabiat Yang Merosakkan Kulit -GueSehat.com

Sumber:

"6 Isyarat Ketiak Yang Boleh Menunjukkan Masalah Kesihatan" - Brightside


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found