Makna Bahasa Tubuh Bayi - GueSehat.com

Semasa meluangkan masa dengan anak kecil anda, pasti anda mesti memperhatikan setiap pergerakan yang dilakukan olehnya? Gerak isyarat ini adalah cara dia berkomunikasi dengan Ibu atau Ayah, anda tahu. Adakah anda tahu maksud bahasa badan bayi? Ayuh, fahami maksud bahasa tubuh anak kecil anda, Ibu!

1. Menendang Kaki

Ibu pasti memerhatikan pergerakan yang dilakukan oleh anak kecil anda, bukan? Nah, ketika dia mula menendang, itu menunjukkan bahawa dia gembira dan selesa. Gerakan menendang yang dilakukan oleh anak kecil anda adalah cara untuk menyatakan kebahagiaan. Sebilangan besar bayi menendang ketika hendak dimandikan atau ketika Ibu mengajak mereka bermain.

2. Melengkung Punggungnya

Apabila si kecil melengkapkan punggungnya, ini boleh berarti dia merasa sakit atau gelisah. Sebilangan besar bayi melengkung punggung ketika mereka merasa pedih ulu hati atau sakit perut. Selain itu, jika si kecil tiba-tiba melengkung punggungnya ketika menyusu, itu boleh menjadi tanda refluks. Oleh itu, anda harus mengelakkan tekanan. Sekiranya si kecil menangis atau muntah, buat dia selesa.

3. Memukul Kepala

Si kecil yang menundukkan kepalanya di tilam atau lantai ingin menyatakan bahawa dia merasakan kesakitan yang tidak tertahankan. Memukul kepalanya berulang kali adalah cara memenangkan dirinya sendiri. Sekiranya dia melakukannya berkali-kali dalam masa yang lama, segera berjumpa doktor.

4. Memegang Telinga

Si kecil yang memegang telinganya ingin menunjukkan bahawa dia gembira. Ketika dia mengetuk atau menggosok telinganya, itu juga berarti dia sedang tumbuh gigi. Tetapi jika si kecil menarik telinganya sambil menangis, itu mungkin tanda dia merasakan ada masalah dengan telinganya, seperti jangkitan. Segera berjumpa doktor sekiranya dia menunjukkan pergerakan lain yang tidak biasa.

5. Mengepalkan Tangan

Mengepalkan kepalan tangan anda boleh menjadi tanda bahawa anak anda lapar atau merasa tertekan. Apabila lapar, bayi menjadi tegang dan mengepalkan penumbuknya sebagai bentuk komunikasi. Sekiranya ada, segera menyusukan anak anda. Tetapi jika dia sering mengepalkan penumbuknya sehingga berusia 3 bulan atau lebih, segera berjumpa doktor.

6. Menarik Lutut

Bayi yang menarik lutut ke arah dadanya menunjukkan bahawa dia mempunyai masalah pencernaan. Dia merasakan pergerakan usus yang tidak selesa, gas di dalam perut, atau kesukaran untuk membuang air besar. Untuk mengelakkan si kecil anda mengalami perkara ini, anda harus mengelakkan makanan yang dapat menghasilkan gas semasa proses menyusukan anak anda.

7. Kejutan Tangan

Pergerakan tangan seperti menarik atau menyentak menunjukkan bahawa dia terkejut atau merasa lebih berwaspada. Ini biasanya berlaku apabila si kecil anda mendengar bunyi kuat secara tiba-tiba dalam keadaan tenang atau suasana. Anak kecil anda juga menjadikan pergerakan ini sebagai tanda kewaspadaan dan refleks terhadap sesuatu yang tidak dijangka.

Nampaknya, pergerakan atau bahasa badan yang ditunjukkan oleh si kecil mempunyai makna tersendiri, ya. Namun, perlu diingat, jika si kecil menunjukkan pergerakan yang tidak biasa, segera berjumpa dengan doktor terdekat, Mums. Sekiranya anda ingin mengemukakan soalan atau meminta nasihat dengan ibu lain tentang anak kecil anda, anda boleh memanfaatkan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil. Ayuh, cuba ciri Mums sekarang! (TI / AS)

Sumber:

Kochrekar, Manjiri. 2018. 7 Petua Menarik untuk Memahami Bahasa Tubuh Bayi Anda . Persimpangan Ibu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found