Emosi semasa Kehamilan | Saya sihat

Semasa anda hamil, emosi anda akan turun naik dalam masa yang singkat. Apa yang menyebabkannya? Ini mungkin kerana anda mengalami masalah luaran atau kewangan. Sebaliknya, badan, hormon, dan jiwa anda juga mengalami perubahan besar. Oleh itu, perubahan emosi pada wanita hamil pada amnya agak melampau. Oleh itu, untuk membantu anda menghadapinya, baca lebih lanjut mengenai emosi semasa mengandung!

Baca juga: Mendekati HPL Tiada Tanda Bayi Akan Lahir? Inilah Alternatif Induksi Semula Jadi untuk Ibu

Hormon dan Emosi semasa Kehamilan

Semasa kehamilan, plasenta yang sedang berkembang akan mula menghasilkan hormon yang penting untuk perkembangan janin. Gonadotropin korionik manusia (hCG) berfungsi untuk melindungi embrio. Sementara progesteron dan estrogen membantu tubuh menangani kehamilan.

Walaupun penting untuk janin, perubahan hormon boleh menjadi sukar bagi anda. Contohnya, ini boleh menyebabkan sakit pagi. Oleh kerana hormon estrogen yang melambung tinggi, ibu akan mengalami perubahan mood yang melampau.

Baca juga: Kolesterol tinggi, wanita hamil mengurangkan pengambilan hati ayam dan gizzard, ya?

Emosi Kehamilan Biasa dan Cara Mengatasinya

Berikut adalah beberapa emosi yang paling biasa dialami oleh wanita semasa mengandung dan bagaimana menanganinya:

Sangat gembira

Estrogen boleh menyebabkan sensasi kebahagiaan. Ini juga dapat menambahkan perasaan bahagia kerana mengandung dan tidak sabar untuk kelahiran si kecil.

Mudah Sedih dan Marah

Hormon mempunyai peranan penting dalam masalah emosi semasa kehamilan. Gejala biasa termasuk kerengsaan, kesedihan, dan kebimbangan. Bagaimana cara menanganinya, pertama sekali, jelaskan kepada pasangan anda bahawa anda mengalami perubahan emosi yang melampau, seperti merasa sangat sedih, cemas, atau gembira. Ini dapat membantu pasangan anda memahami bagaimana perasaan anda. Dengan cara ini, masalah rumah tangga dapat dielakkan.

Kedua, lakukan senaman secara teratur dan amalkan diet yang sihat. Kedua-duanya dapat membantu mengatasi perasaan negatif dan meningkatkan perasaan positif. Menurut penyelidikan, pengambilan asid lemak omega-3 dapat membantu mencegah perubahan mood yang melampau.

Penat dan Tidak Bersemangat

HCG hormon boleh menyebabkan anda merasa letih dengan mudah. Hormon ini juga yang menyebabkan sakit pagi pada wanita hamil. Emosi ini boleh menyebabkan anda tidak bermotivasi.

Di samping itu, perubahan keutamaan yang berlaku semasa mengandung tentunya akan membuat anda merasa letih. Sebagai contoh, mungkin sebelum anda hamil, anda memberi tumpuan kepada pekerjaan. Sekarang, semua yang anda fikirkan adalah nama untuk anak kecil anda.

KSekiranya anda seorang pekerja pejabat, cubalah berdisiplin memikirkan pekerjaan di tempat kerja dan memikirkan anak anda di luar waktu kerja. Anda juga boleh menuliskan pemikiran dan perkara yang ingin anda lakukan untuk menjadikannya lebih teratur.

Perkara lain yang lebih penting adalah terus bergerak walaupun anda merasa letih. Untuk meningkatkan tenaga dan mood positif, cubalah bersenam secara teratur. Sebagai cadangan, ibu boleh berenang.

Sekiranya anda merasa keletihan yang berterusan, berjumpa doktor. Mungkin doktor anda akan melakukan ujian untuk mengetahui sama ada anda menghidap anemia atau hipotiroidisme. (AS)

Baca juga: 5 Bahaya Keletihan Semasa Kehamilan, Boleh Pingsan Hingga Kematian Janin

Rujukan

ibu bapa.com. Kenaikan Emosi Kehamilan. Mac 2014.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found