Cara yang betul untuk menggunakan ubat mata - guesehat.com

Baru-baru ini, saya menghidap penyakit mata yang disebut konatoktivitis kerato. Dalam keadaan ini, gejala yang saya alami adalah pelepasan kuning kehijauan, mata berair, dan penglihatan kabur.

Setelah saya berjumpa dengan pakar oftalmologi dan didiagnosis dengan konjungtivitis kerato, saya menerima terapi antibiotik dalam bentuk titisan mata. Dengan penggunaan ubat secara berkala, syukurlah dalam beberapa hari gejala saya reda, hingga akhirnya pulih dengan baik.

Adakah Geng Sehat mengalami sakit di kawasan mata dan memerlukan terapi ubat mata? Sekiranya demikian, saya rasa Geng Sehat akan bersetuju bahawa penggunaan ubat mata memerlukan trik khas, sehingga ubat itu dapat masuk dengan baik.

Sebabnya, tidak jarang ubat itu sukar memasuki mata. Manusia mempunyai refleks berkedip ketika benda asing, seperti hujung bekas ubat mata, berada di dekat mata. Sebenarnya, penyembuhan penyakit mata bergantung pada bagaimana ubat dapat mencapai sasaran tindakannya. Oleh itu, agar ubat dapat berfungsi dengan optimum untuk menyembuhkan penyakit ini, mari kita lihat bagaimana menggunakan ubat mata yang baik dan tepat!

Penggunaan bergantung pada bentuk dos

Terdapat dua jenis persediaan ubat untuk mata, iaitu dalam bentuk titisan dan salap. Ubat mata dalam bentuk titisan memberi kelebihan untuk lebih selesa digunakan. Walau bagaimanapun, ubat jenis ini tidak dapat bertahan lama, kerana mudah dihanyutkan oleh air mata.

Sebaliknya, ubat mata dalam bentuk salap dengan tekstur yang lebih padat membolehkan ubat ini bertahan lama di mata. Jadi, hubungan antara ubat dengan mata juga boleh berlaku lebih lama. Namun, kekurangannya adalah bahawa bahan pembawa yang digunakan kadang-kadang menjadikan kelopak mata atas dan bawah melekat dan menyukarkannya untuk dibuka.

Basuh tangan sebelum dan selepas digunakan

Adakah anda tahu bahawa semua ubat untuk digunakan di kawasan mata steril? Ya, kerana bersentuhan langsung dengan mukosa badan, semua persediaan ubat untuk mata mesti dibuat steril.

Steril bermaksud bahawa terdapat had bilangan dan saiz zarah, serta mikroba, sehingga tidak berbahaya bagi organ mata. Untuk mengekalkan kemandulan ubat mata, anda mesti mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan ubat mata!

Jauhkan hujung bekas agar tidak menyentuh mata anda

Masih kerana sifat ubat mata yang steril, cubalah untuk tidak menyentuh titisan mata atau salap mata. Dikhuatiri sekiranya hujung bungkusan ubat berinteraksi dengan objek lain, mungkin terdapat pencemaran yang mempengaruhi kemandulan ubat.

Buat 'poket' untuk meletakkan ubat mata

Sebilangan besar pesakit yang saya temui meletakkan titisan mata ke pusat bola mata mereka. Ini tidak dilakukan dengan betul. Kerana jika dijatuhkan pada bola mata yang sebenarnya berbentuk cembung, cairan ubat akan segera mengalir keluar tanpa sempat mengalami penyerapan.

Cara yang tepat untuk menggunakan titisan mata, baik dalam bentuk tetes mata atau salap mata, adalah dengan membuat 'kantung' pada kelopak mata bawah. Caranya, Gang Sihat meletakkan kepala sedikit ke atas, menarik kelopak mata bawah sedikit, kemudian menjatuhkan atau menggunakan ubat mata yang ingin anda gunakan di 'beg'. Selepas itu, tutup mata anda selama beberapa saat sehingga ubat tidak keluar. Ini membantu ubat tahan lebih lama dan lebih lama memerhatikan mata.

Jeda antara satu ubat dan yang lain

Tidak jarang doktor menetapkan dua hingga tiga ubat mata yang berbeza. Sekiranya Geng Sihat mendapat terapi seperti itu, jangan lupa untuk berhenti menggunakan ubat pertama hingga ubat seterusnya. Jeda yang diperlukan adalah sekitar 5-10 minit. Ini dilakukan supaya ubat pertama dapat diserap sebelum ubat kedua digunakan.

Sekiranya anda mesti menggunakan titisan mata atau salap mata pada masa yang sama, pertama-tama gunakan ubat dalam bentuk titisan. Beberapa saat kemudian, kemudian gunakan ubat tersebut dalam bentuk salap mata. Kerana jika salap mata digunakan terlebih dahulu, dikhuatiri salap akan menyekat kemasukan ubat dalam bentuk titisan.

Simpan ubat mengikut peraturan

Sebilangan titisan mata diperlukan oleh pengeluar untuk disimpan pada suhu 2 ° C hingga 4 ° C, alias di dalam peti sejuk. Contohnya, titisan mata yang mengandungi antibiotik chloramphenicol dan titisan mata yang mengandungi latanoprost digunakan dalam rawatan glaukoma.

Pastikan anda menyimpan ubat-ubatan ini dengan betul mengikut arahan penyimpanan, supaya ia dalam keadaan baik untuk digunakan. Tidakkah anda mahukan ubat menurun dalam kualiti atau menjadi tidak steril, hanya kerana penyimpanan yang tidak betul?

Buangkan ubat-ubatan yang telah tamat atau telah luput

Setiap ubat mata mesti mempunyai tarikh luput yang tertera di pakej ubat. Pastikan ubat yang anda gunakan tidak melebihi tarikh luput, OK! Selain tarikh luput, ubat mata juga memiliki jangka hayat tertentu, iaitu waktu ubat tersebut dapat digunakan setelah pertama kali dibuka.

Sebilangan ubat mata, tetes dan salap, hanya bertahan sebulan dari tarikh pertama kali dibuka. Titisan mata juga banyak terdapat dalam bentuk minidose. Apabila satu minidose dibuka, ia hanya boleh digunakan selama 3 hari, betul, geng! Sekiranya sudah melebihi masa itu, ubat tersebut tidak boleh digunakan lagi, kerana kemandulan dan kestabilan telah menurun.

Itulah beberapa perkara yang mesti anda perhatikan ketika menggunakan ubat mata, baik dalam bentuk cecair dan salap. Ingat, ubat mata dibuat steril sehingga tidak ada zarah atau mikrob berbahaya yang memasuki mata. Oleh itu, kemandulannya harus dijaga dengan mencuci tangan sebelum dan sesudah digunakan, penyimpanan yang betul, dan penggunaannya mengikut jangka masa penggunaan. Salam sihat!