Latihan semasa Menstruasi | Saya sihat

Tidak dapat dinafikan, semasa haid terdapat banyak keluhan yang dialami oleh wanita, sehingga mereka malas untuk melakukan aktiviti, apalagi bersenam. Namun, melakukan senaman semasa haid, asalkan dilakukan dengan cara yang betul dan tidak berlebihan, sebenarnya memberi manfaat untuk tubuh. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai faedah dan cara bersenam yang betul semasa haid.

Manfaat Senaman Semasa Menstruasi

Manfaat fizikal dan mental untuk bersenam tidak hilang begitu sahaja kerana anda sedang haid. Sebenarnya, mengikuti rutin senaman sebenarnya dapat membantu meringankan beberapa keluhan yang sering berlaku semasa haid.

Menurut Dr. Christopher Holligsworth, haid adalah saat yang sangat kompleks dari perspektif hormon. Progesteron dan estrogen, hormon ini berada pada tahap terendah semasa fasa haid. Keadaan ini menjadikan wanita berasa letih dan kurang bertenaga.

Namun, menghindari senaman juga tidak bermaksud dapat menjimatkan tenaga atau membuat anda merasa lebih baik. Daripada tidak bersenam dalam tempoh anda, cuba gunakan masa ini untuk tetap aktif secara fizikal. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah 5 faedah bersenam semasa haid.

1. Melegakan simptom PMS

Sekiranya anda mengalami keletihan dan perubahan mood pada hari-hari sebelum atau dalam tempoh anda, senaman aerobik secara berkala dapat mengurangkan gejala ini.

2. Meningkatkan endorfin

Senaman dapat membantu meningkatkan endorfin secara semula jadi. Endorfin yang tinggi dapat meningkatkan mood anda dan membuat anda berasa lebih baik. Brandon Marcello, PhD., Percaya bahawa salah satu faedah utama bersenam semasa dalam tempoh anda adalah pembebasan endorfin. Endorfin adalah ubat penahan sakit semula jadi. Oleh itu, semasa anda bersenam semasa haid, hormon ini akan dilepaskan dan membuat anda berasa lebih selesa.

3. Rasa lebih bertenaga

Satu kajian mendapati bahawa 2 minggu pertama kitaran haid membolehkan anda mengalami peningkatan tenaga dan kekuatan kerana tahap hormon wanita yang rendah. Jadi, tidak ada salahnya untuk berusaha untuk tetap aktif seperti biasa, termasuk bersenam.

4. Meningkatkan mood

Pelatih dan pengasas Birthfit, Dr. Lindsey Mathews, mengatakan bahawa bersenam dapat membantu melegakan kekejangan, sakit kepala, atau sakit belakang yang biasanya muncul semasa haid.

5. Mengurangkan kesakitan yang berlaku semasa haid

Kesakitan yang berlaku semasa haid atau juga disebut senggugut memang tidak selesa. Tetapi berita baiknya, senaman seperti berjalan santai dapat membantu mengurangkan keluhan ini. Satu kajian dalam Jurnal Pendidikan dan Promosi Kesihatan mendapati bahawa wanita yang melakukan senaman 3 hari seminggu, selama sekurang-kurangnya 30 minit dalam jangka masa 8 minggu, mengalami kesakitan haid yang kurang daripada mereka yang tidak bersenam.

Apakah Latihan Terbaik Yang Perlu Dilakukan Semasa Menstruasi?

Beberapa hari pertama haid mungkin merupakan fasa yang paling tidak selesa. Ini tentu sekali kerana semasa permulaan haid, terdapat banyak darah yang dikeluarkan. Walau bagaimanapun, anda masih boleh melakukan senaman ringan yang menumpukan pada pergerakan santai. Nah, berikut adalah beberapa idea sukan yang sesuai untuk dilakukan semasa haid.

1. Berjalan santai atau melakukan kardio ringan

Lakukan senaman kardiovaskular atau aerobik pada intensiti yang lebih rendah daripada biasa atau mengurangkan pengulangan. Selain itu, anda juga boleh berjalan-jalan santai.

Satu kajian mengatakan bahawa paru-paru berfungsi lebih baik semasa haid. Oleh itu, pertimbangkan untuk melakukan aktiviti fizikal ini dalam tempoh anda.

2. Yoga dan Pilates

Dua hingga tiga hari sebelum haid anda adalah masa yang tepat untuk melakukan aktiviti seperti yoga, yang dapat menenangkan badan. Yoga dan Pilates juga dapat membantu mengurangkan gejala seperti kekejangan, nyeri payudara, dan sakit otot.

Namun, terus lakukan dengan intensiti ringan hingga sederhana sesuai dengan kemampuan badan anda, ya.

Nah, siapa bilang anda tidak boleh bersenam dalam tempoh anda? Sebaliknya, anda harus terus melakukan aktiviti fizikal dan senaman ringan. Sebabnya, ini sebenarnya dapat membantu melegakan sejumlah aduan yang sering timbul semasa haid, geng! (AS)

Baca juga: Perubahan mood semasa haid Apa yang menyebabkannya?

Rujukan

Garis Kesihatan. "Bolehkah Anda Bersenam pada Tempoh Anda?".