Merendam kaki di dalam air suam - Saya Sihat

Masalah kaki adalah perkara biasa pada orang yang menghidap diabetes. Tidak jarang, penderita diabetes harus kehilangan jari kaki, telapak kaki, dan juga kaki kerana amputasi diabetes. Salah satu pencetus luka kaki diabetes adalah kerana merendam di dalam air suam terlalu lama. Bolehkah orang yang menghidap diabetes benar-benar merendam kaki mereka di dalam air suam?

Diabetes Merosakkan Saraf

Lama kelamaan, diabetes yang tidak terkawal dapat menyebabkan kerosakan saraf, juga dikenal sebagai neuropati diabetes. Gejala awal adalah kesemutan, kebas atau kesakitan, terutama bermula dari hujung anggota badan. Kerosakan saraf pada kaki menyebabkan penghidap diabetes menjadi tidak sensitif lagi sekiranya mereka mengalami kecederaan pada kaki mereka.

Selain itu, neuropati diabetes juga membuat penghidap diabetes kehilangan sensasi panas atau sejuk di kaki. Ini adalah sebab orang yang menghidap diabetes harus berhati-hati ketika merendam kaki mereka di dalam air suam. Terutama jika tidak ditemani.

Air yang terlalu panas, dapat dirasakan hangat oleh penderita diabetes. Akibatnya, hasil merendam kaki adalah lepuh kaki, dan menjadi permulaan jangkitan luka yang lebih serius.

Ulser kaki diabetes boleh menjadi masalah serius kerana kerosakan pada saluran darah. Jumlah aliran darah di kaki dikurangkan sehingga proses penyembuhan jangkitan memakan masa lebih lama. Kadang kala, jangkitan pada luka menjadi lebih teruk dan tidak sembuh, menjadi gangren.

Ulser gangren dan kaki yang tidak membaik dengan rawatan hanya dapat diatasi dengan amputasi jari kaki, kaki, atau seluruh kaki.

Baca juga: Terapi Endovaskular, Rawatan Luka Diabetes Tanpa Amputasi

Peraturan Merendam Kaki dengan Air Hangat

Orang yang menderita diabetes untuk masa yang lama sudah semestinya tahu bagaimana menjaga kaki untuk menjaga kesihatan mereka. Terdapat beberapa cara untuk menjaga kesihatan kaki. Contohnya, rajin memantau keadaan kaki, selalu menggunakan kasut yang selesa, dan berhati-hati ketika memotong kuku dan merawat kapalan.

Penting juga untuk mencuci kaki setiap hari. Sebenarnya, penghidap diabetes hanya membersihkan kaki mereka dengan air yang mengalir dan sabun ringan. Merendam kaki tidak digalakkan kerana akan menjadikan kulit kaki kering.

Sebenarnya, ramai penghidap diabetes merendam kaki mereka di dalam air suam. Harapannya, melegakan kaki dari kesakitan dan keletihan, dan menjadikan kotoran dan sisa-sisa kulit mati mudah dibersihkan setelah mandi.

Merendam kaki bagi penghidap diabetes tidak menjadi masalah jika dilakukan sekali-sekala. Tetapi ingat bahawa pastikan untuk merendam kaki anda dengan air yang hangat dan tidak panas! Diabestfriend boleh meminta ahli keluarga lain untuk memeriksa suhu air.

Cara lain untuk memeriksa suhu air adalah dengan menggunakan siku anda. Sekiranya perlu, gunakan termometer untuk memastikan suhu air maksimum 30-35 darjah Celsius. Merendam kaki di dalam air panas bagi orang yang menghidap neuropati diabetes harus dielakkan, kerana tidak sensitif terhadap suhu. Nanti ia akan menjadikan kulit pada kaki melepuh

Setelah mencuci atau merendam kaki, jangan lupa mengeringkan kaki, dan taburkannya dengan serbuk talcum atau tepung jagung di antara jari kaki anda. Kulit di antara jari kaki cenderung lembap. Serbuk akan menjadikan kulit kering untuk membantu mencegah jangkitan.

Baca juga: Mencegah Neuropati, Kerosakan Saraf pada pesakit diabetes

Rujukan:

Niddk.nih.gov. Mencegah masalah kaki

Medicinenet.com. Rawatan dan Komplikasi Masalah Kencing Manis dan Kaki