Ubat-ubatan yang Selamat Dimakan oleh Ibu Menyusu - Guesehat

Tidak semua ibu yang baru melahirkan sihat dan dikurniakan penyusuan yang lancar. Banyak ibu yang menyusu mempunyai penyakit tertentu, jadi mereka diharuskan minum ubat. Sekiranya anda salah satu daripadanya, anda mesti mempunyai masalah yang sama, iaitu sama ada ubat yang anda ambil memberi kesan kepada susu ibu. Untuk menjawab permasalahan anda, berikut adalah penjelasan mengenai ubat-ubatan yang selamat diambil oleh ibu menyusu, diringkaskan di Mayo Clinic.

Baca juga: Ingin Berjaya Menyusu? Ikuti 10 Garis Panduan WHO Ini!

Adakah semua ubat masuk ke dalam susu ibu?

Hampir semua ubat yang anda ambil akan masuk ke dalam susu ibu melalui aliran darah anda, tetapi hanya pada tahap tertentu. Oleh itu, kebanyakan ubat masuk ke dalam susu ibu dalam kadar rendah, sehingga tidak menimbulkan risiko kepada bayi. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian untuk beberapa ubat yang boleh dicampurkan lebih pekat dalam susu ibu. Untuk mengetahui jenis ubat yang selamat, anda masih perlu berjumpa doktor setiap kali anda mengambil ubat.

Kesan pada bayi berbeza-beza

Tidak semua bayi akan mempunyai reaksi yang sama terhadap susu ibu yang terkena dadah. Contohnya, pada bayi pramatang, bayi baru lahir, dan bayi yang fungsi ginjalnya tidak sempurna, memberi susu ibu yang terdedah kepada ubat-ubatan dari ibu akan berbahaya. Namun, bagi bayi berusia 6 bulan atau lebih dengan keadaan sihat, secara amnya risiko kesihatannya kecil kerana sudah dapat mencerna ubat dengan berkesan. Ibu yang telah menyusui selama lebih dari satu tahun secara amnya mengalami penurunan pengeluaran susu, sehingga mereka tidak terlalu dipengaruhi oleh ubat-ubatan.

Sekiranya saya berhenti menyusu semasa mengambil ubat?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kebanyakan ubat selamat diambil semasa menyusu. Selain itu, ubat-ubatan, terutama untuk penyakit kronik Ibu, juga mustahil dihentikan kerana kesannya boleh membawa maut. Tetapi masih ada beberapa ubat yang tidak selamat diambil semasa menyusu. Sekiranya ubat yang biasa anda ambil berbahaya bagi bayi anda, doktor biasanya akan memberikan alternatif yang lebih selamat. Dalam beberapa kes, doktor mengesyorkan menghentikan penyusuan susu ibu secara sementara atau selamanya, bergantung kepada kepentingan ubat dan jangka masa pengambilannya.

Baca juga: Penyusuan susu ibu terbukti dapat Mencegah Alahan pada Bayi

Berikut adalah beberapa ubat yang selamat diambil oleh ibu yang menyusu

Berikut adalah beberapa maklumat mengenai ubat-ubatan yang selamat diambil oleh ibu yang menyusu. Tetapi ingat, anda masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang ubat:

Pelega kesakitan

 • Acetaminophen
 • Ibuprofen
 • Naproxen (penggunaan jangka pendek)

Ubat Antimikrob

 • Fluconazole
 • Miconazole (digunakan dalam jumlah kecil)
 • Clotrimazole (digunakan dalam jumlah kecil)
 • Penisilin
 • Cephalosporins

Antihistamin

 • Loratadine
 • Fexofenadine

Dekongestan

 • Ubat yang mengandungi pseudophedrine (gunakan dengan berhati-hati kerana dapat mengurangkan bekalan susu ibu)

Pil perancang keluarga

 • Kontraseptif progestin

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa pil kawalan kelahiran gabungan (kontraseptif oral yang mengandungi estrogen dan progestin) tidak mempengaruhi pengeluaran susu ibu. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih mendalam perlu dilakukan. Untuk mengelakkan gangguan pengeluaran susu, para pakar tidak mengesyorkan penggunaan pil kawalan kelahiran kombinasi semasa menyusui. Di samping itu, pil kawalan kelahiran kombinasi meningkatkan risiko pembekuan darah pada ibu baru. Jadi sekurang-kurangnya, tunggu sehingga 6 minggu selepas melahirkan sebelum mengambil ubat ini.

Dadah gastrousus

 • Famotidine
 • Cimetidine

Antidepresan

 • Paroxetine
 • Sertraline
 • Fluvoxamine

Perubatan Sembelit

 • Sodium natrium
Baca juga: Ibu, Ini adalah Cara Yang Betul untuk Menyimpan dan Menyediakan Susu Payudara Yang Dinyatakan!

Sekiranya anda ingin minum ubat semasa menyusu, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Elakkan mengambil ubat yang tidak terlalu penting, seperti ubat-ubatan herba dan dos vitamin yang tinggi. Selain itu, tanyakan kepada doktor anda mengenai masa pengambilan ubat tersebut. Contohnya, pengambilan ubat secara langsung selepas menyusu dapat meminimumkan pendedahan campuran ubat dalam susu ibu untuk bayi.

Semasa mengambil ubat, anda juga harus waspada jika terdapat tanda atau gejala yang tidak biasa pada bayi anda, seperti gangguan dalam rutin tidur anda, tompok-tompok pada kulit anda, atau bayi anda banyak menangis. Sekiranya terdapat perubahan tingkah laku bayi, segera berjumpa doktor. (UH / AY)