Cara Menghilangkan Trauma yang Lalu

Adakah anda pernah mengalami pengalaman buruk di masa lalu yang masih mengganggu anda dan sering mengganggu fikiran anda? Mempunyai pengalaman traumatik tidak menyenangkan dan boleh memberi tekanan emosi dan psikologi kepada orang yang mengalaminya.

Bencana alam, kemalangan, dan perlakuan yang tidak adil antara satu sama lain membuat banyak orang mengalami kejadian trauma setiap hari. Walaupun tidak mudah, trauma dapat disembuhkan. Lebih baik dengan bantuan psikiatri profesional atau psikologi.

Kerana jika tidak diperiksa, trauma masa lalu dapat mencetuskan keadaan yang disebut gangguan tekanan selepas trauma (PTSD). Jadi, bagaimana anda menghilangkan trauma masa lalu?

Baca juga: Kenali Gejala PTSD atau Tekanan Traumatik yang teruk!

Cara Menghilangkan Trauma yang Lalu

Nah, bagi anda yang merasa terperangkap dan ingin melepaskan diri dari pemikiran yang trauma ini, berikut adalah beberapa petua untuk anda sekurang-kurangnya merasa lebih tenang:

1. Menyedari trauma yang anda alami

Seperti ungkapan "jangan lari dari masalah", petua pertama ini mematuhi mesej inti yang sama. Daripada selalu berusaha menghindari tempat-tempat yang mengingatkan anda tentang masa lalu, cubalah datang dan bersantai di sana.

Tidak perlu memaksanya, tetapi jika anda berjaya melakukannya beberapa kali, anda akan mula menerima perkara yang berlaku pada masa lalu dengan rahmat dan merasa lebih selesa.

2. Berfikir Positif

Setiap kali anda berfikir bahawa sesuatu yang buruk akan berlaku, cuba ingatkan diri anda bahawa itu adalah idea buruk yang sebenarnya tidak akan berlaku. Kita mesti tahu bahawa sesuatu yang berlaku pada masa lalu tidak akan berulang lagi pada masa akan datang.

Mungkin ada baiknya jika kita terus menjangka ia dapat berlaku lagi, tetapi melihat segalanya dari minda positif pasti akan menjadikan hidup anda lebih damai. Tubuh kita dapat mendengar apa yang difikirkan oleh fikiran kita!

Baca juga: Inilah Langkah-Langkah yang Anda Boleh Cuba Sentiasa Berfikir Positif

3. Berkongsi dengan rakan atau saudara terdekat

Kadang-kadang kita juga mungkin merasakan bahawa beban yang kita bawa terlalu berat dan tidak ada yang akan memahami perasaan kita. Tetapi, cubalah berkongsi perasaan anda dengan orang yang anda percayai selama ini yang menyayangi anda. Ia boleh menjadi rakan sekolah, rakan kerja, atau ibu bapa anda sendiri.

Mungkin kadang-kadang kita tidak merasakan faedahnya secara langsung, tetapi ternyata terdapat banyak kajian yang membuktikan secara psikologi bahawa berkongsi dapat membantu meringankan beban kita.

4. Melakukan psikoterapi

Sekiranya anda melakukan perkara di atas dan masih merasa tidak selesa, tidak ada salahnya untuk mencuba bantuan profesional yang sudah pakar dalam menangani perkara seperti ini.

Tidak perlu malu untuk datang dan berunding dengan pakar di sekitar anda, kerana itulah tugas mereka sebagai ahli terapi. Mereka pergi ke sekolah menengah untuk mempelajari psikologi di belakang tubuh manusia untuk menolong kita yang memerlukan pertolongan yang lebih mendalam.

Semoga 4 cara untuk menghilangkan trauma di masa lalu dapat membantu anda melepaskan penderitaan yang masih menggangu anda. Memang, pengalaman trauma tidak menyenangkan, tetapi jika ada niat anda untuk menghadapinya, pasti anda perlahan-lahan dapat keluar dari belenggu. Jaga semangat!

Baca juga: Trauma Kanak-kanak Boleh Menyebabkan Penuaan Pramatang


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found