7 Perkara Penting untuk Memelihara Payudara yang Sihat dan Cantik

Peningkatan usia menjadikan wanita akan mengalami putus haid. Periode menopaus ini biasanya akan memberi kesan terhadap perubahan bentuk tubuh wanita, salah satunya adalah perubahan bentuk payudara yang semakin kendur. Tidak sedikit wanita yang kemudian menjadi tidak selamat ketika payudaranya tidak kencang lagi. Bagi anda yang tidak mahu payudara kendur, anda harus memulakan seawal mungkin melakukan rawatan payudara. Berikut adalah petua yang boleh dilakukan untuk memastikan payudara anda cantik dan sihat pada usia tua.

Kenali hormon badan

Hormon memainkan peranan penting ketika anda memasuki usia 40 tahun kerana hormon estrogen akan meningkat dalam pengeluaran. Ini biasanya akan menyebabkan payudara anda kendur. Untuk mengatasinya, anda boleh mengawalnya dengan memakan jeruk, lemon, dan limau setiap hari. Kandungan sebatian d-limonena dalam buah sitrus dapat membuat tubuh menyingkirkan estrogen yang berlebihan.

Gaya Hidup Seimbang

Bagi anda yang sering menjalani diet untuk mengekalkan bentuk badan, ia juga mesti seimbang dengan senaman yang kerap. Anda boleh memilih senaman yang sesuai untuk payudara anda, seperti berenang dan berjoging.

Jaga Pengambilan Makanan

Apa yang anda makan akan mempengaruhi keadaan badan termasuk payudara. Buah kuning atau oren serta sayur-sayuran mentah, seperti brokoli dan kubis sangat baik untuk mencegah barah payudara. Makanan jenis ini kaya dengan sebatian kimia dindolylmethane dan mengandungi antioksidan. Selain itu anda juga boleh mengambil omega 3 seperti ikan, telur, dan alpukat.

Kurangkan Pengambilan Susu Lembu

Kandungan estrogen yang tinggi dalam produk susu lembu, terutama susu dari lembu, harus dikurangkan. Untuk menggantikan susu lembu, anda boleh mengambil susu badam atau santan.

Keperluan Kalsium yang mencukupi

Kalsium bukan sahaja boleh didapati dari susu sahaja. Ambil kacang seperti kacang buncis, kacang panjang, varian buah batu seperti pic, plum, dan ceri untuk memenuhi kalsium dalam badan. Bukan hanya itu, makanan jenis ini kaya dengan sebatian d-glutarate yang akan menghalang barah.

Memilih Ukuran Bra yang Tepat

Ramai wanita yang menggunakan coli dengan ukuran yang tidak sesuai dengan payudara. Tahukah anda bahawa menggunakan payudara yang tidak sesuai dengan payudara anda boleh menyebabkan masalah pada payudara anda, seperti mempengaruhi bentuk payudara anda, mengganggu pernafasan, kerengsaan kulit, dan boleh merosakkan otot payudara, sehingga menyebabkan sakit.

Bersenam

Semua cara yang dilakukan untuk menjaga tubuh tidak akan memberi kesan sekiranya tidak disertai dengan senaman. Sekurang-kurangnya lakukan senaman empat jam seminggu untuk mencegah sel barah. Selain itu, bersenam juga dapat mencantikkan dan menegangkan payudara anda, misalnya, seperti pergerakan tolak naik. Bukankah sukar untuk menjaga payudara agar tetap sihat dan tegang? Gaya hidup yang seimbang, seperti menjaga diet yang sihat dan senaman yang teratur adalah cara mudah untuk menjaga tubuh anda dalam keadaan baik. Cantik tentu juga mesti sihat, ya! Lebih baik mencari jalan yang lebih selamat sejak awal, daripada memilih cara segera yang boleh membahayakan tubuh anda.