Bolehkah Diabetis Makan Mangga? - Saya sihat

Mangga adalah salah satu buah kegemaran di seluruh dunia. Warna dagingnya menyerlah dan rasanya manis dan sedikit masam, menjadikan buah ini disukai oleh banyak orang. Orang yang menghidap diabetes kadang-kadang tergoda. Namun, bolehkah pesakit diabetes makan buah mangga?

Seperti yang kita ketahui, untuk mengawal kadar gula dalam darah, pesakit diabetes perlu menjaga pengambilan makanan dan minuman yang dimakan. Walaupun buahnya sihat, mangga adalah salah satu buah yang mengandungi gula semula jadi. Oleh itu, ramai yang tertanya-tanya, bolehkah pesakit diabetes makan buah mangga?

Nah, artikel di bawah menerangkan mengenai sama ada pesakit diabetes boleh makan buah mangga. Untuk Diabestfriends, lihat penjelasannya, ya!

Baca juga: Ingin Bebas Diabetes, Sertai Komuniti

Bolehkah Diabetis Makan Mangga?

Mangga adalah buah yang sangat berkhasiat. Buah ini kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan mineral penting, jadi baik untuk dimakan setiap hari, termasuk untuk orang yang ingin meningkatkan kawalan gula darah.

Satu cawan (165 gram) potongan mangga mengandungi sejumlah nutrien ini:

 • Kalori: 99
 • Protein: 1.4 gram
 • Lemak: 0.6 gram
 • Karbohidrat: 25 gram
 • Gula: 22.5 gram
 • Serat: 2.6 gram
 • Vitamin C: 67 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Tembaga: 20 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Folat: 18 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Vitamin A: 10 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Vitamin E: 10 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Potasium: 6 peratus pengambilan harian yang disyorkan

Mangga juga mengandungi beberapa mineral penting lain dalam jumlah kecil, seperti magnesium, kalsium, fosforus, zat besi, dan zink.

Mangga tidak benar-benar meningkatkan kadar gula dalam darah

Lebih daripada 90 peratus kalori dalam mangga berasal dari gula, sehingga dapat meningkatkan kadar gula darah pada penderita diabetes. Namun, buah ini juga mengandung serat dan antioksidan lain, yang keduanya berperanan menurunkan kadar gula darah pada penderita diabetes.

Serat melambatkan penyerapan gula ke saluran darah, sementara antioksidan membantu menurunkan tindak balas tekanan, yang sering dapat meningkatkan kadar gula darah. Ini memudahkan badan Diabestfriend untuk mengawal pengambilan karbohidrat yang memasuki badan dan menstabilkan kadar gula dalam darah.

Baca juga: 7 Gejala Awal Diabetes pada Wanita

Indeks Glisemik Mangga

Indeks glisemik adalah penanda aras yang digunakan untuk menilai seberapa cepat makanan menaikkan kadar gula dalam darah. Nilai indeks glisemik bermula pada skala 0 - 100. Semakin rendah nilai indeks glisemik, semakin perlahan makanan menaikkan kadar gula darah.

Makanan yang mempunyai nilai indeks glisemik di bawah 55 rendah, menjadikannya pilihan yang lebih baik untuk penghidap diabetes. Walaupun manis, ternyata mangga hanya mempunyai indeks glisemik 51. Oleh itu, buah ini semestinya selamat bagi penghidap diabetes. Oleh itu, bolehkah pesakit diabetes makan buah mangga?

Tetap Diabestfriend perlu berhati-hati, kerana setiap orang mempunyai tindak balas fisiologi yang berbeza terhadap pelbagai makanan. Oleh itu, walaupun mangga dianggap sebagai pilihan makanan karbohidrat yang sihat, penting untuk menilai dan memerhatikan bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap pengambilan buah ini, untuk benar-benar menentukan berapa banyak yang anda boleh makan.

Cara Menjadikan Mangga Lebih Mesra Diabetes

Sekiranya teman Diabest ingin memasukkan mangga dalam rutin diet mereka, ada beberapa strategi yang dapat dilakukan untuk mengurangkan risiko kenaikan kadar gula dalam darah kerana memakan buah ini.

1. Jangan berlebihan, mengawal bahagian

Cara terbaik untuk mengurangkan kesan mangga terhadap peningkatan kadar gula dalam darah adalah dengan membatasi bahagiannya. Jangan makan terlalu banyak dalam satu hidangan. Karbohidrat dari makanan apa pun, termasuk mangga, dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Hidangan yang disyorkan adalah 1/2 cawan (82.5 gram), atau kira-kira setengah keseluruhan mangga bersaiz sederhana. Selepas itu lihat bagaimana kesannya terhadap kadar gula dalam darah. Tambahan pula, Diabestfriends boleh menganggarkan sendiri had bahagian selamat untuk memakan mangga.

2. Tambah Pengambilan Protein

Sama seperti serat, protein membantu menurunkan lonjakan kadar gula dalam darah, jika dikonsumsi dengan makanan kaya karbohidrat, seperti mangga. Mangga secara semula jadi mengandungi serat, tetapi rendah protein.

Supaya kenaikan gula dalam darah dapat dikawal, makan mangga dengan protein. Contohnya, setelah makan setengah mangga, teman Diabest boleh makan telur rebus, keju, atau kacang asli. (UH)

Baca juga: Manfaat jus labu pahit untuk diabetes

Sumber:

Garis Kesihatan. Bolehkah Penghidap Diabetes Makan Mangga ?. Januari 2020.

Medizinische Monatsschrift für Pharmazeuten. Mikronutrien dalam diabetes: kemas kini ubat pelengkap 2014. Ogos 2014.