Usia yang ideal untuk kehamilan - GueSehat.com

Menurut orang, menjadi doktor adalah pembelajaran sepanjang hayat. Ya, memang benar jika orang itu benar-benar ingin meneruskan kerjayanya sebagai doktor seumur hidupnya. Ada banyak perkara yang dapat dipelajari setiap hari, dari pesakit yang datang, kes yang pertama kali ditemui, dan belum lagi adanya seminar hingga kemas kini pengetahuan setiap bulan.

Soalan yang sering diajukan oleh rakan doktor ialah bila hendak berkahwin? Bilakah mempunyai anak?

Bagi rakan-rakan yang tidak bekerja dalam dunia perubatan, anda mungkin bingung mengapa ini menjadi persoalan dan pertimbangan. Sekiranya anda sudah mempunyai pasangan dan sudah bersedia, baru berkahwin, bukan? Tetapi dalam kalangan rakan saya dan saya, perkara sedikit berbeza.

Baca: Penghantaran Biasa atau Caesarean?

Mengejar kerjaya dan sekolah menengah, terutama sekolah pakar, memerlukan banyak masa. Jadi, ini boleh menjadi kerja rumah yang berasingan (PR) untuk difikirkan dalam rancangan hidup kita. Terutama jika calon pasangan hidup juga berasal dari dunia perubatan, dengan impian untuk melanjutkan sekolah pakar yang sama, perkahwinan biasanya menjadi keutamaan dalam kehidupan. Berkahwin pada usia 25-26 tahun tidak begitu banyak berlaku di persekitaran saya. Sebilangan besar rakan saya berkahwin pada usia 27-28 dan mempunyai anak 2-3 tahun kemudian.

Sebenarnya, pada usia berapa anda mesti mempunyai anak?

Keupayaan untuk mempunyai anak dipengaruhi oleh faktor ayah dan ibu. Kedua-dua belah pihak menyumbang secara genetik dari telur dan sperma yang layak untuk membentuk janin. Sel telur berpengaruh dan akan dibincangkan di sini adalah peranan penting untuk mencapai kejayaan dalam konsepsi.

Mengenali Telur Betina

Telur wanita mempunyai bilangan mutlak sejak ia dilahirkan. Telur ini seperti simpanan dalam badan kita yang ditarik setiap bulan ketika ovulasi berlaku. Ini berlaku sebelum haid setiap bulan. Tidak seperti sel lain di dalam badan kita yang dapat menjana semula dan menghasilkan sel, sel telur tidak lagi dapat dihasilkan di dalam badan. Kira-kira satu hingga dua juta telur terdapat di dalam badan setiap wanita. Jumlah ini akan berkurang dengan setiap kitaran haid berlangsung.

Usia produktif wanita bermula dari saat mereka mengalami haid pada usia remaja, hingga beberapa dekad selepas itu. Usia produktif ini berkait rapat dengan sel telur, kerana telur akan habis pada suatu ketika dan menyebabkan menopaus pada usia sekitar 50 tahun.

Dikatakan usia terbaik untuk mempunyai anak adalah sekitar usia 20 dan awal 30. Pada usia ini, telur mempunyai kualiti terbaik sehingga peluang untuk memiliki anak juga berada di puncaknya.

Mempunyai anak yang berusia lebih dari 35 tahun masih mungkin berlaku, tetapi risiko mengembangkan pelbagai kelainan kromosom masih ada. Contoh biasa ialah Down Syndrome, yang mempunyai kejadian kehamilan lewat yang lebih tinggi. Di samping itu, belum lagi pelbagai keadaan lain yang boleh mengiringi kehamilan pada usia tua, seperti tekanan darah tinggi, pengguguran, dan sebagainya.

Jadi, kehamilan memang boleh berlaku pada usia tua, walaupun kualiti dan kuantiti telur telah menurun. Tidak semua kehamilan pada usia tua tidak berjaya, tetapi risiko kesihatan pada bayi lebih tinggi. Oleh itu, Geng Sehat ingin mempunyai anak pada usia berapa?