Bahaya Kanak-kanak Menelan Ubat Gigi | Saya sihat

Namanya juga kanak-kanak, terutama masih kanak-kanak, rasa ingin tahu mereka untuk mencuba atau merasakan banyak perkara pasti sangat tinggi. Ini termasuk ketika anak kecil anda berada di bilik mandi. Selain sabun, ubat gigi adalah salah satu sasaran untuk diuji. Sekiranya senang menelan ubat gigi, apa bahaya anak menelan ubat gigi, Ibu?

Bahaya Dalam Ubat Gigi

Sebilangan besar ubat gigi mengandungi fluorida. Sekiranya tertelan, kandungan ini boleh menyebabkan sakit perut pada si kecil. Lebih-lebih lagi, ubat gigi kanak-kanak dibuat dengan pelbagai rasa dan aroma. Terdapat rasa coklat, strawberi, dan pudina. Kanak-kanak kecil yang tidak memahami bahaya mungkin tergoda untuk merasakan atau menelannya secara tidak sengaja semasa menggosok gigi.

Fluorida boleh menyebabkan keracunan gastrointestinal yang serius jika tertelan dalam jumlah besar. Sekiranya si kecil menelan ubat giginya secara tidak sengaja sekali atau dua kali mungkin anda tidak perlu risau.

Tetapi jika dia sengaja mencuri peluang untuk mencuba ubat gigi, ini perlu diperhatikan. Oleh itu, selalu ingatkan si kecil bahawa ubat gigi bukan makanan dan awasi setiap kali dia menggosok gigi.

Sekilas fluorida

Apa yang sebenarnya mengandungi fluorida dalam ubat gigi, Ibu? Sebilangan besar ubat gigi diformulasikan dengan bahan ini bersama dengan pelelas (pasir) dan sabun. Fluorida membantu mencegah kerosakan gigi dengan memastikan enamel gigi kuat dan menghalang pertumbuhan bakteria dalam plak.

Ubat gigi over-the-counter (over-the-counter) biasanya mengandungi kepekatan fluorida yang rendah. Walau bagaimanapun, fluorida dapat mengurangkan jumlah kalsium dan magnesium dalam badan. Sekiranya tertelan dan di dalam perut dalam jumlah banyak, bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan yang mencetuskan rasa mual, muntah, dan cirit-birit. Anak kecil anda juga mungkin menderita sakit perut atau gastrointestinal ringan.

Arahan Mengenai Keracunan Ubat Gigi pada Kanak-kanak

Menurut Pusat Kawalan Racun di Georgia, Amerika Syarikat, berikut adalah carta yang menunjukkan had berapa banyak anak anda menelan ubat gigi, yang memerlukannya segera dibawa ke hospital:

  • Umur 1 tahun - kandungan tiub 60 mg atau 42%
  • 2 tahun - 72 mg atau 52% kandungan tiub
  • Umur 3 tahun - 90 mg atau kandungan tiub 63%
  • Umur 4 tahun - 96 mg atau kandungan tiub 67%

Untuk pertolongan cemas di rumah, anda dapat mengatasi keracunan anak anda kerana fluorida dengan memberi susu atau minuman yogurt. Kalsium di dalamnya dapat membantu mencegah atau menghilangkan sakit perut.

Cegah Anak Kecil Anda daripada Menelan Ubat Gigi

Apa yang boleh anda lakukan sekiranya anak anda menelan ubat gigi dengan sesuka hati? Sudah tentu cuba untuk tidak berlaku lagi. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

  • Jauhkan ubat gigi dari jangkauan kanak-kanak apabila tidak digunakan

Semasa mandi, mungkin si kecil anda tidak berani merasai ubat gigi secara terbuka. Terutama jika anda sudah menegurnya dan memintanya untuk muntah ubat gigi jika tertangkap menelannya. Oleh itu, jauhkan dari jangkauan anak kecil anda untuk mengurangkan risiko dia memakannya.

  • Ingatkan anak anda berulang kali bahawa ubat gigi bukan makanan

Ingatkan si kecil ketika dia menggosok gigi atau kelihatan seperti dia mahu memakannya. Namun, tidak perlu melakukannya setiap masa kerana setelah beberapa saat dia benar-benar dapat merasa kesal. Sebaliknya, si kecil anda semakin tergoda untuk menelan ubat gigi hanya untuk mendapatkan perhatian ibu.

  • Jauhkan tiub ubat gigi dengan segera dari tangan anak kecil anda setelah meletakkan ubat gigi ke berus gigi

Cara selamat terakhir adalah dengan segera menjauhkan ubat gigi dari tangan anak kecil anda setelah menggunakan ubat gigi ke berus giginya. Letakkannya di tempat tinggi, seperti rak atas almari peralatan mandian. (AS)

Rujukan

Kawalan Racun: Anak Saya Makan Ubat Gigi Sekiranya Saya Bimbang?

Blog Pergigian Pediatrik: Tolong! Anak Saya Makan Ubat Gigi

HowStuffWorks: Bagaimana jika kanak-kanak makan ubat gigi fluorida?