Cara membuat masa yang berkualiti dengan pasangan anda - Guesehat

Menyusun masa yang berkualiti untuk pasangan yang bekerjasama sering menjadi halangan besar. Menghabiskan masa dengan pasangan anda memang merupakan aktiviti yang bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga sihat. Baik untuk hubungan anda dengan dia dan juga kesihatan tubuh anda, anda tahu, geng.

Oleh itu, menguruskan masa bersama atau apa yang dipanggil "masa berkualiti" sangat penting untuk dilakukan. Namun, mengurus masa ini sering kelihatan menjadi halangan bukan sahaja bagi mereka yang masih berpacaran, tetapi juga mereka yang sudah berkahwin.

Walaupun anda tinggal di bawah bumbung yang sama, ia tidak menjamin bahawa anda akan sering bertemu antara satu sama lain. Terutama jika mereka berdua bekerjasama. Ini tentunya menjadikan komunikasi menjadi lemah dan kadangkala boleh mencetuskan perselisihan kerana kekurangan komunikasi. Jadi, anda tidak mahu perkara seperti itu berlaku, bukan?

Baca juga: Pasangan Menunjukkan Tanda Bosan? Ia boleh ditangani!

Cara membuat masa yang berkualiti dengan pasangan anda

Terdapat beberapa petua yang boleh anda terapkan mengenai bagaimana membuat masa yang berkualiti dengan pasangan yang sibuk bekerja. Mudah, geng, semuanya boleh dilakukan tanpa mengganggu aktiviti kerja anda.

Cuba luangkan masa untuk anda dan pasangan pada waktu berikut:

1. Selepas Subuh

Penyediaan langkah pertama masa berkualiti kerja pasangan boleh dimulakan setelah bangun tidur. Rata-rata orang yang akan bekerja adalah dari jam 06.00-07.00. Untuk pergi pada waktu itu, ini bermakna anda dan pasangan anda harus bangun lebih awal.

Nah, di antara waktu itu, anda boleh menggunakannya untuk membuat masa yang berkualiti dengan pasangan anda. Contohnya, dengan menyediakan sarapan dan menyajikan teh atau kopi kegemaran pasangan anda. Duduk bersama, dan bincangkan jadual kerja anda hari ini.

Sekiranya anda mempunyai masa, anda juga boleh membuat makan tengah hari! Walaupun anda tidak bekerja di pejabat yang sama, makan siang yang anda buat dapat membuatnya ingat dan mungkin menghubungi anda pada waktu makan tengah hari. Jadi, komunikasi dijaga.

Baca juga: Petua untuk Bercinta Lagi dengan Pasangan di Ranjang!

2. Selepas Kerja

Sekiranya anda mempunyai masa untuk pulang lebih awal, anda boleh menjemput pasangan anda untuk makan malam bersama. Anda tidak perlu pergi jauh, tinggal di rumah sahaja. Pilihannya ialah, anda boleh memasak sendiri atau jika anda terlalu letih untuk memesan makanan, tidak mengapa.

Pasangan anda akan memahami bahawa anda berusaha mengatur masa yang berkualiti agar pasangan anda bekerja. Susun meja makan dengan cantik agar lebih berkesan. Pada masa ini anda boleh membincangkan banyak perkara dengannya. Bermula dari aktiviti di pejabat, mengeluarkan aduan atau perbualan lain seperti membincangkan hobi.

Sekiranya anda masih mempunyai tenaga, anda boleh mengajaknya menonton filem. Pilih filem dengan genre yang anda berdua sukai. Namun, jika pasangan anda sibuk aka membawa pulang kerja. Anda boleh menemaninya sambil membuat makanan ringan dan minuman. Berikan juga urutan kecil di antara waktu-waktu ini untuk membantunya merasa lebih santai.

Baca juga: Lakukan Ini Untuk Berhenti Berfikir Negatif pada Pasangan Anda!

3. Sebelum tidur

Dengan melakukan aktiviti seperti makan malam dan menonton filem, sebelum tidur, anda dapat meneruskan perkara termudah yang dapat dilakukan pasangan anda, iaitu bantal. Tidak memerlukan masa yang lama dan membincangkan perkara berat. Anda boleh bertanya adakah pasangan anda mempunyai masa pada hujung minggu dan membawanya keluar berjalan-jalan.

Untuk menjadi lebih romantis, anda juga boleh melabuhkan punggung atau mengurut lengannya untuk menunjukkan perhatian dan kasih sayang anda. Jangan lupa, sebelum tidur, akhiri perbualan dengan memberi ciuman di dahi. Dengan cara itu, walaupun hanya 5 minit, menetapkan masa berkualiti untuk pasangan anda bekerja dengan cara ini akan memberi kesan yang sangat ketara.

4. Hujung minggu

Anda sudah bercakap mengenai agenda hujung minggu bila cakap bantal betul geng? Sekarang pada percutian ini dapat dijalankan pelbagai aktiviti yang telah dipersetujui. Bermula dari membersihkan rumah, berkebun, membeli-belah, atau juga rekreasi. Apa pun pilihannya, pastikan aktiviti hujung minggu anda adalah hasil persetujuan bersama dan tidak ada unsur paksaan di dalamnya.

Dengan begitu, anda dan pasangan dapat menikmatinya secara santai. Selain memanfaatkan masa berkualiti pasangan anda bekerjasama, anda juga dapat memenuhi keperluan rumah tangga pada masa yang sama.

Sekiranya boleh, aktiviti di dalam dan di luar rumah harus dijalankan. Contohnya, pada hari Sabtu untuk rekreasi dan pada hari Ahad, membersihkan rumah sambil membeli-belah untuk keperluan dapur. Dengan begitu, kimia dan kekompakan anda dan dia akan menjadi lebih kuat.

Baca juga: Semakin kerap anda berjalan dengan pasangan anda, semakin sihat jantung anda!

Rujukan:

Realsimple.com. 7 Cara Menghabiskan Masa Lebih Berkualiti dengan Pasangan Anda

Couplepower.com. Cari masa yang berkualiti untuk hubungan keluarga yang sibuk.

hari iniparent.com. Cara meningkatkan masa berkualiti dengan pasangan anda.