Perokok? Hati-hati dengan Penyakit Buerger! -guesehat.com

Walaupun banyak yang sudah memahami bahawa merokok adalah tabiat buruk yang menyebabkan pelbagai penyakit dan masalah kesihatan, jumlah perokok di seluruh dunia semakin meningkat. Kanser paru-paru, penyakit jantung, dan penyakit paru-paru obstruktif kronik adalah beberapa penyakit yang sering dijumpai pada perokok. Bukan hanya tiga penyakit ini, ada penyakit lain yang berkaitan dengan tembakau, iaitu Penyakit Buerger. Apa itu?

Penyakit Buerger atau Obliterans Thromboangitis adalah penyakit saluran darah, baik arteri atau urat, pada anggota badan. Gangguan ini dicirikan oleh keradangan dan penyumbatan saluran darah kecil di kaki dan tangan, menyebabkan hujung tangan dan kaki kehilangan oksigen, yang akhirnya mati dan reput.

Penyakit Buerger boleh mempengaruhi perokok aktif atau pasif. Perokok pasif tidak melepaskan kandungan toksik rokok yang berbahaya, terutamanya nikotin, karbon monoksida dan tar. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai faktor risiko pencegahan penyakit Buerger.

Faktor-faktor risiko

Dipetik dari mayoclinic.orgBerikut adalah beberapa faktor risiko penyakit Buerger:

 • Penggunaan tembakau

Seseorang yang menggunakan apa-apa bentuk tembakau boleh berisiko terkena penyakit Buerger. Hampir semua penghidap Buerger adalah perokok. Bahan kimia dalam tembakau boleh merengsakan lapisan saluran darah, menyebabkannya pecah dan menyebabkan gejala.

 • Penyakit gusi kronik

Penyakit Buerger juga boleh disebabkan oleh jangkitan pada gusi yang tidak dapat dirawat dalam jangka masa panjang.

Simptom

Gejala yang mungkin timbul dari penyakit Buerger adalah sakit di tangan dan kaki. Biasanya rasa sakit muncul ketika pesakit melakukan aktiviti dan akan reda ketika berehat. Selain itu, dipetik dari beberapa sumber, berikut adalah gejala lain yang dilaporkan oleh penghidap penyakit Buerger:

 • Perubahan warna jari dan jari kaki dikenali sebagai Raynaud's Phenomenon.
 • Pembengkakan saluran darah di bawah permukaan kulit.
 • Sekiranya luka muncul di bahagian yang terkena penyakit ini, ia akan menyebabkan kesakitan yang teruk.
 • Rasa sejuk, kebas dan panas di hujung jari kaki atau tangan anda.
 • Otot menjadi lebih kecil.
 • Menghidap osteoporosis yang boleh berkembang menjadi radang tulang.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala di atas.

Diagnosis

Semasa pemeriksaan, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan dan gaya hidup pesakit (termasuk tabiat merokok). Selepas itu, doktor akan memeriksa semua bahagian kaki dan tangan. Sekiranya terdapat tanda-tanda penurunan nadi di kawasan itu, ini boleh menjadi tanda penyakit Buerger. Untuk mengesahkan lebih lanjut, doktor akan mengesyorkan ujian lebih lanjut, seperti:

 • Ujian darah yang berfungsi untuk mengesan kehadiran masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan beberapa gejala di atas.
 • Ujian Allen untuk memeriksa peredaran darah di urat tangan. Sekiranya aliran darah anda menjadi perlahan, doktor anda mungkin mengesyaki anda positif mengidap penyakit Buerger.
 • Ujian angiogram ini berfungsi untuk melihat keadaan saluran darah, yang digabungkan dengan CT Scan atau MRI.
 • Imbasan ultrasound Doppler akan dilakukan apabila keadaan tertentu berlaku, seperti pemeriksaan mendalam mengenai urat lengan dan kaki.

Rawatan

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk melegakan penyakit Buerger adalah:

 • Berhenti merokok adalah kaedah paling berkesan untuk menghilangkan penyakit ini. Sebabnya, pencetus penyakit ini terletak pada nikotin dan tembakau dalam rokok. Biasanya doktor akan mengesyorkan pesakit untuk melakukan pemulihan dan kaunseling kerana berhenti merokok tidak mudah.
 • Doktor akan memberikan preskripsi untuk merawat simptom pada kulit tangan dan kaki pesakit.
 • Sekiranya penyakit Buerger semakin teruk, doktor akan mencadangkan pembedahan untuk memotong saraf yang dijangkiti. Ini boleh berlaku pada pesakit yang tidak boleh berhenti merokok.

Penyakit Buerher yang tidak dirawat akan menyebabkan komplikasi, iaitu gangguan peredaran pada tangan dan kaki yang terkena. Apabila tisu mati di kawasan kaki dan tangan terlalu besar, tindakan yang diambil adalah amputasi. Untuk mengelakkan ini, satu-satunya cara adalah dengan tidak merokok, berhenti merokok bagi mereka yang sudah ada, dan elakkan daripada terdedah kepada asap rokok untuk perokok pasif. (APA Y)