Adakah Anda Perlu Menghidap Orgasme?

Adakah benar atau tidak, semasa hubungan seks, wanita harus mencapai orgasme untuk hamil? Soalan ini sering diajukan oleh pasangan yang baru berkahwin yang merancang untuk mempunyai anak. Secara semula jadi, apabila seorang lelaki mengalami orgasme, berjuta-juta sperma siap membuahi telur. Walaupun orgasme wanita memberikan kesenangan dan kepuasan, tetapi adakah peranan penting dalam pembuahan? Inilah keterangannya.

Ternyata, wanita tidak perlu mengalami orgasme untuk hamil

Tidak ada penyelidikan yang dapat membuktikan bahawa seorang wanita mesti mengalami orgasme terlebih dahulu untuk hamil. Sebenarnya, sebilangan besar wanita hamil tanpa mengalami syahwat semasa melakukan hubungan seks.

Tinjauan yang dilakukan oleh American Survey on Sex and Behavior pada tahun 2008 menyatakan bahawa 75 peratus lelaki mengalami orgasme semasa melakukan hubungan seksual, sementara hanya 25 peratus wanita yang mengalaminya. Orgasme berlaku ketika hubungan seks berada di puncaknya. Dan, malangnya tidak semua mengalami orgasme semasa melakukan hubungan seks. Apa yang memainkan peranan penting dalam proses kehamilan adalah ovulasi dan kadar kesuburan wanita, dan bukan orgasme.

Baca juga: Punca Anorgasmia atau Kesukaran Mencapai Orgasme

Orgasme Mempengaruhi Persenyawaan

Walaupun bukan faktor penentu kehamilan, namun sebilangan pakar percaya bahawa orgasme dapat membantu proses persenyawaan. Pada awal abad ke-19, hipotesis timbul ditemui, yang mengatakan bahawa ketika anda mencapai orgasme, kontraksi rahim berlaku yang dapat menyedut sperma dan meletakkannya di landasan yang betul untuk menghasilkan telur. "Sperma akan ditempatkan di tiub fallopio, di mana persenyawaan berlaku, dengan pengecutan rahim ini," jelas dr. Sherry Ross, pakar dalam bidang obstetrik dan ginekologi dari Santa Monica, Amerika Syarikat, dilaporkan oleh Kesihatan.

Walau bagaimanapun, teori ini masih menuai kebaikan dan keburukan. dr. Adeeti Gupta, FACOG, pakar obstetrik di Queens, New York, Amerika Syarikat, menjelaskan bahawa tidak masalah sama ada anda mengalami orgasme atau tidak, organ serviks, seperti tiub, rahim, vagina, dan sel-sel kecil di dalamnya berfungsi untuk membantu sperma berada dalam kedudukan yang betul. sesuai.

Yang pasti, ketika mengalami orgasme, tubuh wanita melepaskan hormon oksitosin, serotonin, dan dopamin, sehingga dia akan merasa santai, tenang, dan bahagia. Penghasilan hormon ini akan mengurangkan tahap tekanan dalam badan yang dapat menggagalkan persenyawaan. "Semakin tinggi tahap stres seorang wanita, semakin tinggi risiko tidak dapat hamil," jelas Joanna Ellington, Ph.D., seorang pakar dari UK dalam dokumentari berjudul The Great Sperm Race.

Diketahui, tekanan boleh memberi kesan pada bahagian otak yang disebut hipotalamus. Pada wanita, hipotalamus mengatur hormon yang diperlukan untuk ovulasi. Oleh itu, tekanan boleh membuat anda terlambat ovulasi sehingga anda tidak mengalaminya sama sekali. Oleh itu, semasa cuba hamil, tekanan adalah musuh yang mesti anda hindari, ibu!

Baca juga: 8 Jenis Orgasme Ini Pada Wanita Yang Harus Anda Ketahui

Petua Meningkatkan Kemungkinan Kehamilan

Selain tekanan, terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan kejayaan kehamilan dan pasangan anda, iaitu:

1. Ovulasi

Mengetahui tempoh subur anda sangat penting dalam merancang kehamilan. Masa ovulasi atau subur adalah saat telur dilepaskan dari ovari. Dan, detik ini hanya berlaku selama beberapa hari dalam sebulan. Sekiranya anda ketinggalan, anda perlu menunggu sehingga bulan depan lagi.

Untuk mengetahui masa subur anda, anda boleh menggunakan pemeriksa masa subur yang banyak diedarkan di pasaran. Anda juga boleh berjumpa doktor untuk mengetahui tanda-tanda bahawa anda mengalami masa subur anda. Melakukan hubungan seks dalam tempoh subur, dapat meningkatkan peluang untuk hamil.

Baca juga: Trik Meningkatkan Kemungkinan Kehamilan pada Masa Subur

2. Kekal sihat

Segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur atau masalah pembiakan yang lain. Dengan pengesanan awal, doktor dapat campur tangan secepat mungkin. Bukan itu sahaja, selalu menerapkan gaya hidup sihat, ibu dan ayah. Kejayaan kehamilan sangat dipengaruhi oleh kualiti telur dan sperma.

Langkah pertama untuk hidup sihat dapat dimulakan dengan menjauhi alkohol. Penyelidikan menunjukkan bahawa minum alkohol terlalu banyak dapat menurunkan kadar testosteron, mengurangkan jumlah sperma, dan meningkatkan jumlah sperma yang tidak normal. Alkohol juga mempunyai kesan yang serupa pada telur. Ibu dan Ayah juga harus menjauhkan diri dari merokok, kerana dapat mengurangkan kualiti sperma dan sel telur.

Baca juga: Kesan Kurang Tidur pada Aktiviti Seksual dan Kesuburan Lelaki

Terapkan gaya hidup sihat dengan mengekalkan berat badan yang normal. Kenapa? Kerana kegemukan boleh mempengaruhi hormon anda sehingga mengganggu ovulasi dan kualiti telur. Berat badan berlebihan juga akan menurunkan jumlah sperma dan melambatkan pergerakan mereka.

Dengan menggabungkan gaya hidup sihat, memeriksa masa subur anda, dan menjauhkan diri dari tekanan, kemungkinan kehamilan anda dapat meningkat, anda tahu Ibu! (OCH / AY)

Sumber

www.parents.com: Dapatkan Seks Hamil

www.psychologytoday.com: Perang Orgasme

www.mirror.co.uk: Bolehkah Orgasme Membantu Anda Mengandung