Cara Mengatasi Herpes

Apa yang anda tahu mengenai herpes? Mungkin kebanyakan akan menjawab herpes sebagai penyakit yang akan menyerang kulit. Tidak salah, tetapi lebih jelasnya herpes adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan virus Varicella zoster. Virus ini adalah virus yang menyebabkan cacar air dapat tinggal di sel saraf dan aktif. Sekiranya sistem imun anda menurun dan disertai dengan keadaan tekanan yang teruk, ia boleh menyebabkan herpes.

Orang yang menghidap herpes boleh sembuh sendiri tetapi boleh kembali pada jangka masa yang tidak ditentukan. Penyakit ini juga dapat menular kepada orang lain yang bersentuhan langsung dengan orang yang dijangkiti dan virus juga dapat menyebar melalui udara. Oleh itu, berhati-hatilah jika anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami herpes. Sebaiknya jangan banyak berinteraksi pada mulanya.

Gejala herpes yang sering terjadi adalah sakit, panas, dan kemerahan di kawasan kulit yang terjejas. Gejala lain yang berlaku adalah kelenjar bengkak yang berlaku terutamanya di kelenjar getah bening, kesemutan di kawasan yang dijangkiti, gelembung kemerahan kecil, dan lepuh.

Jenis-jenis Herpes

Terdapat dua jenis herpes, iaitu herpes zoster dan herpes simplex. Herpes zoster adalah penyakit herpes yang disebabkan oleh virus Varicella zoster yang menyerang semua kawasan permukaan kulit, yang pada amnya merupakan bahagian tubuh. Sehingga kini, jumlah penghidap herpes zoster lebih banyak daripada herpes simplex. Gejala yang timbul adalah bintik-bintik kemerahan di kawasan yang terkena virus yang dalam 12-24 jam mula muncul gelembung yang dipenuhi air di dalamnya serupa dengan cacar air yang tumbuh di bahagian atas kulit kemerahan dan akan tumbuh secara berterusan. Berlanjutan selama 1-7 hari gelembung air ini akan membara dan mulai kering. Selain herpes zoster, ada jenis penyakit herpes lain yang menyerang bibir, mulut, dan alat kelamin, iaitu herpes simplex, juga dikenal sebagai herpes genital. Virus yang bertanggungjawab adalah virus herpes simplex (HSV). Virus herpes simplex terbahagi kepada dua jenis, iaitu HSV 1 adalah virus yang menyerang kanak-kanak. HSV 2 ditularkan melalui hubungan seksual, biasanya disebabkan oleh hubungan seksual yang tidak wajar.

Pencegahan Herpes

Herpes zoster dapat dicegah dengan vaksinasi. Pemberian vaksin dapat merangsang sistem imun dalam badan untuk mengenali dan melawan virus varicella zoster. Vaksin mengandungi virus yang telah dijinakkan, disuntik untuk melawan virus yang lebih kuat ketika menyerang tubuh. Vaksinasi umumnya dilakukan untuk orang tua dengan usia 60 tahun kerana pada usia tersebut mereka sangat mudah dijangkiti virus ini. Orang yang mengalami tekanan dan pesakit yang menjalani kemoterapi juga mudah terkena virus herpes zoster kerana keadaan badan mereka yang lemah dan penurunan imuniti. Penyakit herpes zoster biasanya menyerang orang muda, sementara orang tua yang terkena penyakit ini biasanya akan disertai oleh komplikasi seperti neuralgia postherpetic, penyakit okular, neuropati motorik, dan penyakit sistem saraf pusat.

Rawatan Herpes

Beberapa jenis rawatan boleh dilakukan untuk menyembuhkan herpes. Antivirus tidak dapat menyingkirkan virus tetapi hanya menghentikan virus herpes membiak di dalam badan anda. Aciclovir, famciclovir, dan valaciclovir adalah tiga jenis antivirus yang berkesan untuk merawat herpes. Antivirus ini tersedia dalam bentuk tablet, salap dan titisan mata yang boleh digunakan mengikut tujuan dan tempat aplikasi. Ubat terawal yang ditetapkan adalah aciclovir pada dos 5 kali sehari. Famciclovir dan valaciclovir adalah turunan dari acliclovir dengan penggunaan dos hanya 3 kali sehari. Herpes tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dicegah dan dirawat sehingga tidak cepat terulang. Menjaga kesihatan dan daya tahan adalah perkara utama yang boleh dilakukan untuk mencegah dan merawat herpes. Pengambilan vitamin C, vitamin E, vitamin B12 dapat dilakukan untuk meningkatkan dan mengekalkan daya tahan.