Khasiat kacang untuk pesakit kencing manis

Diabestfriend suka menyimpan makanan ringan? Cuba periksa lagi meja makan dan peti sejuk di rumah. Adakah terdapat kacang di sana? Sekiranya tidak, mulai sekarang, tambahkan kacang ke dalam senarai runcit mingguan anda.

Tidak perlu bingung mengenai jenis kacang mana, kerana semua jenis kacang itu sihat dan sangat disyorkan untuk pesakit diabetes. Anda boleh bergantian makan walnut, pistachio, badam, atau kacang tanah.

Kacang-kacangan memberikan sejumlah manfaat untuk pesakit kencing manis. Penyelidikan menunjukkan bahawa kacang boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Salah satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal American College of Nutrition yang mendapati bahawa pengambilan kacang dikaitkan dengan penurunan prevalensi faktor risiko tertentu untuk penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2, dan sindrom metabolik.

Jadi apa yang istimewa dari kacang tanah sehingga sangat digalakkan untuk penghidap diabetes jenis 2?

Baca juga: Kacang Terbukti Menurunkan Kolesterol

Kandungan Nutrien dalam Kacang

Adakah kacang mempunyai faedah kesihatan yang berbeza untuk pesakit diabetes daripada jenis makanan lain? Jawapannya adalah ya. Sebilangan kacang mempunyai faedah yang tidak dimiliki nutrien lain.

- Badam mengandungi banyak nutrien, terutama vitamin E.

- Walnut mengandungi asid lemak omega-3 yang sihat

- Kacang mete menawarkan banyak magnesium

- Almond, kacang tanah dan pistachio dapat menurunkan kadar kolesterol 'jahat'

- Hampir semua kacang memberikan kebaikan untuk pesakit diabetes.

Tetapi mesti diingat bahawa cara memasak juga sangat menentukan. Kacang yang dimasak dengan banyak garam sehingga masin, harus dielakkan. Pengambilan garam harian yang berlebihan dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

Baca juga: Berhati-hati dengan Kekurangan Magnesium dalam Diabetes

Khasiat Kacang untuk Orang dengan Diabetes Jenis 2

Hasil penyelidikan terbaru baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Peredaran mengenai faedah kacang untuk penderita diabetes jenis 2. Hasil penyelidikan yang paling mengejutkan ialah kacang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan kematian orang dengan diabetes jenis 2.

Penyelidikan mengatakan bahawa faktor risiko penyakit kardiovaskular pada pesakit kencing manis dikurangkan dengan ketara jika mereka makan kacang sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Satu hidangan kacang beratnya hanya 28 gram, tidak perlu berlebihan.

Terdapat 16,217 lelaki dan wanita dengan diabetes yang terlibat dalam kajian ini. Mereka yang kerap memakan pelbagai jenis kacang seperti walnut, badam, kacang Brazil, kacang hazel dan pistachio mempunyai pengurangan risiko yang paling ketara. Kedua-duanya menurunkan risiko penyakit jantung dan kematian.

Bagaimana ia berlaku? Kacang mengandungi asid lemak tak jenuh tunggal (asid lemak tak jenuh tunggal), protein dan serat serta rendah karbohidrat.

Dengan komposisi pemakanan sedemikian, penderita diabetes yang mengonsumsi kacang akan mendapat manfaatnya, dalam bentuk kadar gula yang tetap berada dalam lingkungan normal dan mencegahnya dari penyakit jantung.

Baca juga: Dadah yang Perlu Dielakkan Sekiranya Anda Mempunyai Penyakit Jantung

Kacang dan Kolesterol

Salah satu ciri kacang yang paling menonjol yang mungkin ditakuti oleh penderita diabetes adalah kesannya pada tahap kolesterol. Kita tahu bahawa pesakit kencing manis harus mengelakkan tahap kolesterol tinggi sebagai salah satu faktor risiko penyempitan saluran darah.

Tetapi jangan takut, kacang mengandungi lemak baik yang kacang sebenarnya akan menjaga kadar kolesterol normal. Almond, kacang tanah, dan pistachio semuanya sangat berkesan untuk menurunkan kolesterol LDL "buruk". Kolesterol LDL "buruk" ini adalah zarah kecil dan padat yang dapat menyumbat arteri.

Semua jenis kacang mengurangkan kolesterol "buruk" dengan meningkatkan tahap kolesterol HDL "baik" (lipoprotein berketumpatan tinggi). HDL membersihkan kolesterol 'buruk', sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung.

Baca juga: Cara Menurunkan Kolesterol Buruk dan Meningkatkan Kolesterol Baik

Kacang-kacangan Mempunyai Indeks Glisemik yang Rendah

Indeks glisemik adalah ukuran seberapa cepat badan menyerap karbohidrat. Semua makanan diberi peringkat mengikut indeks glisemik. Semakin tinggi indeks glisemik, semakin cepat menaikkan gula darah.

Kacang umumnya mempunyai indeks glisemik rendah, yang bermaksud ia perlahan-lahan diserap oleh badan. Pada tahun 2007, kajian yang diterbitkan dalam jurnal Metabolisme mendapati bahawa menambahkan badam ke roti putih dan makan kacang dengan pasta memperlahankan kadar karbohidrat diserap. Tetapi tetap, makan roti putih bukanlah idea yang baik. Tetapi jika ditambah dengan kacang, faedahnya sama seperti anda makan roti gandum.

Berbanding dengan makanan berkarbohidrat tinggi atau makanan ringan tinggi lemak, kacang disarankan apabila orang yang menghidap diabetes merasa lapar. Mengonsumsi kacang secara berkala juga boleh mengenyangkan. Kacang adalah sejenis makanan padat nutrien.

Nah Diabestfriend, mF Mulai sekarang cuba makan kacang tiga kali seminggu. Tidak perlu berlebihan, hanya satu ons pada satu masa. Sekiranya anda tidak mempunyai skala, kira-kira segelintir tangan orang dewasa.

Baca juga: Ini adalah Makanan dengan Indeks Glisemik Rendah!

Rujukan:

Diabetes.co.uk. Kacang dan Diabetes.

Clevelandclinic.org. Petua diet bagi penghidap diabetes jenis 2 makan lebih banyak kacang.