Bolehkah wanita hamil naik dan turun tangga - GueSehat.com

Semasa mengandung, anda mesti sering mendengar pelbagai larangan untuk melakukan sesuatu, salah satunya tidak dibenarkan naik dan turun tangga. Sebabnya, tentu saja, agar Ibu tidak jatuh kemudian. Baiklah, tetapi bagaimana jika anda tinggal di rumah yang tidak hanya mempunyai satu tingkat? Atau ketika anda benar-benar perlu naik dan turun tangga? Ayuh, dapatkan penjelasan berikut, Ibu!

Bolehkah wanita hamil naik dan turun tangga?

Ramai yang bimbang wanita hamil akan jatuh atau tersandung ketika naik dan turun tangga. Ya, seperti yang kita semua tahu, jatuh boleh sangat berisiko untuk rahim ibu anda.

Menaiki tangga semasa kehamilan awal sebenarnya masih selamat untuk dilakukan. Ini kerana badan anda masih dapat mengekalkan keseimbangan. Namun, ketika anda memasuki bulan-bulan terakhir kehamilan, perut anda yang semakin meningkat akan mempengaruhi keseimbangan anda dan meningkatkan risiko anda jatuh. Pada tahap ini, jatuh tangga, terutama jika perut ditekan, boleh menyebabkan komplikasi.

Pada kehamilan 37 minggu, bayi mula memasuki kawasan pelvis sebagai sebahagian daripada proses persiapan untuk bersalin. Namun, kenaikan berat badan bayi pada usia kehamilan ini agak sukar bagi anda untuk menaiki atau menuruni tangga. Oleh itu, jika anda benar-benar perlu naik atau turun tangga, pastikan untuk bergerak perlahan dengan melangkah satu demi satu. Pastikan juga memegang bahagian yang ketat mengendalikan tangga dan bernafas secara normal.

Bolehkah Menaiki Tangga Menguntungkan Wanita Hamil?

Mendaki dan menuruni tangga adalah aktiviti fizikal yang menjadikan badan anda sentiasa aktif. Penyelidikan menunjukkan bahawa aktiviti ini sama baiknya dengan berjalan kaki atau bersenam. Tidak hairanlah jika menaiki dan menuruni tangga dapat memberikan beberapa kelebihan ini kepada anda.

1. Menurunkan risiko pra-eklampsia

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Persatuan Jantung Amerika Mengenai hipertensi, wanita hamil yang menaiki tangga mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami pre-eklampsia. Pre-eklampsia adalah keadaan di mana wanita hamil mempunyai tekanan darah tinggi.

Kajian ini mendapati bahawa wanita hamil yang tidak terlalu aktif dapat mengurangkan risiko mereka mengalami pre-eklampsia sebanyak 29% dengan menaiki satu hingga empat tangga.

2. Menurunkan risiko diabetes kehamilan

Menurut kajian di Persatuan Diabetes Amerika, menaiki tangga pada awal kehamilan dapat mengurangkan kemungkinan terkena diabetes kehamilan, yang merupakan salah satu komplikasi yang paling biasa pada kehamilan.

Petua Selamat Menaiki Tangga untuk Ibu Hamil

Walaupun memberikan faedah, anda masih harus menjaga keselamatan diri semasa mendaki atau menuruni tangga. Berikut adalah beberapa petua selamat untuk ibu sekiranya anda ingin menaiki atau menuruni tangga.

1. Semasa menaiki atau menuruni tangga, pastikan terus. Sekiranya anda membawa sesuatu, cubalah memikulnya dengan satu tangan, sehingga anda masih dapat memegang tangan yang lain.

2. Pastikan tidak ada yang menghalangi anda untuk menaiki atau menuruni tangga. Elakkan juga naik tangga jika keadaan pencahayaan redup atau gelap. Sebabnya, Ibu mungkin sukar untuk melangkah atau melihat keadaan setiap tangga.

3. Jika tangga yang anda lalui ditutup dengan karpet, pastikan permaidani tidak digulung dan menempel dengan baik pada setiap langkah.

4. Langkah perlahan dan elakkan melakukan perkara lain semasa menaiki atau menuruni tangga yang membuat anda tidak fokus, seperti bermain dengan telefon bimbit anda.

5. Rehat jika anda benar-benar merasa letih dan sesak nafas ketika menaiki atau menuruni tangga.

6. Pastikan tangga tidak basah atau licin.

7. Anda harus mengelakkan naik atau turun tangga jika pakaian anda terlalu panjang dan menghalang langkah anda. Ini kerana ia dapat meningkatkan peluang anda jatuh.

8. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda tergelincir atau jatuh.

Bilakah anda tidak dibenarkan naik atau turun tangga?

Semasa trimester pertama, keseimbangan badan anda masih cukup baik, jadi anda masih selamat untuk naik dan turun tangga. Tetapi jika anda mengalami beberapa keadaan berikut, anda harus mengelakkannya.

- Berdarah.

- Mengalami tekanan darah tinggi atau rendah.

Mengalami masalah kesihatan, seperti keadaan gula darah yang turun naik, yang boleh membuat anda merasa pening dan kehilangan keseimbangan.

Mendaki dan menuruni tangga semasa kehamilan sebenarnya masih dibenarkan selagi anda berhati-hati. Jangan naik atau turun tangga tanpa berpegangan. Elakkan juga mendorong diri anda ketika anda merasa letih atau pening. (AS)

Sumber:

Persimpangan Ibu. "Memanjat Tangga Semasa Kehamilan: Bilakah Ia Selamat dan Kapan Untuk Mengelakkan?".