Kanak-kanak Kecil Hits Ketika Marah | saya sihat

Adakah Ibu dan Ayah anda suka memukul setiap kali mereka marah atau kecewa? Walaupun tidak setiap hari, ada kalanya anak memukul anak kecil lain sambil bermain yang akhirnya menjerit, menangis, dan merengek. Jangan bersikap emosional, Ibu, ada petua untuk menangani kanak-kanak yang memukul ketika mereka marah.

Yakinlah, Ibu dan Ayah tidak sendirian dalam menghadapi masalah ini. Walaupun tingkah laku ini memalukan anda, ingat bahawa itu bukan kesalahan ibu bapa. Dan itu tidak bermakna anak anda akan membesar menjadi pembuli.

Namun, ketika berhubungan dengan balita, ibu dan ayah perlu tahu bahawa mereka tidak mempunyai kawalan impuls. Ini bermaksud bahawa jika seorang anak kecil kecewa, gembira, bosan, atau marah, mereka akan menyatakannya melalui pukulan.

Baca juga: Duh, Si Kecil Suka Memukul Dirinya Apabila Gusar!

Pukulan Adalah Bagaimana Kanak-kanak Mengendalikan Emosi

Deborah Glasser Schenck, Ph.D, pengarah perkhidmatan sokongan keluarga di Universiti Nova SoutheasternFord Lauderdale, mengatakan masa kanak-kanak adalah peringkat awal perkembangan kerana pukulan adalah perkara biasa pada kanak-kanak berumur antara 1 hingga 2 tahun. M

menurut kajian, tingkah laku mereka menunjukkan perubahan positif antara usia 3 hingga 9 tahun, di mana kanak-kanak perempuan mengalami perkembangan yang lebih ketara daripada kanak-kanak lelaki.

Kanak-kanak tidak memahami bahawa memukul adalah tingkah laku buruk. Jadi, anda tidak perlu terkejut jika anak-anak anda kadang-kadang menggunakan kekerasan tanpa diprovokasi oleh orang lain. Dengan memukul, mereka hanya ingin melihat apa yang akan berlaku.

Tidak mempunyai pemahaman bahawa perbuatan itu tidak boleh dilakukan kerana boleh menyakitkan hati orang lain. Para saintis yang belajar memukul kanak-kanak berusia 11 hingga 24 bulan menyatakan bahawa dalam kebanyakan kes, kanak-kanak sama sekali tidak tertekan ketika memukul orang lain.

Sebab lain kanak-kanak suka memukul adalah kerana mereka tidak tahu bagaimana memproses perasaan mereka. Ya, memukul adalah cara mereka menangani emosi. Mereka merasa kecewa, tetapi tidak dapat menjelaskannya kepada Ibu atau Ayah.

Juga, kanak-kanak kecil tidak mempunyai kemahiran berbahasa atau kawalan diri untuk berhenti, memeriksa perasaan mereka, dan bertindak balas dengan cara tertentu. Atau, ketika anak anda menginginkan sesuatu, merasa marah, dan merasa dianiaya oleh rakannya dengan cara tertentu.

"Kanak-kanak belum memahami sepenuhnya emosi mereka atau perasaan orang lain. Jadi mereka tidak sengaja melukai perasaan seseorang, "kata Edward Carr, PhD, profesor di Jabatan Psikologi Universiti New York, Stony Brook.

Miriam Schechter, MD, pakar pediatrik di Hopital Kanak-kanak, Bronx, New York, “Kerana mereka tidak mempunyai kemahiran lisan untuk menyampaikan emosi, mereka semakin kecewa. Lebih-lebih lagi, perbendaharaan kata yang dimiliki oleh kanak-kanak belum dikembangkan sepenuhnya. Itulah sebabnya, mereka cenderung menggunakan anggota badan mereka untuk menunjukkan perasaan atau kembali tidak setuju. "

Baca juga: Daripada memukul, lakukan ini semasa berhadapan dengan anak-anak yang sukar diuruskan

Ibu dan Ayah, Ini adalah Petua untuk Mengatasi Kanak-kanak yang Memukul Ketika Mereka Marah

Oleh itu, apa yang harus dilakukan oleh ibu dan ayah semasa anak kecil anda suka memukul? Sebagai ibu bapa, ibu dan ayah boleh mengambil beberapa tindakan konkrit untuk mencegah dan mengawal anak-anak mereka daripada memukul.

"Cara Ibu atau Ayah bertindak balas terhadap tingkah laku memukul anak mereka adalah perkara yang paling penting dalam memecahkan tabiat buruk sejak awal. Turunkan suaramu, perhatikan matanya dan katakan dengan suara yang tenang dan tegas, 'Jangan memukul. Memukul menyakitkan '. Penjelasan yang berlebihan atau panjang akan membuat mereka lebih kecewa dan terus memukul, "kata Miriam.

Semakin kerap anda melibatkan anak anda dalam perbincangan, semakin banyak perhatian yang akan dia dapatkan kerana menjadi agresif. Itulah sebabnya, jika anak anda memukul lagi, beri mereka rehat sebentar.

"Apabila ibu bapa mendisiplinkan anak mereka setiap kali mereka memukul, mereka akan belajar bahawa tidak ada alasan untuk melakukan kekerasan," jelas Miriam. Berikut adalah beberapa petua dari Miriam supaya Ibu dan Ayah dapat mendisiplinkan anak-anak yang suka memukul.

1. Beritahu saya alasannya. Tentukan sebab-sebab mengapa anak kecil anda memukul. Adakah dia melakukannya kerana kecewa dia tidak dapat mencari mainan kegemarannya atau menginginkan makanan ringan? Bantu anak kecil anda mengungkapkan kata-kata mengenai pergerakannya. Sekiranya dia menolak secawan jus kerana bukan yang diinginkannya, anda boleh mengatakan, “Adakah anda mahu susu? Katakan susu. "

2. Menunjukkan empati. Walaupun anak anda tidak dapat memahami perasaan marah atau kecewa, adalah idea yang baik untuk melabelkan emosi mereka. Contohnya, "Anda pasti sangat marah ketika rakan anda merampas mainan itu." Pada masa yang sama, gunakan peneguhan positif dengan memujinya ketika dia berkongsi mainan dengan orang lain. Ini akan mendorong tingkah laku yang lebih baik pada masa akan datang.

3. Jangan menjerit atau bertindak balas dengan kemarahan. Mendisiplinkan anak anda dengan tenang dan tegas daripada memarahinya. Walaupun keadaan itu boleh mengecewakan anda atau ibu anda, luangkan sedikit masa untuk mengawal emosi anda sebelum bercakap dengan anak anda.

Baca juga: 5 Kesan Sekiranya Ibu Bapa Suka Memukul Anak-anak

Rujukan:

Garis Kesihatan. Memukul Kanak-kanak: Mengapa Ia Berlaku dan Cara Membuatnya Berhenti

Ibu bapa. Cara Menghentikan Kanak-kanak dari Memukul